DR sætter turbo på at inddrage børnene: Nu kommer Ultrapanelet

I løbet af coronatiden har DR Ultra set, hvor meget børns eget indhold kan give værdi for kanalens indhold. Lige nu er man derfor ved at etablere Ultrapanelet, hvor man samarbejder tæt med børnene.

Umiddelbart er der ikke så meget positivt at sige om coronatiden. Men der er i hvert fald én erfaring, som DR har gjort, som nu kommer til at leve videre.

Mens alt var lukket, kunne ’Ultra Nyt’, DR’s nyhedsprogram for børn, ikke mødes fysisk med børnene i lige så høj grad som normalt. Derfor bad redaktionen de 9-14-årige om selv at sende videoer ind og bidrage med indspark og ideer, så de også kunne føle sig afspejlet i indholdet.

Det kastede for eksempel en video af sig fra Kalle, der selv havde fået corona, en video med kronisk syge Oscar, der skal gøre alt for at undgå at få corona, ligesom ’Ultra Nyt’-seerne også kunne møde to børn, der var strandede i Peru, fordi grænserne blev lukket.

- Umiddelbart før nedlukningen havde vi gjort de første tanker om at skabe et Ultra-panel af børn, da det er vigtigt, at målgruppen er inddraget i produktionen og kan se sig selv i indholdet. Under coronaen har vi virkelig set potentialet i det, og derfor sætter vi nu endnu mere turbo på inddragelsen og mangfoldigheden, forklarer Thea Vinther, der er redaktør på ’Ultra Nyt’.

Redaktør Thea Vinther fra 'Ultra Nyt' (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Skaber en fælles platform

Med støtte fra DR’s mangfoldighedsprojekt er DR Ultra netop i disse uger ved at etablere Ultrapanelet og en fælles platform, hvor DR kan bruge videoerne, børnene selv har filmet i udsendelserne. Det bliver også et sted, hvor børnene kan komme med indspark til nogle af de emner, ’Ultra Nyt’ og DR Ultra i det hele taget tager fat på. Det hele sker selvfølgelig med deres forældres accept.

- Det bliver et stort, bredt panel med omkring et par hundrede børn. Vi prøver at få det gjort så mangfoldigt som muligt, så der er børn fra hele landet med alverdens interesser, børn fra Grønland og Færøerne og danske børn, der bor i udlandet, forklarer Thea Vinther.

Hidtil har DR for eksempel haft såkaldte ’børneredaktører’ tilknyttet. Børnene her har givet inputs til flere produktioner, men ’Ultrapanelet’ skal tage inddragelsen af børnene et skridt videre.

- Vi kunne godt lave panelet endnu større, men det skal også være sådan, at børnene føler, at det, de bidrager med, bliver brugt. Det bliver sværere, og der bliver i hvert fald længere imellem, de kommer på, hvis der er alt for mange, forklarer Thea Vinther.

Hun mener, at Ultrapanelet vil betyde, at flere børn fra hele landet kommer til orde. Og det vil igen betyde, at seerne får mødt flere forskellige børn i programmerne.

- Da ’Ultra Nyt’, som navnet siger er et nyhedsprogram, har vi selvfølgelig nogle deadlines, vi skal nå, ligesom vi alene kører ud og filmer fra Aarhus og DR Byen. Når børnene selv er inddraget, kan vi for eksempel både få børn fra Falster, Bornholm og Nordjylland til orde i samme udsendelse, hvor vi normalt ville tage ud på en skole og høre, hvad børnene mener. Vi får en anden mulighed for at få inputs fra hele Danmark, siger Thea Vinther.

Gennem Ultrapanelet vil DR også nemmere hurtigt kunne få kontakt til børn med bestemte fritidsinteresser eller baggrund eller ’efterlyse’ børns holdninger, når en aktuel sag skal kommenteres.

- Vi ville nok have gjort det her alligevel, men coronanedlukningen har vist os, hvor mange muligheder, der er i det. Nød lærer som bekendt nøgen kvinde at spinde, smiler Thea Vinther.

Har selv en mobiltelefon

Når det er de 9-14-årige, DR efterspørger til panelet, er det, fordi det er DR Ultras målgruppe. Men der er også en oplagt forklaring. Et barn får typisk sin egen mobiltelefon ved 9-års-alderen og kan derfor nemmere selv bidrage med videoer og indhold fra det tidspunkt.

- Ultrapanelet vil især komme i spil til de daglige ’Ultra Nyt’-udsendelser, men børnene kommer også til at indgå, når DR udvikler og producerer andre programmer til målgruppen. Det vil være oplagt at tage fat i dem og høre dem, når der skal udvikles et nyt tema, eller når vi gerne vil høre, hvad de tænker eller ville spørge om i en sag. Jeg er ikke i tvivl om, at Ultrapanelet kan give vores programmer noget ekstra i forhold til i dag – og det vil vi selvfølgelig gerne, siger Thea Vinther.