Går du eller nogen, du kender, rundt med en dirigent i maven og har lyst til at stå på podiet foran et orkester, er chancen der måske nu. Frem til den 18. september kan 16-25-årige fra hele landet søge om at blive optaget på talentlinjen på Malko Dirigentskolen, der holder til i DR Byen.
DR har i snart 95 år været storforbruger af dirigenter i sine kor og i DR Symfoniorkestret. Og det var blandt andet med ønsket om at give dirigenttalenter et sted at gro, før de søger mod de musikalske uddannelsesinstitutioner, at DR’s kor og orkestre i 2016 oprettede Malko Dirigentskolen. Her har de 16-25-årige dirigentspirer et sted at prøve kræfter med et professionelt kor eller orkester.
Det er tredje gang, at Malko Dirigentskolen nu optager elever, og det vigtigste er, at man er dedikeret, understreger mentor og underviser på Malko Dirigentskolen Ole Faurschou. Han arbejder selv både som kordirigent og orkesterdirigent i ind- og udland.
- Officielt er der ingen krav om, at man har gået på en bestemt uddannelse. Det vigtigste er, at det er unge, dygtige musikere, der er meget dedikerede og har lyst til at arbejde med musik. Vi søger lidt efter typen, der tænker på musik som det sidste, når de går i seng om aftenen, og som det første når de vågner om morgenen, siger Ole Faurschou.
De fleste ansøgere kommer traditionelt fra de musikalske vækstcentre rundt om i landet - som for eksempel Musikalsk Grundkursus (MGK), ungdomssymfoniorkestrene eller fra gymnasier med særligt musikalsk fokus. Men indimellem dukker der også talenter op ud af det blå, ’ligesom en enkelt paddehat på en græsmark’, som Ole Faurschou formulerer det.
- Malko Dirigentskolen er en skole, der ikke er begrænset af kun at måtte optage et bestemt antal elever, som mange andre undervisningsinstitutioner. Så vi optager ’et hold’. Om det bliver fem eller 10 lægger vi os fast på, når vi har set ansøgerfeltet. Men der skal være ’et hold’, for man lærer også rigtig meget af hinanden, siger Ole Faurschou.
Optagelsesprøve i fire runder
Optagelsesprøven kommer til at foregå over fire runder i september og oktober, hvor ansøgerne for eksempel skal til en skriftlig musikteoretisk prøve med opgaver om akkorder, skalaer og partiturlæsning og en mundtlig hørelæreprøve. Er man så heldig at nå til 4. runde får man enten mulighed for at dirigere et kammerensemble i Carl Nielsens ’Ved en ung kunstners baare’ eller et lille kor i Griegs ’Ave maris stella’.
Malko Dirigentskolen har som sin langsigtede vision, at kommende generationers største danske dirigenter har startet deres bane i Malko Dirigentskolen. Og allerede inden det andet kuld elever er helt færdige, er tre af de hidtidige ni elever på skolen blevet optaget på dirigentlinjer på konservatoriet i Stockholm, der særligt har specialiseret sig i at uddanne dirigenter i Norden.
- Undervisningen i Malko Dirigentskolen er koncentreret på én dag om ugen i 24-25 uger om året, og derudover kan eleverne møde op til lige så mange prøver med DR’s kor og orkestre, som de vil. De lærer utroligt meget af at se, hvordan dirigenterne, der kommer i DR Koncerthuset, arbejder helt praktisk, forklarer producent Dominik Falenski, der står for den daglige drift som administrator for Malko Dirigentskolen.
Han understreger, at undervisningen er lagt an på, at de unge også kan passe en anden uddannelse ved siden af.
Hen over de to år, som Malko Dirigentskolen varer, arbejder elever blandt meget andet med værkanalyse, hørelære, direktionstimer, praktikker med kor og orkestre og masterclasses.
- DR Symfoniorkestrets chefdirigent Fabio Luisi er meget optaget af skolen og af at lære fra sig, og han er en af dem, der giver masterclasses. Samtidig trækker vi også på andre af dirigenterne, som kommer til at arbejde med DR Symfoniorkestret og DR Vokalensemblet i de kommende to år, forklarer Ole Faurschou.
Diktatoren er væk
Også sociale færdigheder er en vigtig del af det at være dirigent, og Ole Faurschou mener sagtens, man kan tale om, at dirigentrollen er under forvandling i disse år.
- Den gamle maestro, som var en ’frygtet diktator’, er uddøende. I dag er en dirigent mere en empatisk person, som forstår og respekterer hver enkelt musiker. Alligevel er det vigtigt, at dirigenten også har sit eget færdige bud på musikken og kan skære igennem i en verden, hvor alt ellers er demokratiseret. Den helt særlige rolle er også noget, vi arbejder med på Malko Dirigentskolen, forklarer Ole Faurschou.
Ligesom den verdensberømte Malko-konkurrence for unge dirigenter, som skal holdes igen til næste år i DR Koncerthuset, er Malko Dirigentskolen opkaldt efter DR Symfoniorkestret maestro, der stod i spidsen for orkestret fra 1930 og døde i 1961.
Du kan læse meget mere om Malko Dirigentskolen, optagelsesprøven, de tidligere og nuværende deltagere og undervisningen på www.malkodirigentskolen.dk.