Selv om der stadig er to en halv måned til jul, begynder højtiden så småt at banke på fra denne uge i blandt andet dagligvarebutikker, boghandler og legetøjsbutikker over hele Danmark og også i DR’s receptioner i Aarhus og København. Fra fredag - den 4. oktober - er der mulighed for atter at få fat i en regulær juleklassiker, nemlig Børnenes U-landskalender 2024.
Efterhånden er det både mange bedsteforældre, forældre og deres børn, der har åbnet låger i den, da de var mindre. For DR og Udenrigsministeriet-Danida har samarbejdet om Børnenes U-landskalender siden 1962. I de 62 år er der sammenlagt blevet sendt cirka 214 millioner kroner afsted fra danske børn og voksnes kalenderkøb til særlige projekter for børn i over 40 lande i Afrika, Asien og Latinamerika.
- Hvert år arbejder vi med formen på Børnenes U-landskalender, der typisk tager afsæt i den julekalender, som DR viser i december. Derfor tager den i år udgangspunkt i den nyproducerede julekalender ’Tidsrejsen 2’, som DR snart er klar til at fortælle mere om, forklarer Julie Egemar, der er seniorprojektleder i DR Salg og har ansvaret for den fysiske kalender, som i år er illustreret af Nina Dissing.
Den består i år af en ’Tidsrejsen’-pop-op-kalender, der kan forvandles til en lille scene, og med følger også ekstra figurer, som børnene kan placere på scenen og lege med. Børnenes U-landskalender 2024 byder også på på ekstra aktiviteter med udgangspunkt i Uganda, børn og natur - herunder spillet ’Jagten på regnbuens eliksirer’ og forslag til alt fra at lave sin egen julepynt til at hjælpe fuglene.
Går til grønne skoler i Uganda
Børnenes U-landskalender handler både om at julehygge, om at give danske børn et lille kig ud i den store verden og om at støtte børn i årets land. Og i år går hele overskuddet fra salget af kalenderen til WWF Verdensnaturfonden. Sammen med lokale børn og unge skal de hjælpe naturen i Ugandas bjerge. I bjergene lever folk i en frodig og vild natur, men klimaet er ændret. Vejret er blevet varmere og regnen kraftigere med oversvømmelser og jordskred til følge. Der er også fældet mange træer, hvilket er med til at gøre jordskredene værre, og derfor kommer børn og unge nu i ’Grøn skole’ for kalenderkronerne fra Danmark.
Her skal de blandt andet lære at plante bambus og træer, som både holder på jorden og giver skygge og mad. Børnene kommer også til at lave køkkenhaver, der passer til det nye klima, og samtidig kan de tage ny viden med hjem til de voksne i landsbyerne i Uganda.
1200 skal plante træer ved skolen
En af traditionerne omkring Børnenes U-landskalender er, at skoleklasser fra især 1.-5. klasse benytter sig af det undervisningsmateriale, som Udenrigsministeriet hvert år producerer om årets land og som er samlet på hjemmesiden www.u-landskalender.dk. I år kommer eleverne på en spændende faglig opdagelsesrejse til Uganda, hvor de skal lære om både natur, kultur og børneliv. Over 1.000 skoler brugte U-landskalenderens materiale sidste år – og mere end ni ud af 10 lærere var glade for det. En særlig begivenhed senere på efteråret bliver, at henved 1200 danske klasser planter et træ lokalt ved deres skole – og så bliver der efterfølgende plantet 10 gange så mange træer i Uganda. De 1.200 klasser har meldt sig til den ekstra 'Plant et træ'-kampagne, som WWF sammen med VELUX Gruppen laver i forbindelse med årets U-landskalender.
Motor Mille og Hr. Skæg er i Uganda
Som det har været en tradition i årtier, varmer DR også op til december og Børnenes U-landskalender med en programserie om børneliv i Uganda og andet Uganda-relateret stof. Fredag den 11. oktober – lige før skolernes efterårsferie – er der premiere på Ramasjang-serien i seks afsnit ’Hr. Skæg og Motor Mille i Uganda – Jagten på regnbuens eliksir’ på DRTV, ligesom DR Ramasjang samme dag viser de to første afsnit på kanalen fra klokken 17.00.
De to Ramasjang-figurer rejser til Uganda i programmerne, og undervejs stifter de både bekendtskab med en masse børn i Uganda og landets natur. I forbindelse med programmerne bliver der også lanceret en musikvideo og titelsang samt et afsnit af ’Dansemix’ på DRTV, som allerede udkommer henholdsvis fredag og lørdag i denne uge.
På DRTV ligger der også allerede nu et afsnit af den populære serie ’Klassen’. En af drengene får en særlig kontakt i Uganda, der sætter tingene lidt i perspektiv lige op til en vigtig begivenhed. Se programmet nedenfor:
Også ’ude i det virkelige liv’ bliver der mulighed for at støde på Børnenes U-landskalender og Motor Mille og Hr. Skægs Uganda-rejse i november.
På udvalgte biblioteker over hele landet vil der fra den 1. november være en fysisk installation, som netop tager afsæt i Ramasjang-serien ’Jagten på regnbuens eliksir’. Her kan børnene lege og udforske Uganda med et stort gulvspil, der lader dem blive en del af Motor Mille og Hr. Skægs spændende rejse rundt i landet. I spillet skal børnene undervejs løse udfordringer, der på en legende og aktiv måde præsenterer dem for tematikkerne i Børnenes U-landskalender 2024.
- Vi er stolte af at præsentere årets U-landskalender, som giver børn i Danmark mulighed for at få sjove og lærerige oplevelser, samtidig med at de støtter den grønne uddannelse af børn og unge i Uganda. Indholdet åbner et vindue til Uganda og en verden, som de færreste danske børn kender. Og med engagerende og legende programmer og materialer, som familierne kan samles om, kan man både i skolerne og derhjemme få gang i gode snakke om forskelle og ligheder ved at være barn i Uganda og i Danmark, siger B&U-redaktør i DR Rikke Warrer.
Ligesom sidste år koster Børnenes U-landskalender 50 kroner i år, og den kan altså som nævnt fås i blandet andet en stribe dagligvarebutikker, boghandler og legetøjsbutikker i den kommende tid.