Tid: 18.00 – 22.00
Sted: Indre Gade
De fleste børn i Ramasjang-alderen kender nok til den hjælpsomme og forstående bamselæge Sandra, der rejser land og rige rundt i sin bamselance for at kurere Danmarks bamser for deres sygdomme, rygproblemer og mavedrillerier.
Men nu kan børnene stifte bekendtskab med dygtige bamselæger uden for skærmen: På Kulturnatten i DR Byen stiller et helt hold af bamselæger fra ’Bamsehospitalet’ klar for at tage et kig på nattens medbragte, hospitalstrængende bamser.
Kristine Svinning Valeur fra ’Bamsehospitalet’ siger:
”Jeg synes, alle børn, der kommer til DR Byen på Kulturnatten, burde tage deres bamse med. Det er nemlig altid rart at have en følgesvend med sig, når man er ude og opleve nye ting. Hos os på Bamsehospitalet kan børnene få undersøgt, om deres bamser er syge og har brug for behandling. Vores dygtige bamselæger tager barnet i hånden og hjælper til, så alle bamser kan få det bedre og fortsat være børnenes trygge følgesvend.”
Har Bamse spist for meget slik?
Projektet ’Bamsehospitalet’ hører under studenterorganisationen IMCC og er at finde i flere byer i Danmark samt i udlandet. Bamsehospitalet arbejder for at forbedre børns forhold til sundhedsvæsenet samt give børnene en viden om både den syge og den raske krop. Det er af dette projekt, programmet ’Bamselægen’ er udsprunget.
Når en bamse bliver indlagt hos bamselægerne fra Bamsehospitalet, skal en række ting på plads:
Først hører en bamsesygeplejerskebarnet, hvordan bamsen er syg. Derefter bliver der skrevet en journal. Hvad hedder bamsen? Hvem er bamsen? Hvor gammel er den? Dernæst følges barnet og bamsen til erfarne bamselæger, der røntgenfotograferer bamsen ved hjælp af hjemmebyggede maskiner.
På baggrund af sygehistorien kan bamselægerne og barnet på særlige bamse-røntgenbilleder genfinde slik i bamsemaven, pasta i bamsenæsen eller brækkede bamseben. Til slut møder barnet og bamsen bamselægen. Hos bamselægen hjælper barnet med at give bamsen bandage eller plaster på, måske endda smertestillende medicin, vaccinationer eller astmamedicin.
Bamselægerne, der arbejder på Danmarks bamsehospitaler, er alle frivillige sundheds-studerende og tæller blandt andre medicinstuderende, sygeplejestuderende og kiropraktorstuderende.
Kristine Svinning Valeur fortæller:
"Alle vores bamselæger har det til fælles, at de holder af børn. Bamselægerne ser børnene, hører dem og snakker med dem i børnehøjde. Det er den vigtigste kvalitet for en god bamselæge. Vi kan mærke, at børnene, der kommer hos os på hospitalerne, også får noget ud af at have indlagt deres bamse, fordi det fjerner noget af frygten for og usikkerheden i at møde sundhedsvæsenet. Hos os er børnene i kontrol hele tiden, og gennem legen kan de i trygge rammer opnå viden omkring deres egen eller en pårørendes sygdom eller indlæggelse.”
Hun fortsætter:
”Vi glæder os virkelig meget til at komme ud og opleve Kulturnatten i DR Byen sammen med alle børnene og er spændte på, hvad vi møder af syge bamser.”