Europamesterskabet i herrefodbold har eksisteret siden 1960, og det danske landshold har været tilmeldt alle turneringer siden dengang. Men det var så som så med fodboldpræstationerne. Godt nok spillede det danske hold sig frem til slutrunden i 1964, hvor holdet sikrede sig en plads i semifinalen, men derefter skulle der gå 20 år, før heldet igen var med Danmark.
Da Sepp Piontek blev landstræner i 1979, begyndte der at ske nye ting på holdet. Morten Olsen udtalte sig i januar 1984 om grundene til, at landsholdet var begyndt at udvikle sig. Den ene grund var, at Piontek kom til som træner og den anden var, at der var kommet en ny regel inden for EF, der betød, at spillere, der blev udtaget til landsholdet, skulle have fri fra deres klubber til landskampe. Det betød, at Sepp Piontek kunne vælge danske spillere, som spillede på professionelt plan i udenlandske klubber.
Se klippet med Morten Olsen her, hvor han svarer på et spørgsmål om hvorvidt landsholdet stadig var i en opbygningsfase i 1982:
EM i sigte
De danske fodboldspillere kvalificerede sig ikke til hverken EM i 1980 eller VM i 1982, men i efteråret 1982 kom der et gennembrud. Et hold fra hver gruppe kunne kvalificere sig til EM, men Danmark var kommet i gruppe med England, som var en svær modstander. Den første kvalifikationskamp blev spillet mod England i København den 22. september 1982, og umiddelbart så det sort ud, for England førte 2-1 indtil sidste minut, hvor det lykkedes Jesper Olsen at score.
Det uafgjorte resultat var stort for Danmark, men knapt så strålende for England, hvis fans blev voldelige. Tumulter opstod mellem de danske fans og engelske hooligans, og politiet måtte skille parterne ad. Det var ikke noget, man var vant til blandt danske tilskuere. Begrebet roligans blev først introduceret nogle år senere, men man ser på billederne fra optøjerne ved kampen mod England, at de danske fans ser noget mere venlige og uskyldige ud med deres rød-hvide kasketter. De var kommet for at se fodbold, ikke slås.
Det flotte mål, som Jesper Olsen fik scoret, var med til at give danske fans håb. De danske tilskuere bakkede mere og mere op om deres landshold, og i takt med at kvalifikationskampene gik forrygende, steg fodboldbegejstringen.
Da EM i 1984 begyndte at gå godt for det danske landshold ved slutrunden i Frankrig, var de danske fans nærmest i en rus. Alle ville se kampene, og da Danmark skulle spille semifinale mod Spanien i Lyon, slap mange danskere, hvad de havde i hænderne, og kørte i deres biler mod Lyon, hvor de stod i kø ved billetkontoret for at få fat i de eftertragtede billetter. Se et klip med forventningsfulde fans i køen ved billetkontoret:
Vejen går mod VM
EM i 1984 sluttede for det danske landshold med et nederlag til Spanien efter straffesparkskonkurrence i semifinalen. Men fodboldfeberen ville ikke lægge sig. Hvis vi kunne nå til semifinalen ved EM og spille uafgjort mod Spanien, kunne vi klare alt.
Sepp Pionteks hold havde mod på flere udfordringer, og det havde de danske fans også. Danmark spillede sin første kvalifikationskamp til VM i 1986 i København mod Norge i september 1984, og i takt med at landsholdet vandt sine kampe, bakkede fansene holdet mere og mere op. Da Danmark skulle spille returkamp mod Norge et år senere, sejlede en chartret Oslo-færge fyldt med glade fans i rød-hvide farver til Norge for at se Danmark spille. Se et klip med fansene på færgen, da de vender tilbage til København efter kampen, som blev vundet 5-1:
Det danske landshold vandt kvalifikationspuljen, hvilket resulterede i, at Danmark skulle spille fodbold i Mexico for første gang nogensinde i en VM-slutrunde.
En af de mest legendariske kampe i Danmarks kvalifikationspulje, var kampen mod Sovjetunionen i Idrætsparken i København den 5. juni 1985. Det danske hold vandt 4-2 over en fodboldsupermagt, og glæden ville ingen ende tage. Efter kampen lå Danmark på en førsteplads i gruppen, og holdet havde på daværende tidspunkt spillet en kamp mindre end de andre. Kampen kan du i øjeblikket gense her på Gensyn på DRTV:
Godt nok tabte Danmark senere til Sovjetunionen ved returkampen 0-1, men resten af kampene i puljen blev vundet med 5-1 på udebane mod Norge, og 4-1 på udebane mod Irland. De danske fans var nu fuldkommen ekstatiske. Danmark vandt puljen med 11 point, foran Sovjetunionen, der med 10 point også havde kvalificeret sig.
Se et klip her af de glade fans på lægterne med skilte, der fortæller, at nu skal vi til Mexico, og Sepp Pionteks efterfølgende kommentar til opbakningen.
Det danske hold havde for første gang nogensinde kvalificeret sig til VM, og derfor skulle Danmark også for første gang spille kampe uden for Europa. Det vakte bekymring, for Mexico ligger meget højt over havoverfladen med tyndere luft, og det kunne jo blive et problem for spillerne, hvis de ikke havde nok ilt, når de spillede på banen. Derfor blev spillerne sat til at træne med iltmasker, der korresponderede med luften i Mexico, så de kunne øve sig i de andre forhold.
Der var også bekymring over, at mange danske fans måske ikke ville kunne tage med til Mexico så langt væk hjemmefra, men fansene var ikke så bange af sig. Der var solgt 1000 pakkerejser, men det viste sig, at mange danskere selv fandt til Mexico via USA. TV-Avisen talte med fans i Mexico, og spillerne blev spurgt, hvor meget Skotland ville vinde over Danmark i den første puljekamp. Overraskende nok sagde de fleste spillere, at Skotland ville vinde stort.
Se klippet med fans og spillere i Mexico her fra TV-Avisen den 4. juni 1986:
Men alle bekymringerne blev gjort til skamme. Spillerne havde ikke problemer med den tynde luft, og Danmark vandt alle sine gruppekampe mod Skotland, Uruguay og Vesttyskland. Den største overraskelse var, at det lykkedes danskerne at spille 6-1 mod Uruguay, som var kendt for at have et dygtigt og hårdt spillende hold. Fansene havde en følelse af, at Danmark var uovervindelig. Dog stoppede Spanien danskernes sejrsrus i ottendedelsfinalen, hvor vi tabte 5-1. Det var skuffende, men at Danmark overhovedet havde haft så stor en succes i Mexico var utroligt, og nederlaget ødelagde derfor ikke fansenes tro på deres spillere.
Richard Møller Nielsen kommer til
De næste slutrunder blev ikke nogen succes for det danske landshold. Godt nok kvalificerede Danmark sig til EM-slutrunden i 1988, men vi havnede på en sidsteplads uden point dét år. Endnu værre stod det til ved VM i 1990, hvor Danmark ikke gik videre fra kvalifikationskampene. Sepp Piontek var stadig træner, men det var tid til et trænerskifte. I 1990 fik det danske landshold ny træner. Richard Møller Nielsen havde været træner for ungdomslandsholdet i en årrække, og i 1987 blev han assisterende træner for Sepp Piontek. Derfor var det oplagt, at han i 1990 blev tilbudt trænerrollen. Men det skulle ikke blive så nemt.
Richard Møller Nielsen havde nye idéer til, hvordan landsholdet skulle spille, og han valgte mange spillere fra de hjemlige klubber; særligt en kerne af spillere fra Brøndby, som havde oplevet stor succes. Det var angriberne Michael og Brian Laudrup dog ikke begejstrede for. De kunne ikke se, hvordan landsholdet skulle kunne klare sig i kampen mod de store fodboldnationer, hvis ikke de danske spillere havde erfaringer fra udenlandske klubber.
Richard Møller Nielsen blev kritiseret for alt, både for evnerne som træner og også for sin fynske accent. Men han lod sig ikke kue.
Du kan i øjeblikket se en ny dokumentarserie om Richard Møller Nielsens karriere som landsholdstræner her:
I efteråret 1990 startede kvalifikationskampene til EM i 1992. Danmark havde en hård modstander i kvalifikationspuljen, nemlig Jugoslavien. Kun det første hold i hver pulje ville gå videre til EM, så det var vigtigt for Danmark at klare sig godt med den svære modstander. Det lykkedes at vinde den ene af de to kampe mod Jugoslavien, men selv om Danmark klarede sig godt i de fleste andre kvalifikationskampe, var det ikke nok. Jugoslavien vandt gruppen et point foran Danmark. Richard Møller Nielsen blev igen syndebuk. Danmark kunne ikke engang kvalificere sig til et EM, der skulle spilles lige ved siden af i nabolandet Sverige.
Skæbnen ville det anderledes
Men skæbnen ville det anderledes. Efter Jerntæppets fald i 1989 var der kommet ustabilitet i Jugoslavien. De forskellige regioner var blevet mere og mere nationalistiske, og mange ønskede selvstændighed. I 1991 ville Slovenien og Kroatien ikke længere være en del af Jugoslavien, og i starten af 1992 løsrev flere regioner sig, og med et var der ikke længere et land ved navn Jugoslavien. Det førte til, at Jugoslavien ikke kunne stille op som nation ved EM i 1992, og dermed fik Danmark alligevel billet til slutrunden.
Der var tre kampe i den indledende runde, og Danmark klarede sig ikke fantastisk med en uafgjort kamp mod England, en tabt kamp mod Sverige og en vunden kamp mod Frankrig. Men det var nok til at blive placeret som nummer 2 i gruppen, og dermed kvalificerede holdet sig til semifinalen.
Holland blev modstanderen, og det skulle blive en svær kamp. Den endte uafgjort 2-2 efter forlænget spilletid, og en straffesparkskonkurrence var uundgåelig. Nerverne var uden på tøjet af både spillere og fans, og der kom for alvor nervøsitet, da Hollands Marco van Basten brændte sit straffespark på det andet skud for Holland. Men de danske spillere klarede alle skud, og dermed vandt Danmark konkurrencen 5-4. Danmark var i finalen for første gang nogensinde.
Den 26. juni 1992 spillede Danmark EM-finale mod fodboldgiganten Tyskland i Göteborg. Skæbnen ville, at det lykkedes det danske hold at besejre naboerne mod syd med 2-0. Europamesterskabet var en realitet. Stort set alle danskere i alle afkroge af landet oplevede den største fodboldrus, der nogensinde er set i Danmark. Richard Møller Nielsen var i løbet af slutrunden blevet den største træner nogensinde.
Se et klip fra Fælledparken i København, hvor tusindvis af glade fans følger finalen henimod slutningen, hvor det går op for folk, at vi er blevet europamestre.
Den 27. juni 1992 blev landsholdet modtaget i lufthavnen af glade fans, og Rådhuspladsen er fyldt til randen af folk, der vil hylde fodboldspillerne, der i dagens anledning er trukket i ens grønne skjorter.
Se klippet fra festivitassen ved modtagelsen af landsholdet her:
Nu er EM over os igen, og Danmark har netop spillet sine to første kamp mod Slovenien og England, hvor resultatet begge gange blev 1-1. Nu venter så Serbien på tirsdag på DR1 og DRTV klokken 21.00.
På Gensyn på DRTV er der netop blevet publiceret en række fodboldudsendelser og fodboldsange. Du finder dem i disse to kategorier: