De fleste voksne over 40-50 år har et forhold til Kirsten Hüttemeier. Nogle kender hende som den første tv-kok, andre som damen med skåneærmerne, som hun anvendte i sin tid som tv-kok på TV 2.
Den 9. juni 2024 er det 110 år siden, at Kirsten Hüttemeier blev født. Hun var uddannet husholdningslærerinde, men ret hurtigt fandt hun ud af, at hun ikke brød sig om at undervise. Til gengæld var hun meget dygtig til at formidle sin viden om madlavning på andre måder, både i reklamebranchen, i kogebøger og som husholdningsekspert.
Kirsten Hüttemeier var derfor et kendt ansigt, da hun ved et tilfælde havnede i Danmarks Radios fjernsyns-prøveudsendelse fra Tivoli i 1948, hvor hun kogte flødekarameller.
Denne begivenhed har hun selv fortalt om i sin selvbiografi ’Mit liv med mad og mennesker’ fra 1995. Hendes optræden i Tivoli førte til en invitation til at deltage i fjernsynets første tv-køkken-program lørdag den 6. oktober 1951 ved navn ’To ved et køkkenbord’. Det var præcis den tredje dag med TV i Danmark, for det havde premiere 2. oktober det år og blev sendt hver anden dag:
Mange vil helt sikkert sige, at de har set klip med hende fra de tidlige madprogrammer i DR, men rent faktisk blev udsendelserne sendt live, og de blev ikke optaget. Det eneste klip, der findes, er dette skønne klip fra etableringen af køkkenstudiet:
Lagde du mærke til, at Kirsten Hüttemeier rækker en sko til en herre, som smører en ukendt væske på sålen?
TV-køkkenet var i begyndelsen ikke kun fokuseret på madlavning. Programmet var møntet på husmødrene, der varetog alle mulige opgaver i hjemmet, som at sørge for at familiens sko og tøj var pletfrit, og at køkkenvasken ikke var stoppet. Herren i studiet er Sven Holm, fabrikant og farmaceut, og mens Kirsten Hüttemeier viste enkle madretter, som husmødrene let kunne lave, gav Sven Holm gode råd om andre husholdningsspørgsmål.
Han var et kendt navn i Statsradiofoniens tidlige dage med sine råd om anvendelse af diverse medikamenter fra apoteket til løsning af hverdagens problemer for en husmor. Der var ikke den plet, som Sven Holm ikke kunne hjælpe lytterne med at få fjernet. Sven Holms radioprogram reagerede på lytterbreve, som blev læst og behandlet i hans rådgivningsprogrammer, som begyndte i 1938:
1. november 1938.
Dette radioklip stammer fra en udsendelse den 1. oktober 1955:
TV-udsendelsen ’To ved et køkkenbord’ eksisterede ikke særligt længe. Seks udsendelser blev det kun til i perioden 1951 til 1953. Derefter forlod Kirsten Hüttemeier DR.
Så hvem førte så TV-køkken-traditionen videre? Faktisk ser det ud til, at der ikke var et fast køkkenmagasin i fjernsynet før flere år senere.
Et nyt tv-format, nemlig ’Husmoderens TV-magasin’ så dagens lys den 4. januar 1961 med Lis Møller og Gerda Pullen som tilrettelæggere, og programmet lå fast en gang om ugen. Magasinet mindede lidt om ’Kvindernes eftermiddagsprogram’, som var blevet sendt i radioen gennem mange år med alle mulige råd til husmoderen.
TV-køkkenet fungerede som et månedligt indslag i programmet, og det nævnes første gang den 11. januar 1961. Læg mærke til, at den fulde titel er ’Nyt og nemt i TV-køkkenet’. Indslaget var ment som rådgivning til husmødrene på lige vilkår med andre husråd.
I efteråret 1961 ansattes husholdningskonsulenten Ellis Tardini som tv-kok i ’Husmoderens TV-magasin’, hvor hun viste lette retter i tv-studiet igennem et par år, og senere i ’Lørdagsmagasinet’, hvor TV-køkkenet fortsatte sit liv.
Den 2. september 1966 fik TV-køkkenet for første gang sit eget program med to mandlige kokke: Conrad Bjerre-Christensen og Aksel Larsen, der nu præsenterede den finere kogekunst for husmødrene. TV-køkkenet blev nu et fast program med skiftende kokke, og det bevarede sit navn helt frem til starten af 90’erne.
Se et klip med Conrad og Aksel:
Masser af mad på Gensyn
Kirsten Hüttemeier var den banebrydende tv-kok med sine råd til husmødrene, men hendes første madprogram kan vel nærmest betegnes som et pilotprojekt. Ellis Tardini kom til at præge tv-køkkenets første år, og Conrad og Aksel førte TV-køkkenet ind i en mere moderne tv-verden, hvor fjernsyn ikke kun skal rådgive, det skal også underholde.
På Gensyn på DRTV har DR for nylig lanceret temaet 'Rigeligt med smør - sådan har vi lavet mad'.
Her er der rig mulighed for at få et gensyn med TV-Køkkenet gennem årene, 'Meyers Mad', 'Mik Schacks Hjemmeservice', DR-Derude med Søren Gericke, 'Boserups Kærlighed', 'Max. 30%' med Anne Larsen, 'Kokken, kunstneren og køkkenskriveren' og flere andre programmer fra fortiden. På DRTV er der også en lang række nyere madprogrammer - for eksempel 'Spise med Price'.