Nu kan du få et gensyn med dukkerne fra DR

På Gensyn på DRTV kan du i øjeblikket gense en række børneudsendelser med dukker - både fra fjernsynets tid i sort/hvid og også de nyere fra ’Kaninlandet’. Og hvis du kun kender Kaj og Andrea fra deres periode med Ole og Karla, kan du også her stifte bekendtskab med de første udsendelser med Povl Kjøller og Kjeld Nørgaard.

  • Mange børn i dag kender sikkert stadig Sørøver Sally med giraffen og Frede, der bliver venner. Det er stangdukker, hvor hænderne er styret af pinde. Foto: Louise Broch
  • Dybt nede i DR’s rekvisitlager finder man alle kasserne med DR’s dukkesamling. Her er Ane og Anders og en dame fra den ternede by kommet op af deres kasse. Læg mærke til stængerne, de sidder på. Foto: Louise Broch
  • Her ser du et par af Tutlerne i farver. Dukkerne sidder på stænger, mens hænderne er styret af snore. De er en blanding af marionetdukker og stangdukker. Foto: Louise Broch
  • Her er en flok af de ældste marionetdukker i DR, der var styret ovenfra af snore. Foto: Louise Broch
  • Dukken Didde medvirkede i flere tv-underholdningsprogrammer i DR i 1950’erne. Foto: DR Arkiv.
1 / 5

Børne- og Ungdomsredaktionen (B&U) har siden slutningen af 1950’erne haft ’levende’ dukker i deres udsendelser for børn.

En af de første marionetdukker, der blev vist i dansk fjernsyn, var dukken Andy Pandy. Serien om den lille dukkedreng og hans bamse var produceret af britiske BBC, og Inge Aasted, der lavede udsendelser for de mindste børn, fortalte historien og lagde stemme til de to dukker. Andy Pandy blev første gang vist den 8. oktober 1956 og frem til slutningen af 1957, og derefter igen i 1961.

Men Danmarks Radio producerede også selv udsendelser med dukker. Dukken Didde var en hånddukke, der var med i to lørdagsudsendelser i november 1957 og tre i sommeren 1959. Udsendelserne i 1957 findes der ikke mange oplysninger om, og de findes ikke længere, men i 1959 hed udsendelserne ’TV te’ vands’, og de henvendte sig mest til voksne med underholdende sangnumre. Didde var med i et indslag i hver udsendelse sammen med Jens Louis Petersen. Lørdagsunderholdningen samlede hele familien foran fjernsynet, så der skulle være noget til de mindste også.

Marionetdukkerne, de små trolde Rold og Tene, blev skabt og udsendt nogenlunde samtidigt med Didde. De holdt til i børnetimerne for de mindste i 1958 og 1959, og de var styret af dekorationsmaleren Jørgen Espen-Hansen og sangeringen Inger Lüttichau, så troldene fremstod lyslevende på fjernsynsskærmen. Troldene blev senere genudsendt i ’Kikkassen’ i 1968.

Dukkeførerne Jørgen Espen-Hansen og Inger Lüttichau var dukkeførere for Rold og Tene (Fra DR’s årbog 1959/1960)

Marionetdukkerne bliver fast del af B&U

Traditionen med marionetdukker, der bliver styret af snoretræk ovenfra, fandtes i Danmark, men der var ikke stor bevågenhed om denne særlige teaterform, og derfor var den båret af ganske få personer, der havde oparbejdet en evne til at fremstille marionetdukkerne. DR Salg lavede en udstilling om børne-TV’s historie i 2019, og nogle af nedenstående oplysninger stammer fra researchen til den udstilling.

En af dukkemagerne var snedkermester Erik Sørensen, der blev ansat i Danmarks Radio i 1959. I hans værksted i Hellerup lavede han de fineste marionetdukker, men i DR blev han i første omgang ansat som værkstedsleder, scenemester og altmuligmand, og i DR’s årbog for 1961/1962 blev han omtalt som ’kunstnerisk tusindkunstner’.

DR blev i 1963 blev tilbudt en samling marinonetdukker af billedkunstneren Helgo Jørgensen, der var bange for, at teaterformen ville uddø i Danmark. Danmarks Radio var interesseret, og det endte med, at man købte både Helgo Jørgensens samling og en anden samling af Henrik Rasmussen.

DR havde allerede en person ansat, der kunne skabe marionetdukker, nemlig føromtalte Erik Sørensen, og derfor blev han nu involveret i DR’s dukkeudsendelser. Han havde evnerne til at omforme dukkerne til TV, og han producerede selv mange af dukkerne.

Erik Sørensen bygger en model af en dekoration, der senere skal blæses op i fuld størrelse (Fra DR’s årbog 1961/1962)

Erik Sørensen skabte blandt andre nisserne Tim og Tam fra julekalenderen i 1963, Magnus Tagmus fra julekalenderne ’Kender du Decembervej?’ i 1967 og ’Besøg på Decembervej’ i 1968 samt Lillebror fra serien ’Ingrid og Lillebror’.

Noget, vi ofte glemmer i vores farverige verden, er, at fjernsyn ikke blev sendt i farver i 1960’erne og et stykke ind i 1970’erne.

Ingen af de ovenstående dukker kunne ses i farver i starten, hvilket er svært at forestille sig i en dukkeverden. Serien ’Dukker på ballonfart’ med dukkerne professor Kapok og mekaniker Nik, var i sort/hvid. Dukkerne, som også blev lavet af Erik Sørensen, rejste rundt for at besøge spændende steder i Danmark, blandt andet Hammershus på Bornholm og Møns Klint. På Gensyn på DRTV kan du se afsnittet, hvor dukkerne besøger Faxe Kalkbrud:

Dukker på ballonfart

Men hvis du husker Magnus Tagmus i farver, skyldes det sandsynligvis, at der blev lavet en række nye udsendelser med musen på taget i 1979, hvor dukkerne blev genbrugt i juleserien i ni dele, ’Decembervej’. Og nogle få vil måske også huske, at Magnus Tagmus-dukken blev brugt i endnu en dukkeserie kaldet ’Jagten på den gyldne tang’ sammen med andre dukker allerede i 1974.

Hanne Willumsen og hånddukkerne kommer til

I starten var det Erik Sørensen, der skabte mange af dukkerne, men i 1965 inviterede han en tysk dukkemager til Danmarks Radio for at lave et dukkekursus. På dette kursus deltog blandt andre Hanne Willumsen og Finn Bentzen, og de to skulle danne en helt ny skole for produktion af dukker. Erik Sørensen arbejdede som snedker med træklodser, flamingo og rør, mens Hanne Willumsen udviklede dukker lavet af genbrugstøj og klude.

Det var Hanne Willumsen, der skabte hånddukkerne Kaj og Andrea, der blev så populære hos børnene. Mogens Vemmer fortæller i sin bog ’Fjernsyn for dig’ om børne-TV’s historie, at Hanne Willumsen, Kjeld Nørgaard, Povl Kjøller og produceren Katrine Hauch-Fausbøll havde dannet en gruppe i B&U, som de kaldte for ’Eventyrgruppen’, og de lavede tv-udsendelser for små børn. Katrine Hauch-Fausbøll savnede en dukke i udsendelserne, der kunne stille dumme spørgsmål, og Mogens Vemmer fortæller i bogen, hvordan hun beskrev dukken: - Kjeld skal have en papegøje, lavet af Hanne Willumsen. Den skal sidde i en slags bur ved siden af Kjelds lænestol … drillepind … lidt ondskabsfuld … gammelklog, men også pigegenert og småforelsket i Povl.

Hanne Willumsen skabte så Andrea-dukken ved at bede B&U’s tegner Finn Bentzen om at tegne en papegøje, og derefter syede hun Andrea, blandt andet af søsterens bikini. Mange TV-seere vil vide, at Andrea slet ikke kom til at sidde i et bur, og at hun hurtigt fik følgeskab af en frø. Kaj var inspireret af Kermit fra ’Muppet Show’. Kjeld Nørgaard syntes så, at det skulle være en fræk jazzfrø, opkaldt efter Kaj Sørensen, der ejede Jazzhus Montmartre.

Den første udsendelse med Andrea samt den første udsendelse, hvor også Kaj optræder, kan du finde lige nu på Gensyn:

Kaj og Andrea - Legestue

Hanne Willumsen skabte mange flere dukker til B&U, blandt andet Anna og Lotte, der skulle være ekstra holdbare. De pjaskede så meget med vand i udsendelserne, blandt andet fordi Lottes dukke, Georg, skulle vaskes.

Iben Wurbs og Hanne Willumsen skrev alle historierne med Anna og Lotte, og de var også dukkeførere. Hvis du undrer dig over, hvordan disse hånddukker er styret, kan du på Gensyn på DRTV se serien om Stine, Anders og Jeanette, der er den samme slags dukker som Anna og Lotte.

I slutningen af første afsnit vil du kunne se, hvordan Hanne Willumsen fører en af dukkerne. Hun dukker op til sidst og tager sin hånd ud af dukkens hånd. Læg også mærke til, at dukkerne kun bruger den ene hånd. Dukkeføreren er nødt til at holde kroppen med sin anden hånd. Se udsendelsen her:

Stine, Anders og Jeanette

Stangdukkerne

På Gensyn kan du også se historien om Ane og Anders, der boede i hver sin by, men altid mødtes på en bro mellem byerne. Mens Kaj, Andrea, Anna og Lotte er hånddukker, er dukkerne fra ’Ane og Anders har en bro’, som blev sendt i 1981, stangdukker, hvor hænderne og hovedet bliver styret af pinde. På Gensyn kan man se, hvordan dukkerne er lavet i det første afsnit i serien her:

Ane og Anders har en bro

Også dukkerne i Sørøver Sally, som første gang løb over skærmen i 1969 og var DR’s første serie i farver, er stangdukker, hvor man tydeligt ser pindene, som hænderne er styret af.

Hvis du lægger mærke til det, vil du kunne se forskel på, om dukkerne er stangdukker med pinde eller hånddukker. Det er dem, du primært finder i kategorien. Men hvis du vil se en af marionetdukkerne, så finder du også et afsnit af ’Ingrid og Lillebror’ her:

Kikkassen

God fornøjelse med dukkeserierne.