Solaf er ny vært på ’Ultra Nyt’: ’Det har været den vildeste modtagelse’

Fra at være helt ukendt bliver Solaf Masoud nu bedt om autografer og selfies, når hun møder børn. Samtidigt lærer hun hele tiden nyt i jobbet som vært på ’Ultra Nyt’. Vi har mødt hende på redaktionen i Aarhus.

Solaf Masoud fortæller om sin første tid som vært på 'Ultra Nyt'. Foto: Agnete Schlichtkrull.

Straks efter sommerferien sidste år kunne børnene møde et nyt ansigt på ’Ultra Nyt’. Solaf Masoud var begyndt som værtsmakker til Jonas Madsen på DR’s nyheder til børn.

- Jeg havde sendt en jobansøgning, der blandt andet indeholdt to videoer. I den ene skulle jeg forklare for en 9-årig, hvad bruttonationalproduktet er. Herefter kom jeg til casting, og til den anden casting var Jonas med, så man kunne se, om der var kemi mellem ham og mig. Da de ringede og sagde, at jeg havde fået jobbet, var jeg helt oppe at køre. Det er jeg stadig lidt, griner Solaf Masoud og tilføjer:

- Det havde været en lang proces. To måneder, hvor jeg ikke kunne sove om natten, fordi det var meget nervepirrende.

Børnene vil gerne høre på en ’storesøster’

24-årige Solaf Masoud kommer uden en journalistisk uddannelse i bagagen. Hun har læst mellemøststudier i halvandet år og arbejdet et år hos Dansk Røde Kors, inden hun flyttede fra København til jobbet i Aarhus.

- Det har været den vildeste start for mig. Jeg begyndte to måneder før den 7. oktober (Hamas dræbte og bortførte civile israelere, og Israel gik i krig mod Hamas, red.). Det er en svær balance at dække krig for børn, der ikke skal vide alt i detaljer. Hvordan formidler man krig og svære emner, der også skaber splid i samfundet og verden, samtidig med at børnene skal have en vis tryghed og ro i maven. Det har været intenst, fortæller Solaf Masoud og fortsætter:

- Det har også været meget lærerigt. Jeg lærer noget hver dag og udvikler mig hele tiden. Det handler om, hvordan man formidler objektivt og til børn. Det er sygt spændende: Hvordan finder man en vinkel, hvordan stiller man spørgsmål, hvordan bruger man sproget på en neutral måde og til børn. Det er meget spændende og en proces. Jeg bliver bedre og bedre for hver dag.

Har du fået nogle råd, da du trådte ind i værtsrollen?

- At jeg skulle være mig selv, at jeg skulle være naturlig. Det lyder supersimpelt, men det er det ikke. Det er sindssygt svært, når der kommer kamera på. Så kommer man nogle gange til at performe. Jeg skal finde balancen mellem, hvornår jeg er Solaf, og hvornår jeg er ’Ultra Nyt’-Solaf. Jeg må gerne være personlig og dele lidt af mig selv, når det giver mening. Tag for eksempel krigene i Ukraine og Gaza, som gør mange børn bekymrede og bange. Vi lavede en SoMe-video om voldsomme billeder fra Gaza, og jeg kunne sige: ’Jeg har også set dem og grædt’. Jeg skal være en, børnene kan relatere til. Jeg må gerne dyrke min barnlighed. På ’Ultra Nyt’ er vi ikke studieværter som Kåre Quist. Vi er unge, har farverigt tøj på og tør lave fejl. Børnene vil hellere høre på en ’storesøster’ end en voksen autoritet.

Solaf Masoud og værtsmakkeren Jonas Madsen. (Foto: © Anders Ekström)

Redaktionen er ligesom en stor familie

Ud over selve værtsrollen er der mange andre ting, man skal lære, når man træder ind på en redaktion i DR.

- Socialt har det været nemt. Folk er megasøde og imødekommende. Det er jeg taknemmelig for. Redaktionen er ligesom en stor familie, og DR Aarhus har en familieagtig vibe: Vi hilser på hinanden, og vi har én kaffeautomat, som alle benytter. Rent arbejdsmæssigt var jeg lidt forvirret i starten: Hvad laver en redaktionssekretær, grafiker, fotograf? Hvad er vores indhold på SoMe, hvad er et indslag? Man skal lige lære, hvad KGN (navneskilt på TV, red.), Koda og rul betyder. Der er mange ting at sætte sig ind i, smiler Solaf Masoud, der selv har fået mulighed for at blive klogere på et rul:

- Jeg har mest været vært, men jeg har lært at klippe et rul, som er et lille indslag med god vibe i slutningen af udsendelsen. Det er spændende at skrive manus til et rul. Når jeg er færdig med at klippe det, skal det sendes til Mediearkivet, og hver gang jeg trykker send, så er det mit lille barn, jeg sender af sted. Det er mega nice at opleve.

Oplevelser fra Syrien i bagagen

For Solaf Masoud har det været en stor omvæltning at gå fra at være en almindelig, ung kvinde til at være vært på ’Ultra Nyt’, som er den primære nyhedskilde for de 9-14-årige. Men heldigvis en meget positiv omvæltning, fortæller hun:

- Det har været den vildeste modtagelse. Børnene er søde og har sendt gode beskeder. Det er overvældende, hvor kendt man egentlig bliver lige pludselig. Det viser, hvor mange der ser ’Ultra Nyt’. Jeg har aldrig forestillet mig, at jeg skulle være en person, der giver autografer, og som folk vil have billeder af. Det gik meget hurtigt. I ’Normal’ mødte jeg nogle børn, der sagde: ’I starten kunne klassen ikke lide dig, men det kan den nu’. Mega ærligt, tak for det, griner hun og tilføjer:

- Jeg elsker at snakke med børn. De er umiddelbare og ærlige. De siger tingene, som de er. Sådan har jeg det også selv.

Solaf Masoud kom til Danmark som 14-årig, hvor hun flygtede fra Syrien. Og netop det er en af hendes bevæggrund for at søge mod journalistikken.

- Jeg så demonstrationer og mistede et familiemedlem samtidig med, at syriske medier fortalte til resten af landet, at der ikke skete noget. Det var løgn – jeg kunne se noget andet med mine egne øjne. Jeg kommer fra et land, hvor medier, der styres af regimet, fortæller løgne. Jeg vil gerne, at sandheden skal frem. Jeg drømmer om at gøre verden til et bedre sted ved at oplyse og formidle på en objektiv og saglig måde. Jeg tror virkelig, at journalistik kan gøre en forskel. Hvis man oplyser om andre lande og kulturer, tror jeg, vi kan komme fordomme til livs, og vi vil have det bedre sammen, siger hun.