DR-tema fik sat gang i sangskrivningen og snakken om musik

Med temaet ’Min sang’ har DR i løbet af 2022 haft fokus på sangens betydning, og hvordan sange forbinder os. Samtidig kom der også 15 danmarkssange og sangskriverkurser for unge ud af det.

  • Sanne Salomonsen og Stine Bramsen var to af de 15, som skabte en danmarkssang til 'Min sang'-temaet. (Foto: © Flemming Bo Jensen)
  • Her ses alle de medvirkende, der skrev en sang til Danmark. (Foto: © Rasmus Alexander Vilhelmsen)
  • Oh Land, Mekdes og Ankerstjerne skrev også en danmarkssang til 'Min sang'. (Foto: © Nelle Renberg Andersen)
  • Phillip Faber var vært for 'Min sang til Danmark' på DR1 og DRTV, og han dirigerede også ved den afsluttende koncert. (Foto: © Christian Larsen)
1 / 4

Da DR Pigekoret traditionen tro sang det nye år ind ved årsskiftet på DR1 og DRTV, var der noget, der ikke var som de tidligere år. Koret bød nemlig på Oh Land-sangen ’Sådan ligger landet’, som var sangeren og sangskriveren Nanna Øland Fabricius’ personlige sang til Danmark fra året, der gik.

- Oh Lands sang ramte os fra en start. Sådan en smuk tekst og melodi, der smelter sammen i en meget personlig og relevant fortælling om at komme udefra og vokse sammen med Danmark. Vi syntes, det var oplagt og vigtigt at få den fortælling ind i de traditionelle, gamle og højstemte nytårssange i år, siger DR Pigekorets kunstneriske leder og producent Anne Karine Prip.

DR Pigekorets fremførelse af sangen er et konkret eksempel på, hvordan DR’s seere, lyttere og netbrugere i løbet af 2022 - og i de første minutter af 2023 - er stødt på DR-temaet ’Min sang’ i alle mulige afskygninger. Her har DR – sammen med danskerne – undersøgt, hvordan sange forbinder os som nation, som venner, som kærester, kolleger og alt muligt derimellem.

Da DR lancerede temaet i sommeren 2022, sagde tværgående chef i DR Nikolaj Vitting Hermann:

- Sang og sangskrivning har altid fortalt historier og bundet os sammen på kryds og tværs. Sangen skaber relationer og sætter ord og følelser på det, vi har sammen, og som nogle gange kan være lettere at sige med en sang end i virkeligheden. Med temaet vil vi gerne engagere danskerne i, hvordan sang og sangskrivning kan hjælpe os til at forstå, hvem vi er, og hvilke fællesskaber, vi er en del af.

Her sagde han også:

- Nu har vi sunget sammen i ’Fællessang’ i coronatiden, og med dette tema går vi skridtet videre. For kan vi også lave sange, der sætter nye ord på, hvordan vi hænger sammen i Danmark, sagde Nikolaj Vitting Hermann.

Andreas Odbjergs bidrag til 'Min sang til Danmark' er af Politiken og Soundvenue blevet kaldt et af de bedste numre, der kom i 2022. (Foto: © Flemming Bo Jensen)

15 artister gav en sang til Danmark

En helt central programserie i DR-temaet i 2022, var sommerens og efterårets ’Min Sang til Danmark’ på DR1 og DRTV, som kulminerede med en fælles livekoncert i DR Koncerthuset i september.

Her havde 15 store, danske artister – Anne Linnet, Stine Bramsen, Andreas Odbjerg, Simon Kvamm, Malte Ebert, Birthe Kjær, Steffen Brandt, Peter Sommer, Soleima, Oh Land, Ankerstjerne, Mekdes, Sanne Salomonsen, Mads Langer og Branco – sagt ja til at skrive en personlig sang til Danmark. Og i programserien, hvor Phillip Faber var vært, blev seerne taget med i de tanker og følelser, der ligger bag deres personlige fortællinger.

- Ideen om at få forskellige musikere til at skrive sange om, hvordan det er at være dansker i dag, opstod oprindeligt i DR Ung, hvor jeg arbejdede tidligere. Jeg havde den så med videre, da jeg blev chef i afdelingen for Bred Kultur & Fakta i DR, forklarer Erik Struve Hansen, der var programansvarlig for ’Min Sang til Danmark’.

I arbejdet var han blandt andet inspireret af Shu-bi-dua, der for over 40 år siden nyfortolkede ’Midsommersangen’ i et DR-program – en udgave, der i dag er næsten den mest kendte af de to udgaver, som findes af Holger Drachmanns ’Vi elsker vort land’.

Som Erik Struve Hansen selv udtrykker det, var det et stort arbejde at lande aftaler med 15 sangere og sangskrivere. For de skulle jo ikke bare synge en sang på TV, men også skrive en danmarkssang, medvirke i et timelangt program og give koncert.

15 gode bud på at være dansker i dag

- Selvfølgelig kan man sige, jeg er biased. Men jeg synes, vi fik 15 gode bud på, hvad det vil sige at være dansker i dag. Det skønne ved kunstnernes bidrag var, at de greb opgaven meget forskelligt an, og på den måde fik vi startet mange samtaler. Det var ikke alle sange, der handlede om den danske bøgeskov. Andreas Odbjerg tog for eksempel fat på det danske uddannelsessystem i ’Hvad skal verden med sådan en som mig?’, Branco beskæftigede sig med det Danmark, man ikke ser på postkort, mens Anne Linnet drog væk fra Danmark for at mærke, hvad det er, man savner, når man er ude i verden, understreger Erik Struve Hansen.

Programmerne blev set i gennemsnit set af næsten 450.000 seere. Men engagementet var langt større, og ifølge en temaevaluering, som Norstat har lavet for DR Medieforskning, har 53 procent af befolkningen over 15 år ’opdaget’, at DR kørte et særligt ’Min Sang’-tema i 2022. Faktisk er det her den unge målgruppe og de ældre, der mest har lagt mærke til sangtemaet, for her er tallet oppe på henholdsvis 59 og 60 procent blandt de adspurgte.

- Det var dejligt at få sat musik til den kærlighed, der ligger til Danmark. Der var stor variation, og ’Min sang til Danmark’ skaber en følelse af fællesskab og sammenhængskraft i en tid, der ellers er meget polariseret, siger en kvinde på 64 år i Norstats undersøgelse for DR Medieforskning, mens en pige på 15 år for eksempel siger: ’Jeg lytter til sangene på Spotify. Så kan man høre dem på repeat og synge med’.

- Det er dejligt at se, hvordan danmarkssangene fortsat bliver spillet på DR’s radiokanaler, ligesom folk finder dem på Spotify. Både Soundvenue og Politiken fremhævede et nummer fra ’Min Sang til Danmark’, Andreas Odbjergs, som en af de bedste sange, der kom i 2022, og samtidig har kunstnerne delt sangene via deres kanaler og deres mange, mange følgere. Så jeg synes i den grad, der er blevet skabt blivende værker, og det er en fornem rolle at have haft for DR, mener Erik Struve Hansen.

Lyttere og brugere delte historier

Han glæder sig samtidig over, hvordan det lykkedes at sprede engagementet, så DR’s radiolyttere og brugere på sociale medier i sommeren og efteråret 2022 også delte historier om, hvordan sange forbinder dem, vækker særlige følelser og meget andet.

Udsendelsen med navnet ’På P3’ bad for eksempel lytterne om at komme med indspark til, hvad der skulle med på et mixtape med danske sange, som skaber en bestemt stemning eller humør. Mixtapet ligger nu på DR Lyd med titlen ’Soundtrack til dit liv’. Det er i tre dele og med minder om kærlighed, ferier og venskaber.

I forbindelse med temaet blev lytterne på P4, P5, P6 og P8 og DR’s brugere på sociale medier også opfordret til at skrive ind og fortælle, hvilke sange de deler med andre. Det kunne være ’sangen, jeg har med min far’, ’sangen, jeg deler med min hustru’ eller ’sangen mellem mine veninder’.

I P1’s ’Klog på sprog’ tog værten Adrian Hughes et dyk ned i sangskatten om og til Danmark. For er den danske sang en ung blond pige, et hyldestkvad til fædrelandet bløde bakker - eller en opsang til danskerne? I en helt anden ende af aldersspektret deltog DR Minisjang, der henvender sig til de 1-3-årige, også i ’Min sang til Danmark’.

- Minisjangs bidrag var en fagtesang med titlen ’Min sang til mig’. Målgruppens primære fokus er dem selv, og alt det vilde, de kan. Så selvfølgelig skulle den hedde ’Min sang til mig’, griner Line Nordbo, der er redaktør i DR Børn.

Med over 450.000 streams og afspilninger på DRTV og YouTube indtil videre er sangen blevet et kæmpe hit blandt de mindste.

Sofie Østergaard og sangcoachen Sophie Ziedoy deltog blandt andet i sangskriverbootcampsene. Billedet her er fra Aabenraa. (Foto: © Line Nordbo)

Sangskriverkurser for unge

Et vigtigt ben i temasatsningen ’Min sang’ har samtidig været at engagere Ultra-målgruppens børn og unge i det at skrive sange og understrege, at alle faktisk kan skrive en sang. Det handler bare om at have den gode historie. På DR Lær, der er DR’s læringsunivers på dr.dk, blev der derfor i offentliggjort et projektforløb om sangskrivning med navnet ’Min sang til MGP’.

I forløbet kunne og kan elever i 3.-6. klasse og folkeskoleundervisere få hjælp til at sætte ord og lyd på det, det fylder indeni og på at få fortalt gode historier gennem musikken.

- En vigtig del af projektet ’Min sang til MGP’ har også været tre sangskriver-bootcamps, som 1500 elever har været igennem. I DR har vi gennem årene lagt mærke til, at der er dele af landet, hvor børn ikke sender sange ind til MGP. Derfor besluttede vi at holde de tre events i Struer, Aabenraa og Aalborg, som er nogle af de steder, der de seneste par år er kommet få eller ingen sange fra, forklarer Line Nordbo.

Den overordnede bue ved de tre bootcamps var netop, at alle kan lave en sang. Og med til at inspirere børnene var sangcoachen Sophie Ziedoy, DR-vært Sofie Østergaard, der selv har været både vært og danseinstruktør ved MGP gennem flere år, samt Emma Thomsen, som vandt MGP i 2022.

Undervejs har de deltagende elever for eksempel lært at bruge stemmen, drøftet hvad de synes, der er svært ved at skrive sange, og hvad de måske er bange for i arbejdet.

- Resultatet af vores bootcamps har været mærkbart. Bare ved at pirre lysten til at skrive sange og fremhæve, at det er noget alle kan, kan vi se, at der til MGP 2023 er kommet otte sange fra de kommuner, vi har afholdt events i, siger Line Nordbo.

Som en konsekvens af DR’s øgede fokus på sangskrivning, har DR besluttet, at det fremover er muligt at sende sange ind til MGP året rundt, så man ikke kun skal nå at få dem skippet afsted inden for en bestemt frist.

Samtidig vil sangskriver-forløbet fortsat være at finde på DR Lær fremover, så Line Nordbo forventer, at endnu flere i 3.-6. klasse vil komme til at opleve det – også i de kommende år.

Sang med i forårskoncert

Hos DR Pigekoret tror kunstnerisk leder og producent Anne Karine Prip, at flere sange fra ’Min Sang til Danmark’ end sangen ved årsskiftet, kan blive aktuelle at synge for koret fremover.

- Lige nu er ’Sådan ligger landet’ af Oh Land i et helt nyt arrangement af Pernille Louise Sejlund på repertoiret ved DR Pigekorets forårskoncerter i marts 2023. Og der kunne komme flere på programmet derefter. For der var mange smukke sange blandt de 15 sange til Danmark – også som var relevante for DR Pigekoret at synge, siger hun.

Oh Lands sang blev sunget af DR Pigekoret ved årsskiftet på DR1 og DRTV, og koret synger den også ved sine forårskoncerter til marts. (Foto: © Christian Larsen)