Matilde Kimer: ’Det har været det mest ekstreme år på alle parametre’

Med en udfordret boligsituation, sygdom, Ruslands invasion af Ukraine og senere en udvisning af begge nationer, har tilværelsen for Matilde Kimer som DR’s Ruslands-korrespondent i 2022 været ualmindelig følelsesladet og vendt på vrangen.

  • - Jeg prøver som korrespondent så vidt som overhovedet muligt at være der, hvor tingene sker, siger Matilde Kimer. (Foto: © Lau Svensson)
  • H.M. Dronningen overrakte Ebbe Muncks Hæderspris til DR’s Ruslands- og Ukraine-korrespondent Matilde Kimer i Alexandersalen på Christiansborg Slot. Det var direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab Charlotte Flindt Pedersen, der motiverede valget. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
1 / 2

For præcis et år siden boede Matilde Kimer med sin familie i Moskva, hvor hun var udsendt som Ruslands-korrespondent for DR. Omkring årsskiftet besøgte hun grænselandet mellem Ukraine og Rusland og spottede der omfattende koncentrationer af russisk isenkram og personel.

Det ledte til en stærk fornemmelse af, at der var en voldelig eskalation på vej, som ville komme til at få betydning for hele vesten.

- Rusland var i et sindssygt konfrontatorisk humør i den periode. Man kunne mærke et temperaturskifte i det, der blev sagt fra myndighedernes side, og jeg bilder mig ind, at jeg også kunne mærke det i befolkningen. Den generelle holdning til vesten ændrede sig, og jeg havde en stærk fornemmelse af, at 2022 ville blive et konfrontatorisk år. Jeg havde dog på ingen måde forestillet mig, at der ville regne raketter og missiler ned over hele Ukraine, siger Matilde Kimer.

At befinde sig i fjendeland

I december 2021 sad Matilde Kimer i Moskva og diskuterede med sin mand og sine børn, om familien burde flytte hjem til Danmark. Det føltes utrygt i Rusland, og på trods af korrespondentens stærke tilknytning til området, var det som at befinde sig i fjendeland.

Den 24. februar 2022 blev Ukraine invaderet af Rusland.

- Det var en sindssyg situation at stå i, og det var overvældende og følelsesmæssigt smertefuldt. Jeg har en stærk tilknytning til både Rusland og Ukraine og har beskæftiget mig med området i over 20 år. Heldigvis var min familie på det tidspunkt flyttet tilbage til Danmark, og det gjorde, at jeg i det hele taget kunne trække vejret og være nogenlunde professionel i situationen, siger Matilde Kimer.

På trods af den store følelsesmæssige påvirkning har Matilde Kimer arbejdet hårdt for at holde sin journalistik professionel, objektiv og tæt på begivenhederne.

- Jeg prøver som korrespondent så vidt som overhovedet muligt at være der, hvor tingene sker. Jeg vil ikke sidde i et beskyttet værksted et eller andet sted og kloge mig på, hvad der foregår, men rent faktisk være til stede i skyttegraven. Seeren skal være med på pletten og mærke, hvordan det virkeligt er at være der, siger hun.

Udvist af både Rusland og Ukraine

Matilde Kimers arbejde som DR’s korrespondent i Rusland fik i 2022 en brat afslutning, da hun i august blev smidt ud af landet. Desuden kom det i december frem, at korrespondenten ovenikøbet var blevet beskyldt af den ukrainske sikkerhedstjeneste for at drive russisk propaganda og heller ikke kunne arbejde i Ukraine længere.

- Udvisningerne har betydet, at jeg simpelthen ikke har kunnet passe mit arbejde. Jeg har i anden halvdel af 2022 ikke lavet en eneste reportage fra hverken Rusland eller Ukraine, og jeg var længe overbevist om, at i hvert fald udsmidningen af Ukraine måtte være en fejl eller en misforståelse, siger Matilde Kimer.

Den ukrainske sikkerhedstjeneste fastholder dog beskyldningerne mod Matilde Kimer, men har tilbudt hende muligheden for at lave historier med udgangspunkt i sikkerhedstjenestens eget materiale, hvilket korrespondenten har afvist.

- Jeg har bedt dem om at bedømme min journalistiske kvalitet ud fra min journalistik og ikke ud fra nogle underlige løsrevne mistanker. Vi har set fra andre journalister, der har fået frataget deres akkrediteringer, at det kan starte en intern debat i Ukraine, som i nogle tilfælde har resulteret i, at journalisterne har fået akkrediteringerne tilbage. Det er et håb, jeg selvfølgelig også selv klynger mig til, siger hun.

Den dobbelte udsmidning af Rusland og Ukraine var en mavepuster, men hurtigt besluttede Matilde Kimer og redaktionen sig for at fortsætte dækningen af området på andre måder.

- Allerede da jeg sad i deportationshallen i Rusland, blev jeg enig med min chef om, at vi skal fortsætte med at dække Rusland så godt, som vi nu kan. Det var virkelig en knockout, men jeg var vred og klar til kamp, siger Matilde Kimer.

Ud af den vrede og med et ønske om at fortsætte med at dække området, opstod ideen til DR-podcasten ’Moskva-kontoret', som Matilde Kimer nu laver sammen med kollegaen Morten Runge, der er journalist på 'P1 Morgen'.

- Lige så snart muligheden for at lave podcast blev nævnt, var jeg klar. Vi insisterer på at lave en Ruslands-dækning, som ikke kun handler om, hvad en eller anden ogginok i parlamentet har sagt, eller hvad Putin har raset om i en tale. Krigen skal nok blive dækket, men russerne og det russiske liv kan hurtigt blive glemt. Det er det univers, vi har forsøgt at skabe i ’Moskva-kontoret’, siger hun.

Massivt fokus og opmærksomhed

Ruslands invasion af Ukraine fik hele verdens øjne til at rette sig mod området, og i Danmark har Matilde Kimer også i den grad mærket, at der kom øget fokus på hendes arbejde og person i 2022.

- Desværre har der været en del negative historier i løbet af året, der gik på mig som privatperson. Sagen om vores hus, der blev brugt som bordel, fyldte meget. Derefter havde jeg også en kort sygdomsperiode, og min deportation fra Rusland og senere Ukraine handlede også meget om mig. Det kunne jeg godt have været foruden, siger hun.

Matilde Kimers arbejde med dækningen af Ruslands invasion af Ukraine i 2022 har dog overskygget alt andet og er også blevet honoreret herhjemme. Korrespondenten er blandt andet nomineret til Cavlingprisen, der uddeles fredag den 6. januar, og har modtaget Ebbe Muncks hæderspris overrakt af dronningen.

- Priserne, nomineringen og især ordene, der følger med, har været en kæmpe støtteerklæring. Det gør det værd at sidde hver aften klokken 23.00 og holde øje med nyhedstelegrammer fra Rusland og Ukraine, mens min mand Jesper begynder at småsnorke med sin Kindle. Min journalistik er blevet set og er ikke sendt ud i ingenting. Den rørte nogen og gjorde folk klogere, og det er jeg stolt over, siger hun.

I DR har den store opmærksomhed på området betydet, at stort set alle andre korrespondenter i 2022 har været forbi Ukraine for at hjælpe til med dækningen.

- Der er så mange dygtige kolleger, der har været med til at løfte dækningen, så det har på den måde ikke været hårdere, end det plejer. Det har det til gengæld følelsesmæssigt, og jeg har tudet mere i år, end jeg har i de sidste 21 år sammenlagt, siger Matilde Kimer.

Matilde Kimer - her i Ukraine en måneds tid efter Ruslands invasion af Ukraine. (Foto: © Lau Svensson)

Et hæsblæsende år

Når Matilde Kimer kigger tilbage på året, der er gået, har mange øjeblikke brændt sig fast i hukommelsen. Dog husker hun særligt den allerførste gennemstilning efter Ruslands invasion af Ukraine.

- Jeg havde kun lige nået at tage en t-shirt på og at putte et par kontaktlinser i hovedet, og så var jeg ellers live igennem på DRTV. Jeg kunne høre, at der sprang ting i luften rundt omkring mig. Hvis jeg ikke husker helt skævt, stod jeg simpelthen i underbukser og lavede den første live-gennemstilning, efter krigen var gået i gang. Man kunne se lysskær fra eksplosioner i horisonten, og jeg anede ikke, om jeg selv var i sikkerhed, siger hun.

Korrespondenten håber, at hun i 2023 får mulighed for at træde et skridt tilbage, skrive sin anden bog om Ukraine og generelt forsøge at bearbejde alt det, der er sket i 2022.

- Det her år har føltes som en tur i ’Dæmonen’, hvor man allerede havde kvalme, inden man steg ombord. Det har været så surrealistisk. 12 timer inden at Cavlingkomiteen ringede til mig for at fortælle, at jeg var nomineret til Cavlingprisen, fik jeg at vide, at Ukraine betragter mig som en propagandist, der udfører fjendens arbejde. Det var et temmelig mærkeligt døgn, siger hun og fortsætter:

- Jeg håber, at nogen kommer til fornuft og ser, at beskyldningerne ikke har nogen rigtighed, så jeg kan tage tilbage og lave mine historier og fortælle om den her krig og konsekvenserne af den i Ukraine. Reelt er jeg parkeret på sidelinjen af mit eget arbejde lige nu, og jeg håber, at det kommer til at ændre sig i 2023. Men mest af alt håber jeg, at Rusland bliver et demokratisk og frit land styret af mennesker, som ikke ønsker krig.

  • I begyndelsen af januar 2023 fik Matilde Kimer sin akkreditering til Ukraine tilbage og kan således arbejde frit i landet