De små fik en stor nyhed - og har lært Børste godt at kende

En af de store nyskabelser i DR i 2021 var småbørnsuniverset Minisjang, som er blevet mødt med stor kærlighed af mange. Her fortæller Morten Skov og Marlene Boel fra B&U om det første år.

Det hører til de absolutte sjældenheder, at DR begynder at sende for en ny målgruppe - for i udgangspunktet er DR for alle. Det var ikke desto mindre, hvad der skete den 29. marts 2021, hvor DR officielt kunne byde 1-2-årige velkommen blandt seerne.

De kom med, da DR lancerede småbørnsuniverset Minisjang, som er specialdesignet til de alleryngste. Minisjangs verden består af en app og en streamingkanal på DRTV, hvor de blandt meget andet kan synge og bevæge sig med værtsfiguren, pindsvinet Børste, få inspiration til at lege, se nye afsnit af klassikeren ’Kaj og Andrea’, møde dyrebørn, ’Lille Tiger’ - og meget, meget andet.

- Med DR Minisjang ville og vil vi give småbørn og deres forældre et alternativ, hvor der er garanti for kvalitetsindhold. Minisjang er tænkt som et trygt og legende reservat, som forældre med god samvittighed kan lade de mindste bruge, fordi det tager højde for deres kognitive, sproglige og fysiske udvikling i et tempo, hvor de små børn kan følge med, forklarer Morten Skov.

Han stod i spidsen for lanceringen af Minisjang som chef for DR’s børnebrands. Efter nedlægningen af direktørområdet DR Medier i efteråret som et led i DR’s digitale plan, deles han i dag med Marlene Boel om at være B&U-chef for DR’s samlede børneområde – og dermed også Minisjang.

- For os var det ikke vigtigt, hvor længe børnene ser, men til gengæld hvad de ser, og derfor har vi fra start haft høje ambitioner for indholdet, og det har vi fortsat, fortæller Morten Skov.

Stort kendskab

DR’s ambition var, at halvdelen af alle børn og forældre i målgruppen skulle kende til Minisjang, inden der var gået et år. Det er der ikke endnu, men ifølge tal fra DR Medieforskning siger ni ud af 10 småbørnsforældre adspurgt, at de allerede kender universet.

I de godt ni måneder af 2021, hvor småbørnstilbuddet har eksisteret, er Minisjang blevet benyttet af 30 procent af de 1-3-årige ugentligt, viser tal fra DR Medieforskning. De har for eksempel over en million gange klikket sig ind på Minisjangs musikalske univers og netop skrålet med på ’Hjulene på bussen’, Jeg er en lille undulat’, ’Hoved, skulder, knæ og tå’, og hvad de ellers kan synge sammen med Børste.

I Minisjangs verden er der ikke noget, der bimler og bamler, og der er ikke noget, der skal nås på tid. Forældre kan også tidsindstille Minisjang-appen, og når tiden er gået, kommer Børste og siger godnat - præcis som det i flere år har været kendt fra ’Ramasjang sover’.

- Modtagelsen har været enormt positiv, og der har været en stor opbakning til, at DR har lavet et public service-tilbud, som tager målgruppen og dansk småbørnskultur seriøst, siger Morten Skov.

Han understreger, at der virkelig har været efterspørgsel i målgruppen efter Minisjangs tilbud, og han siger, at der er mange DR-afdelinger og -kanaler, der har en ære i, at dette projekt er lykkedes.

- Det vigtigste har selvfølgelig været, at børnene og deres forældre har kunnet lide indholdet, og det ser de ud til at have kunnet. Programmerne har i 2021 ligget i toppen som de mest sete på hele DRTV, forklarer Morten Skov.

Spejle børn

Ligesom det var nyt for de helt små at få særskilte medietilbud fra DR, har det også været en helt ny verden for en stribe DR-medarbejdere at skulle udvikle indhold til og blive skarpere på en målgruppe, som man ikke hidtil har haft på radaren.

- Faktisk har der ligget rigtig mange overvejelser bag Minisjang. Noget af det, vi har brugt meget tid på, er, at vi spejler børnene rigtigt, for børneværelserne er mangfoldige – også i den alder. Hvordan skal tempoet og farverne være, hvordan gestikulerer vi, og hvordan får vi børnene til gennem skærmen at lege gemmeleg eller sige som et dyr, smiler Marlene Boel, der fortsætter:

- De lidt ældre børn, som vi hidtil har lavet indhold for, har normalt en forestilling om universet. Minisjangs seere har ikke den samme fornemmelse af verden, og derfor har den store udfordring været at lave noget, de gider se og kan forstå, forklarer hun.

Det betyder blandt andet, at DR afprøver Minisjangs indhold på vuggestuebørn, inden det bliver offentliggjort.

- Vi er gået til opgaven med Minisjang med de samme kvalitetsambitioner, som vi har til alt andet i DR. Derfor har der lige fra projektets start være en lang række fagfolk og eksperter inde over udviklingen af Minisjang, og de er fortsat med, forklarer Marlene Boel.

Det såkaldte advisory board, der kommer med gode råd, viden og baggrund om Minisjangs målgruppe, består af repræsentanter fra eksempelvis Medierådet for Børn og Unge, Børns Vilkår, Det Danske Filminstitut. Red Barnet og Aarhus Universitet samt DR Børn selv.

En af erfaringerne, DR har gjort i det første, lille år, er, at pædagoger fra landets vuggestuer gerne vil benytte DR Minisjang og dets fagtesange, som lege- og læringsuniverset DR Spire har lavet pædagogisk vejledning til.

  • Kaj og Andrea vendte tilbage på Minisjang med helt nye afsnit - og stadig med Kjeld Nørgaard og Hanne Willumsen som stemmerne bag. (© Framegrab)
  • 'Lille Tiger' er også et af tilbuddene på Minisjang. (Foto: © Simon Dixgaard, Plus Pictures)
  • Nysgerrighed og leg er i fokus i serien 'Tik Tok' på Minisjang, hvor verden udforskes på de mindstes præmisser gennem stimulerende former, farver og musik. (© Serious Kids)
1 / 3

Ansigter er vigtige

- En anden af de indsigter, vi har fået, er, at ansigter og karakterer er vigtige for, at små børn kan genkende universet. Det er en af de vigtige grunde til, at vi har opbygget Børste som værtsfigur på Minisjang og også i den kommende tid lancerer nye programmer, hvor han har hovedrollen, forklarer Morten Skov.

Lige før jul udgav DR tre bøger med Børste. For nylig havde Minisjang premiere på ’Ordleg med Børste’, ’Børste og Bondegården’ er også på vej, og snart kan de 1-3-årige også opleve, at Børstes ven, Tromle, bliver væk.

Marlene Boel kalder Minisjang ’en gave’, som også har givet og giver afdelingen B&U nogle sjove udfordringer, man ikke har stået med tidligere.

Marlene Boel og Morten Skov Hansen er chefer i DR’s nye, samlede børneområde. (Foto: © Agnete Schlichtkrull og Bjarne Bergius Hermansen.)

- På Minisjang har vi med børn at gøre, der ikke kan tage imod instruktion. Gider de ikke at lege, eller er de sultne eller uopmærksomme, er det svært at lave programmerne. En dag var der for eksempel et barn, der hele tiden ville pille snørebåndene op på fotografens sko, mens han skulle filme. Efterhånden er vi lige så stille ved at knække koden med, hvordan vi gør, siger Marlene Boel, inden Morten Skov tilføjer:

- Minisjang har været et enormt udfordrende projekt hele vejen rundt, hvor mange har gjort en kæmpe indsats for at lave indhold til den ny aldersgruppe. Så meget mere glædeligt er det, at ni ud af 10 småbørnsforældre allerede siger, de kender Minisjang. Det er langt over, hvad vi havde håbet og troet på, siger han.

Se Minisjang på DRTV her

Foto øverst: Børste er værtsfigur på Minisjang, og han bevæger sig blandt andet sammen med børnene. Foto: Jeppe Jermiin.