Nævn en nyhed fra 2019, og Anna Lin Lundsgaard har fortalt om den.
- ’Brexit’, ’Hongkong’, ’klimastrejke’, ’ny statsminister’ og ’skovbrande’ er blot nogle af de ord, som hun som vært på ’Ultra Nyt’ har benyttet igen og igen i dét år, der nu er helt passé.
2019 er det første hele år, Anna Lin Lundsgaard har været vært på DR’s nyhedsudsendelse for børn. Og i et år, der blandt andet bød på Greta Thunberg, folketings- og Europa-Parlaments-valg, demonstrationer flere steder i verden og en konstant debat om, hvor Storbritannien skal høre til i fremtiden, har Anna Lin haft en del at se til – sammen med værtskollegaen Jonas Madsen og hele redaktionen på ’Ultra Nyt’.
- Det har været travlt, men jeg elsker det også bare. Alt foregår bare så hurtigt, og det passer meget godt til én, der har så meget krudt i røven som mig, siger Anna Lin Lundsgaard.
Det helt særlige ved ’Ultra Nyt’ er, at målgruppen er de større børn. Værterne kan på ingen måde regne med, at børnene ved, hvad et kredsmandat eller brexit er, eller har styr på at USA’s præsident hedder Donald Trump.
- Det kan godt være, at jeg ikke kan lide alt, hvad jeg ser. Men jeg har set sygt meget YouTube for at se, hvordan nogle af deres værter formidler til aldersgruppen for ’Ultra Nyt’, som her fra 2020 er de 9-14-årige. Det kan jeg lære meget af, og nogle gange er det de små greb, der lige gør historien ekstra spændende. Det kunne for eksempel være, at du ser eksperten på en smartwatch i stedet for, at jeg står med mikrofonen op i hovedet på ham, siger Anna Lin Lundsgaard.
Har ikke noget studie
Efter at have sat kaffe over og arbejdet som barista, kom Anna ind i DR via DR Talentholdet i foråret 2017. Hun startede som reporter på ’Ultra Nyt’, inden hun efter sommerferien i 2018 blev vært.
Modsat de fleste andre nyhedsudsendelser sender ’Ultra Nyt’ ikke fra et studie, men derimod fra et sted, der relaterer til én af dagens nyheder.
- Jeg er ikke bare en vært, der får papirer stukket i hånden. Jeg får lov til at få stillet min nysgerrighed, lov til at bruge mig selv i formidlingen og til at gøre ting, som man måske ikke lige ville gøre i TV-Avisen. Det er jeg rigtig glad for, siger Anna Lin Lundsgaard.
Modsat hvad man ellers af og til hører, oplever hun, at børn og unge brænder efter at få nyheder. Og de vil gerne have dem præsenteret faktuelt og underholdende.
Selv om mange måske ikke ligefrem vil kalde ’brexit’ underholdende, husker Anna Lin tydeligt, hvordan hun og medværten Jonas Madsen forklarede ’brexit’ i et rollespil i en sofa, hvor hun spillede EU, og hvor Jonas havde rollen som Storbritannien, der mente, EU fyldte for meget.
Klimaet har fyldt en del
Når Anna Lin husker tilbage på 2019, rager folketings- og EU-valgene også op i hukommelsen. Det var en stor sag for ’Ultra Nyt’, selv om målgruppen faktisk slet ikke kan stemme.
- Jeg oplever ikke, at børnene føler sig udenfor, selv om de ikke kan sætte et kryds, og vi dækkede de to valg på alle mulige måder. For eksempel gjorde vi meget ud af at fortælle om vigtige valg-tal, vi lavede en valgsang, og vi sendte også et indslag om Jeff på 12 år, der har startet sit eget parti. På mange måder kunne vores historier lige så godt være i TV-Avisen for de voksne – det er bare grebene, der er anderledes, forklarer Anna Lin Lundsgaard.
Ikke mindst klimahistorierne har fyldt meget blandt børn og unge – og dermed også i ’Ultra Nyt’s udsendelser.
- Børnene vil gerne have svar. Jeg oplever, at de her føler, at der er et sted, hvor de selv kan tage fat og gøre noget. De vil godt være aktivister og føler, de kan påvirke, hvad for eksempel deres familie gør derhjemme, siger Anna Lin Lundsgaard.
Flere gange i årets løb har ’Ultra Nyt’ haft temauger, og dem synes Anna Lin, der er noget særligt over. I forbindelse med, at programserien ’Ultra smider tøjet’ i foråret satte fokus på naturlig nøgenhed og vores forhold til kroppen, havde ’Ultra Nyt’ det samme fokus i en uge. Og i en temauge i efteråret handlede det om provokationer og for eksempel tonen på sociale medier.
- Jeg kan godt lide ’Ultra Fakta’, når vi fokuserer på ét emne, hvor vi kan bruge os selv lidt mere som værter. Da vi havde temauge om provokationer, var jeg for eksempel selv ude at være mega-provokerende, da jeg en dag skulle spille en vikar fra kommunen og svinede folk til. Det hele handlede om, at vi gerne ville fortælle om såkaldte trolls, og hvordan nogen kan finde på at skrive noget på sociale medier, som de aldrig ville sige, når de står over for nogen i virkeligheden, forklarer Anna Lin.
Nogle gange kommer ideerne til, hvad ’Ultra Nyt’ kan tage op også fra brugerne. For eksempel skrev en skoleklasse til redaktionen i 2019 og fortalte, at de siger ’hr.’ og ’fru’ til deres lærere. Det blev også til ét af de indslag, Anna Lin husker særligt fra året. Her benyttede hun og redaktionen så anledningen til at fortælle, at det gjorde man engang. Nogle af de andre emner, børnene efterspørger, er at høre, hvordan det er at være barn henholdsvis på landet og i byen.
Fik UNICEF-prisen
Én af de helt særlige dage for Anna Lin Lundsgaard i 2019 var den 20. november, hvor den danske afdeling af FN’s børneorganisation UNICEF, valgte at give UNICEF-prisen 2019 til redaktionen bag ’Ultra Nyt’. Prisen bliver givet til en person, en organisation, en virksomhed eller en aktør, ’der gennem flere år har ydet en særlig bemærkelsesværdig indsats for børn - i Danmark eller internationalt’, som det hedder.
- ’Ultra Nyt’ medvirker til at gøre børn til dannede globale borgere fra barnsben, og de sætter begivenheder og nyheder ind i en ramme, så børn forstår dem. Det er vigtigt, at vores børn bliver uddannet, og bliver dygtige til at afkode falske nyheder og falsk information. Der har vi allesammen et ansvar, ikke mindst medierne. Derfor er vi så glade for det arbejde, ’Ultra Nyt’ laver, lød det blandt andet i motiveringen.
- Jeg blev så glad og stolt over, at vores arbejde blev anerkendt på den måde. Det må betyde, at vi gør det rigtige, og at vi gør en forskel, siger Anna Lin Lundsgaard,
Hun og redaktionen er derimod ikke uvante med at høre fra børnene, de sender for.
- De er meget umiddelbare, og vi hører ikke kun fra dem, hvis der har været noget galt. De skriver også til os, hvis de har været glade eller berørt af det, vi har lavet, forklarer hun.
Nomineret til en Emmy
I løbet af det første kvartal af 2020 skal det vise sig, om ’Ultra Nyt’ får flere priser for sit arbejde. Ved tv-branchens prisfest – TV-Prisen 2020, er holdet nomineret til hele to priser; nemlig ’Bedste børneprogram’ og ’Bedste nyhedshistorie’. Og ved International Emmy Kids Awards til marts i Cannes kan ’Ultra Nyt’ løbe af med den prestigefyldte pris for at have et af verdens bedste digitale børnetilbud.
- Det kunne da være megasejt også at få den pris. Vi er nominerede for den måde, vi fletter brugen af app, Instagram og YouTube sammen, når vi præsenterer vores historier, forklarer Anna Lin.
Derimod kan seerne ikke se ’Ultra Nyt’ på TV i 2020, som de har kunnet hidtil. Med lukningen af DR Ultra som flow-kanal, er det fremover på Ultras univers på DRTV alene, at nyhedsudsendelsen kan ses.
- Det tror jeg ikke bliver noget problem, for det er jo dér, de fleste af børnene også har set os hidtil. Jeg kan kun huske, at jeg selv har set ’Ultra Nyt’ tre gange på et fjernsyn, smiler hun.