Lørdag - den 3. februar - går det igen løs med ’Danmarks Indsamling’, som blandt andre P3, P4 og 'Aftenshowet' på DR1 varmer op til i denne uge.
2024-programmet bliver sendt direkte fra klokken 19.00 til midnat fra Musikteatret i Holstebro, hvor Johannes Langkilde og Josefine Høgh er værter, når Danmark igen står sammen om at hjælpe verdens sultne og fejlernærede børn. Steffen Brandt, Jonah Blacksmith, Pil, Zaina og LIGA spiller live fra scenen, og en række af Danmarks kendisser melder sig klar ved telefonerne, ligesom finalisterne fra 'Danmarks Bedste Portrætmaler' maler en kendt dansker live i løbet af aftenen.
’Danmarks Indsamling’ har eksistereret siden 2007, hvor showet foregik i Tivolis Koncertsal i København med Reimer Bo Christensen og Signe Lindkvist som værter på scenen og et væld af live-transmissioner fra flere indsamlingssteder: på Rådhuspladsen og Kongens Nytorv i København samt fra Aalborg. Dengang samlede danskerne ind til indsatsen mod AIDS-epidemien i Afrika, og hvert år siden har der været indsamlet til et nyt humanitært formål med stor succes. Samlet set har danskerne fra 2007-2023 bidraget med mere end 1,5 milliarder kroner, der har hjulpet flere end syv millioner mennesker til en bedre tilværelse og fremtid.
Se et klip med værterne Reimer Bo Christensen og Signe Lindkvist fra den første ’Danmarks Indsamling’ den 17. februar 2007:
Ungarnshjælpen var den første
Men DR’s tradition for at være vært for indsamlingsshows går meget længere tilbage end 2007.
I 1956 skete der en stor katastrofe for det ungarske folk. De gjorde oprør mod Sovjetunionen, der siden Anden Verdenskrig havde haft stor indflydelse på landet. Oprøret blev slået ned, og 200.000 ungarere måtte flygte.
I oktober 1956 havde Røde Kors startet en indsamling til fordel for de ungarske flygtninge, og indsamlingen gik rigtigt godt. DR sendte en lang dokumentarudsendelse om Ungarn den 4. december, og det var med til at gøre den humanitære katastrofe nærværende for danskerne. Pengene rullede ind til det gode formål.
Udsendelse om Ungarn den 4. december 1956
Men det var ikke nok. Der var brug for flere penge, og derfor besluttede Danmarks Radio at producere tre store indsamlingsshows med Sejr Volmer-Sørensen, Arne Honoré og Erik Bach som værter.
Den 2. marts 1957 løb det første show med titlen ’Underholdning for millioner’ af stablen med transmission både i radio og tv. Danmarks Radio havde fået dispensation af Radiorådet til at nævne firmaer, der gav et beløb til indsamlingen, ved navn.
TV-transmissionerne findes ikke længere, men der eksisterer et stumt klip fra Dansk Filmjournal, hvor man kan se nogle af løjerne på scenen, blandt andet da en hel gris bliver præsenteret for publikum, der skal donere penge til flygtningene.
Hør også Volmer-Sørensen fortælle publikum om præmisserne for indsamlingen fra scenen i Radiohusets Koncertsal:
Især Volmer-Sørensen trak et stort læs med udsendelserne. Han var ansat som udsendelsesleder og stod for det showmæssige. Udsendelserne var planlagt på rekordtid, og medarbejderne arbejdede i døgndrift og mange timers frivilligt arbejde. Især Volmer-Sørensen var vant til at arbejde i kaos.
På premiereaftenen var han stadig ikke færdig med sin åbningstale få minutter inden start. Men mens han fik smoking på, noterede han de sidste ord, og 45 sekunder før udsendelsen gik i æteren, var Volmer-Sørensen klar.
En sponsor donerede fem dobbeltrejser til Mallorca til hovedarrangørerne. Men på trods af det store slid, medarbejderne havde haft, gav Volmer-Sørensen straks billetterne videre til de ungarske flygtninge.
Poul Overgaard Nielsen havde det administrative ansvar for Ungarns-hjælpen. Her fortæller han, hvordan det var at arbejde sammen med Volmer-Sørensen op til de store shows.
De tre shows blev legendariske, og det var noget lyttere og seere virkelig huskede som noget helt særligt. Dog kom der kun 3.350.000 kroner i kassen og ikke de fire millioner, som var det beløb, man troede var indsamlet.
Det viste sig, at almindelige mennesker ikke følte, de kunne hamle op med firmaernes store pengegaver, så de lod være at med at indsende de penge, de havde lovet, fordi de troede, at deres beløb var for små. I stedet købte de tv-apparater for pengene, nævner Leif Ahm i ’En verden af lyd og billeder’.
Rock for Afrika
Efter Ungarnshjælpen i 1957, hvor man indsamlede penge via ’Giro 3’, fortsatte Danmarks Radio med at hjælpe med at indsamle penge til fordel for verdens ulande, blandt via showet ’Giro 607’, der også havde Volmer-Sørensen som vært i Tivolis Koncertsal i 1962.
Først i midten af 1980’erne kom de helt store indsamlingsshows tilbage på tv-skærmen, og det var nok i høj grad en række engelske og amerikanske rockmusikere, der var årsag til det.
Den irske rockmusiker Bob Geldof tog i 1985 initiativet til at samle en række store pop- og rocknavne til en dobbelt maraton-koncert i Philadelphia i USA og i London. Musikerne skulle indsamle penge til hjælp for Afrika, hvor hungersnøden prægede mange lande. BBC transmitterede koncerterne den 13. juli 1985, og Danmarks Radio sendte også koncerten.
Det store show var så stor en succes, at danske musikere besluttede sig for at lave en pendant, som blev lige så legendarisk i Danmark. Indsamlingskoncerten foregik i Idrætsparken den 21. september 1985 med Hans Otto Bisgaard og Al Jones som kommentatorer.
Se et klip med de to kommentatorer i skønne firserpastelfarver:
Efter den store Afrika-indsamling i 1985 gik DR for alvor ind i at være platform for store indsamlingsevents. ’Super-Chancen’ i 1988 med bankospil og Suzanne Bjerrehuus som vært gennem 10 store udsendelser var den næste store satsning, derefter kom indsamlingsshows til fordel for Østeuropa og Balkan.
I julen 2004 ramte den store tsunami Det Indiske Ocean, få dage før DR egentlig skulle i gang med at kommunikere det nye store show ’DM i Indsamling’, der støttede forældreløse børn i Afrika, ud til befolkningen. Det lykkedes i al hast at stable en række indsamlingsudsendelser på benene til fordel for den nye akutte katastrofe.
Udsendelserne ved navn ’Hjælp Asien’ blev sendt i løbet af den første uge af januar. Men børnene i Afrika havde også brug for hjælp, og ’DM i Indsamling’ blev efterfølgende afviklet i maj måned, og dermed var DR vært for to store indsamlinger samme år.
Fra 2007 blev showet kaldt ’Danmarks Indsamling’, og derefter har det været en fast begivenhed på DR1 hvert år med skiftende støtteformål, i år altså sult og fejlernæring.
Du kan se showet lørdag fra klokken 19.00 til midnat på DR1 og DRTV, og inden da kan du tage et kig ind i callcentret på scenen i 2019 her:
Artiklens forfatter, Louise Broch, er arkivar og researcher i DR Research og Arkiv.