(© Anne-Grethe Svendsen)

Paul Hammerich fortalte om 'Gamle Danmark': Nu er hans danmarkshistorie på skærmen igen

Forfatteren og journalist Paul Hammerich blev nærmest folkeeje, da han fortalte danmarkshistorien 1945-75. I den kommende tid kan programmerne ses igen på DR2 og DRTV.

  • Gennem år og dag har DR formidlet Danmarks historie i en lang række programserier og med en stribe forskellige værter. Senest - i 2017 og 2018 - var det i 'Historien om Danmark' med skuespilleren Lars Mikkelsen som fortæller, og Erik Kjersgaard gjorde det i 'Kjersgaards Danmarkshistorie' fra oldtiden til 1945 tilbage i start-80'erne. Herefter tog forfatteren og journalisten Paul Hammerich over for præcis 40 år siden - i 1983 - hvor han fortalte Danmarks nyere historie fra 1945-75 i 'Gamle Danmark'. (© Anne-Grethe Svendsen)
    1 / 9
  • Fra i søndags - den 15. januar - har du haft mulighed for at se eller gense Paul Hammerich i serien, der var på 10 afsnit og i alt 805 minutter. I den kommende tid bliver der vist to afsnit hver søndag eftermiddag på DR2 og DRTV - næste gang dog 29. januar klokken 15.30, da der er håndbold-VM på søndag. Her er Paul Hammerich i sin tid i gang med at finde egnede klip til programmerne - og det var før DR's bånd var blevet digitaliseret. (© Foto fra bånd)
    2 / 9
  • 'Gamle Danmark' byggede i høj grad på den 'Danmarkskrønike', som Paul Hammerich havde skrevet, og som var blevet lidt af en sællert. Han blev også selv lidt folkeeje og leverede populært fjernsyn på Danmarks dengang eneste TV-kanal, da der var premiere 2. juledag 1983. Her er andre fra redaktionen i gang med arbejdet. (Foto: © Anne-Grethe Svendsen)
    3 / 9
  • I de første to afsnit, som DR viser 15. januar, og som efterfølgende kan ses fire uger på DRTV, fortæller Paul Hammerich om årene lige efter Anden Verdenskrig. I hans eget liv var det lige her, han kom i lære om journalist - i 1948 på Politiken. (© Foto fra bånd)
    4 / 9
  • Senere i serien kommer Paul Hammerich også ind på overflodssamfundet i 1960'erne, hvor bilen blev boligens tredje rum, og i bilismens spor fulgte parcelhusfolket. Hvert af programmerne varer fem kvarter, så fremover er der udsigt til to en halv times danmarkshistorie hver søndag på DR2, hvis altså ikke du tager dem i dit eget tempo på DRTV. (© Foto fra bånd)
    5 / 9
  • Selv om det ikke nødvendigvis altid var i egen person, Paul Hammerich var på skærmen, satte han massive aftryk på DR's TV-programmer i det hele taget i 1970'erne og 1980'erne. For eksempel var han med til at skrive satireteksterne til underholdningsprogrammerne 'Uha Uha', der var en slags TV-revy. Her er det Buster Larsen, Ulf Pilgaard og Ove Sprogøe fra et af programmerne. (Foto: © DR)
    6 / 9
  • Paul Hammerich var også med til at skrive 'Huset på Christianshavn', der var i 84 afsnit, og hvor han blandt andet havde fornøjelsen af at skrive det allersidste afsnit, hvor dette foto stammer fra. (© Framegrab)
    7 / 9
  • Godt nok var Lise Nørgaard hovedforfatter på 'Matador', men Paul Hammerich var også medforfatter på serien. Han var hovedforfatter på flere afsnit, blandt andet det hvor Agnes og Røde bliver gift og flytter sammen, eller afsnit, hvor Gitte Grå (Susse Wold) var Jørgen Varnæs' (Bent Mejdings) kæreste. Senere blev de det så i virkeligheden, mens Paul Hammerich selv - frem til sin død som 64-årig i 1992, var gift med Malene Schwartz, der spillede Maude i serien. Og datteren Camilla Hammerich spillede Regitze i serien. (© Rolf Konow)
    8 / 9
  • I 1985 blev Paul Hammerichs store kendskab til danmarkshistorien også hans vej til at være quizvært på DR. Sammen med DR-legenden Poul Trier Pedersen var Hammerich da vært i gættelegen 'Tænk en tid', der blev sendt som fredagsunderholdning. De to hold skulle dyste om, hvem der vidste mest om, hvad der var sket i det 20. århundrede. 'Gamle Danmark', som nu er tilbage på skærmen, bliver vist på DR2 over de næste fem søndage og ligger efterfølgende på DRTV. (Foto: © Valdemar Vedel)
    9 / 9