Hvis du spiller for meget Counter-Strike på computeren eller Candy Crush på mobilen, behøver det ikke betyde, at du er afhængig. I stedet kan det være udtryk for, at du har problemer med andre forhold i livet.
Det viser en ny undersøgelse fra Cardiff University i Wales, hvor forskere har fulgt mere end 2.300 personer, alle over 18 år, i en periode på seks måneder. Cirka halvdelen spillede spil som Candy Crush, Minecraft og Farmville mindst én gang om dagen, mens resten af deltagerne spillede en eller flere gange om ugen.
Undersøgelsen tog udgangspunkt i diagnosen "Internet Gaming Disorder" (computerspilafhængighed), som er en foreløbig lidelse, der kræver mere forskning.
For at en person har diagnosen skal fem ud af ni kriterier være opfyldt. Det kan fx være, at man lyver om, hvor meget man spiller, eller at computerspillet går udover andre hobbyer.
Men kun ni personer i undersøgelsen opfyldte fem eller flere kriterier og efter seks måneder, var der ingen som matchede antallet af kriterier.
Undersøgelsen peger derfor på, at computerspil ikke er vanedannende. Det kan forsker i blandt andet computerspil på Københavns Universitet Anne Mette Thorhauge godt bekræfte.
-Det korte svar er, at man ikke bliver afhængig, siger hun.
Problemer i livet kan være årsagen
Undersøgelsen viser også, at de deltagere, som viste symptomer på "Internet Gaming Disorder" havde kærestesorg, karriereproblemer eller andre knubs i livet. Forskerne mener derfor, at for meget computerspil kan være en måde at flygte fra livets problemer på.
Anne Mette Thorhauge arbejder lige nu på bogen "What's the problem in problem gaming?" Her undersøger hun og andre forskere årsagerne bag for meget computerspil blandt unge.
- Vi prøver at oversætte afhængighed til sociale problemer. Er det altid et problem, eller er det omgivelserne?, siger hun.
Anne Mette Thorhauge fremhæver blandt andet forældrene som en afgørende faktor.
- Ofte handler det om, at forældrene ikke forstår, at computerspil fx også er en social aktivitet, hvor de unge spiller mod hinanden. De tror i stedet, at de unge er afhængige af computeruniverset. siger Anne Mette Thorhauge.
Sammenligning med ludomani holder ikke
Blandt forskere er der stadig uenighed om, hvorvidt et overforbrug af computerspil kan sammenlignes med andre former for afhængighed, fx stoffer of ludomani.
Forsker Anne Mette Thorhauge mener ikke, det giver mening at sætte computerspil i samme bås som ludomani.
-I gambling er der økonomiske motiver, som ikke er i gaming. Fx spiller man nogle gange om at genvinde et tab af penge. Det gør man ikke i computerspil, siger hun.
Og når det kommer til at sammenligne computerspil med stoffer, er der slet ikke nok forskning på området, påpeger Anne Mette Thorhauge.
- Når man indtager stoffer, udløser hjernen signalstoffet dopamin, hvilket hjernen også gør, når man spiller computer. Men det sker også, når vi læser bøger, har sex eller spiller fodbold. Vi ved stadig ikke, om hjernen frigiver større mængder dopamin ved computerspil end ved andre aktiviteter, siger Anne Mette Thorhauge.
Test dig selv: Er du afhængig?
Opfylder du fem af de ni kriterier, der giver dig diagnosen ”Internet Gaming Disorder". Diagnosen er uofficiel og kræver yderligere forskning:
- 1
Du er meget optaget, nærmest besat af computerspil.
- 2
Du får abstinenser, når du ikke spiller.
- 3
Du bliver mere tolerant over for spillet. Du bruger derfor mere tid på at spille.
- 4
Du har forsøgt at stoppe med at spille, men det lykkedes ikke.
- 5
Du har tabt interessen for andre hobbyer og aktiviteter.
- 6
Du fortsætter med at spille, selvom du ved, hvor meget det påvirker dit liv.
- 7
Du har løjet om, hvor meget tid du har brugt på at spille.
- 8
Du bruger computerspil til at lindre angst.
- 9
Du har tabt eller været tæt på at tabe en mulighed eller et forhold på grund af computerspil.
Kilde: American Psychiatric Association