VIDEO Aarhusiansk gymnasieelevs forsøg udført på rumstationen

Andreas Mogensen har lavet et rumeksperiment om opdrift i rummet, hvor der netop ikke er noget ’op’.

Om et par år kan det være, at Thor Vestergaard Christiansen render rundt med et studiekort til DTU Space, fordi han studerer rumteknologi. Den 18-årige gymnasieelev fra Aarhus Katedralskole drømmer om at udvikle ting, der kan komme ud i rummet.

Han har allerede taget forskud på rumeventyret, for et rumforsøg udtænkt af ham er netop blevet udført af Danmarks astronaut, Andreas Mogensen, oppe på Den Internationale Rumstation, ISS.

Videoen med forsøget har verdenspremiere på Jorden på DR Viden og i Aftenshowet torsdag aften, hvor Thor Vestergaard Christiansen også er gæst.

Se videoen i toppen af artiklen.

Alle gode gange tre … Tredje forsøg vandt

Sidste efterår udskrev DR Viden sammen med Andreas Mogensens arbejdsgiver, Den Europæiske Rumfartsorganisation, ESA, en konkurrence om et rumeksperiment til Andreas Mogensens rumrejse.

Alle med bopæl i Danmark kunne deltage i konkurrencen om et forsøg udført i rummet. Kravet var, at man kun måtte benytte bestemte materialer til forsøget, og så skulle man indsende en video, hvor man udførte forsøget på Jorden.

Thor Vestergaard Christiansen udtænkte faktisk tre forsøg. To af dem sammen med et par klassekammerater, og så på falderebet lige før fristens udløb kom han på et tredje forsøg, som - sammen med et forsøg fra skoleelever i Farum - vandt konkurrencen: Hvordan virker Archimedes lov om opdrift i rummet i vægtløs tilstand?

Opdriften er sat ud af spillet i rummet

Archimedes lov siger, at ethvert objekt, som er helt eller delvist nedsænket i væske, får en opdrift, som svarer til tyngdekraften af den fortrængte væske.

Men der er ikke noget ’op’ på rumstationen, så hvad vil der ske, når Andreas Mogensen putter et objekt ind i en vandboble? Vil det flyde op til overfladen eller ej? spurgte gymnasieeleven.

På videoen kan du se, at Andreas Mogensen sætter en vandboble ind i et metaløje, så vandet bliver fastholdt i stedet for at svæve bort. Dernæst tager han et lille sammenfoldet papir omviklet med grå gaffatape, så det ikke kan suge vand. Og han sætter det så ind i vandboblen og ser, hvad der sker.

På Jorden ville papir med tape flyde på toppen af vandet på grund af Archimedes lov om opdrift. I rummet flyder den inde i boblen, fordi der i rummet ikke er nogen opdrift på grund af vægtløshed.

Herunder kan du se Thor Vestergaard Christiansens vindervideo og sammenligne forsøget udført på Jorden med dét, som Andreas Mogensen har udført på rumstationen.

Gymnasieelev Thor Vestergaard Christiansen fra Aarhus Katedralskole har æren af at få udført et forsøg i rummet. Han deler æren med fem elever fra 8.a på Solvangskolen i Farum, der også har fået udført et forsøg med hjælp fra Danmarks astronaut.