Andreas’ mission gør elever fra Aarhus og Farum til rumforskere

Gymnasieelev fra Aarhus og fem skoleelever fra Farum har vundet DR og ESA’s konkurrence om et rumforsøg til Danmarks astronaut.

Forslaget fra Solvangskolen i Farum har også vundet konkurrencen. Her ses fra venstre Nikolaj Petersen, Adrian Guillen, Amalie Melchiorsen og Sarah Kjærsgaard. Rasmus Fischer er ikke med på billedet. (Foto: © Hanne Kokkegård - DR Videnskab, Hanne Kokkegård - DR Videnskab)

Når Andreas Mogensen 2. september rejser op til Den Internationale Rumstation ISS, får han travlt med at udføre en masse forsøg for sin arbejdsgiver, Den Europæiske Rumfartsorganisation ESA

Han skal også udføre nogle seje forsøg, som er udtænkt af Thor Vestergaard Christiansen fra 2.g på Aarhus Katedralskole og fem elever fra 8.a på Solvangskolen i Farum.

De har vundet den konkurrence, DR Videnskab udskrev sammen med ESA om et rumeksperiment til Andreas Mogensens mission. En udfordring som mange grundskoler og gymnasier tog op.

Opdrift i rummet

- Jeg er glad for og forbavset over, at mit forsøg vandt, for der var også mange andre gode forsøg til konkurrencen. Og når man tænker efter, er forsøget ikke super revolutionerende, siger Thor Vestergaard Christiansen.

Han har vundet med sit forslag om at teste opdrift i rummet. I bussen hjem fra gymnasiet kom han på ideen til at undersøge, hvordan Archimedes lov virker i rummet i vægtløs tilstand.

Archimedes lov siger, at ethvert objekt, som er helt eller delvist nedsænket i væske, får en opdrift, som svarer til tyngdekraften af den fortrængte væske.

Men der er ikke noget ’op’ på rumstationen, så hvad vil der ske, når Andreas Mogensen putter et objekt ind i en vandboble? Vil det flyde op til overfladen eller ej?

Se vindervideoen fra Thor Vestergaard Christiansen her:

https://www.youtube.com/watch?v=7luTojfedbA

Papirstykker på bobler

På Solvangskolen i Farum har den tidligere 7.a - nu 8.a. – ligesom skoler og gymnasier mange andre steder i landet arbejdet med rumtema, og forslaget fra Sarah Kjærsgaard, Amalie Melchiorsen, Nikolaj Petersen, Adrian Guillen, Rasmus Fischer har også vundet konkurrencen.

Eleverne har i forvejen lært om rummet i fysikundervisningen, og de har taget udgangspunkt i, at vand i vægtløs tilstand danner bobler. På Jorden vil papirstykker lægge sig på overfladen af vandet, men hvad sker der i rummet, når vandet er blevet til en vandboble? spørger de.

- Vi fik at vide, at det skulle være så enkelt som muligt, og vi havde i en masse videoer set, at når vand kommer ud i rummet, bliver det til bobler. Og så begyndte vi at tænke på, hvad man kan gøre med boblerne, forklarer Nikolaj Petersen.

Se vindervideoforslaget fra Solvangskolen her:

Optager forsøgene på video på rumstationen

Under Andreas Mogensens ophold på ISS udfører han både forsøget fra Aarhus og forsøget fra Farum plus et ekstra forsøg som flere forskellige elever rundt i landet har forslået.

Han vil undersøge, hvad der sker med vandboblens overfladespænding, når han tilføjer lidt sæbe.

Andreas Mogensen får optaget rumeksperimenterne på video og sender dem hjem til os på Jorden. Vi lægger hans videoindslag ud på dr.dk/rumrejsen.

Thor drømmer om Rummet

Thor Vestergaard Christiansen er fascineret af rummet, og han overvejer efter sin studentereksamen at søge ind på universitetet og læse et naturvidenskabeligt fag eller læse til ingeniør. Og han drømmer om at kunne udvikle noget, der kunne komme ud i rummet.

Thor Vestergaard Christiansen er netop begyndt i 2. g på Aarhus Katedralskole. (Foto: © Hanne Kokkegård - DR Videnskab, Hanne Kokkegård - DR Videnskab)

I Farum har eleverne endnu ikke sat kurs mod universets stjerner. Skolen ligger tæt på FC Nordsjællands hjemmebane, og Adrian Guillen drømmer om at blive fodboldmanager, mens de andres fremtidsønsker går i retning af design, læge og farmaceut.

- Men rummet er spændende. Det vil være interessant at vide, hvis der er liv på andre planeter, siger Adrian Guillen.

Menneskets kolonisering af Rummet

Det er NASA’s plan at sende mennesker til Mars i 2030’erne. Selv om Farum-eleverne er 13 og 14 år gamle, tror de ikke på, at de selv når at komme ud i rummet.

- Jeg tror, at forbindelsen med rummet bliver mere enkel, end den er nu. Men jeg tror ikke, at det bliver en hverdagsting i vores levetid, siger Nikolaj Petersen.

Vi tager et skridt af gangen. Om få dage kan eleverne i hvert fald i første omgang kalde sig rumforskere. Og når Andreas Mogensen kommer hjem igen, får eleverne lov til at møde ham.

Mød Adrian fra Solvangskolen i Farum i Aftenshowet på DR1 tirsdag den 1. september klokken 19:00, og mød alle vinderne på DR1 lørdag aften, når Andreas Mogensen ringer hjem til Jorden i et såkaldt inflight call klokken 18:55.