Dansk astronaut skal drikke sit eget rensede tis

Andreas Mogensen må tage alternative metoder i brug, når han skal vaske sig og gå på toilettet på ISS. Og så er han tvunget til at drikke sit eget tis.

På onsdag bliver Andreas Mogensen sendt af sted med Sojuz-fartøj mod Den Internationale Rumstation ISS. (Foto: © Shamil Zhumatov, Scanpix)

Når den danske astronaut, Andreas Mogensen, bliver sendt ud i rummet onsdag morgen, bliver livet for ham noget anderledes end på Jorden.

Hele vores liv på Jorden er baseret på tyngdekraften, men i kredsløb er det helt anderledes. Her virker håndvasken og kaffemaskinen ikke, da de er baseret på, at vandet løber ned igennem dem. Bruseren virker ikke. Toilettet virker ikke, forklarer Thomas A. E. Andersen, der er direktør i Danish Aerospace Company, som blandt andet arbejder med medicinske forsøg og motionsmidler til rumfartøj.

- Der er ingen bruser deroppe på grund af tyngdekraften, så de bruger vaskeklude og sæbe, der ikke skal skylles af, til at vaske sig med. Samtidig motionerer astronauterne på motionscykler og sveder, så der kommer til at lugte, siger Thomas A. E. Andersen.

Fra vand til tis og tilbage igen

- At gå på toilettet er en kombineret udsugning og kaffemaskine, hvor astronauterne sætter sig oven på et filter med sug på. Væsken bliver samlet op og renset og genbrugt, så noget af den bliver brugt til drikkevand.

For at spare på vandet, bliver urin således renset til drikkevand, og det betyder, at astronauterne faktisk drikker deres egen urin.

Rumstationens genbrugssystemer kan genanvende 93 procent af det vand, der bruges om bord - inklusiv altså astronauternes urin.

Der lugter ikke helt godt på Den Internationale Rumstation, ISS.

- Man kan ikke lufte ud, og det er et lukket miljø. Det svarer til, at man sætter tre mennesker ind i en lejlighed i et halvt år af gangen og aldrig lufter ud. Selvfølgelig lugter der, men lige så snart astronauterne har været der en dag eller to, kan de ikke lugte det mere.

Man smider ikke bare ting ud

Der roder også, fordi man ikke bare kan skille sig af med tingene.

- Man er meget påpasselig med, hvad man smider væk. Det, man smider væk, sender man ud i rummet, så det brænder op i atmosfæren, siger Thomas A. E. Andersen.

Rumstationen er et sted, der bliver besøgt af nye astronauter hvert halve år, og de har alle sammen nyt videnskabeligt udstyr med. Når der kommer nye fartøjer med forsyninger, kan man fylde dem med affald, som bliver sendt ned og brænder op i atmosfæren.

- Derfor er der rigtig mange ting på rumstationen. Det roder, men der er orden i rodet. Hvis du lider af klaustrofobi, kommer du aldrig nogensinde af sted, fortæller Thomas A. E. Andersen.

Første dansker i Rummet

Andreas Mogensens rumrejse varer i alt 10 dage. Han sendes op til rumstationen ISS d. 2. september, ankommer d. 4. og ventes tilbage d. 12. september.

Den danske astronaut vil blive overvåget af et kontrolrum i Odense. Der findes syv kontrolrum i Europa, hvor man kan kommunikere med NASA og ESA, som så kan tale direkte med astronauterne. Det ene ligger i Odense, hvor ansatte sidder klar til assistance, hvis der er spørgsmål til de maskiner, som Danish Aerospace Company har udviklet.