Professor: Vi finder liv i rummet om få år

Vi kan se så meget i dag, at der ikke vil gå mere end fem-syv år, før vi finder liv i rummet, mener professor i astrofysik.

Den nærmeste exoplanet ligger fire lysår fra Jorden. (Foto: © ho, Scanpix)

Moderne rumobservationsgrej er efterhånden så effektivt og avanceret, at vi her fra Jorden kan finde såkaldte exoplaneter, der i afstand til deres sol minder om Jorden. Det fortæller professor i astrofysik Hans Kjeldsen til Eksistens på P1.

Derfor vil der heller ikke gå lang tid, før vi vil kunne finde liv.

- Jeg regner med, at om fem til syv år, så kan vi åbne avisen og læse om de første tegn på liv fundet uden for vores solsystem, siger Hans Kjeldsen.

Rejsen vil tage 50.000 år

Han har gennem mange år været fast samarbejdspartner med NASA, hvor han er med til at organisere forskningen blandt astronomer verden over.

Hans Kjeldsen understreger, at det er primitivt liv, man regner med at finde som det første. Håbet om intelligent liv uden for Jorden er endnu langt væk.

Heller ikke rejser til selv den nærmeste exoplanet er nært forestående. Den nærmeste exoplanet, vi har fundet, kredser om den nærmeste stjerne, Proxima Centauri, som ligger fire lysår fra Jorden.

- Vi ved, at der ikke er stjerner tættere på Jorden end den. Til sammenligning ligger planeten Pluto seks lystimer herfra, og det tog et ubemandet rumskib 10 år at rejse derud.

Det vil sige, at det vil tage 50.000 år at rejse ud til planeten ved Proxima Centauri med den teknologi, vi har nu, fortæller Hans Kjeldsen.

Vi skal bare finde ilt

Hvis vi så faktisk ankom til exoplaneten og stillede os på den med lukkede øjne, ville vi ikke kunne mærke forskel fra Jorden, når det gælder temperatur og tyngdekraft.

- Det kan dog godt være, at det ikke vil være nogen god idé at trække vejret, for vi har endnu ikke kunnet måle på atmosfæren, siger Hans Kjeldsen.

Hvis – eller når – vi på et tidspunkt finder ilt på en planet, så vil tegnene på liv, som vi kender det, være lige om hjørnet. Og desuden kan vi faktisk ikke udelukke, at der findes primitive livsformer, som ikke kræver ilt for at leve.

Forskere peger også på, at der i universets 13,8 milliarder år lange historie, sagtens kan have været civilisationer, som er uddøde, på samme måde som menneskelivet på kloden risikerer at uddø, hvis vi ikke passer på.

En af Anders Huusballes mange live-tegnede illustrationer til programmet. (© Andreas Huusballe)