Ni oldgamle stjerner er ældre end Mælkevejen

Stjernerne befinder sig i centrum af galaksen og blev skabt kort efter Big Bang.

De ekstremt gamle stjerner kan være opstået i resterne af såkaldte hypernova-eksplosioner, som er ti gange voldsommere end supernovaer. (© ESO)

Et team af forskere med speciale i gamle stjerner, har lokaliseret de hidtil ældste stjerner vi kender til i Universet.

Holdet blev ledet af folk fra Australian National University og Cambridge og deres resultater er publiceret i Nature.

De ni stjerner befinder sig i Mælkevejens centrum, og stammer fra en tid hvor Universet kun var 100-300 millioner år gammelt, for næsten 14 milliarder år siden.

- Stjernerne har været her i længere tid, end galaksen har eksisteret. Galaksen dannedes sådan set rundt om dem, siger Louise Howes, en Ph-d. studerende fra The Australian National University.

- De er fra en tid hvor stjernerne kun lige var begyndt at udsende lys, så det her er det tidligste vi nogensinde kan se.

Mangel på metal afslører alderen

Stjernerne i vores galakses centrum er meget rene stjerner. Den renhed giver forskerne en ide om, hvor gamle stjernerne er.

For jo færre metaller en stjerne består af, jo ældre er den.

- Hvis man kunne sammenpresse Solens jernindhold til knytnævestørrelse, ville nogen af de her stjerner til sammenligning have et jernindhold på størrelse med en meget lille marmorkugle. De er meget, meget anderledes stjerner, siger Dr. Andrew Casey fra Cambridge's astronomi-institut.

Stjernene kan være rester efter såkaldte hypernovaer, som er stjerner, der eksploderer med en energi, som er 10 gange så stor som en supernova. Et fænomen forskerne endnu ikke helt forstår.

Håbet er nu, at opdagelsen af de ekstremt gamle stjerner kan gøre dem klogere på hvordan Mælkevejen opstod.

- Det er så fascinerende, at vi er i stand til at kigge på de her stjerner, der opstod for så længe siden, at vi måske kan regne ud hvordan Mælkevejen blev dannet. De her stjerner er de første byggesten i vores galakse, siger Louise Howes.