"Jeg er så stresset."
Du har sikkert hørt det udsagn fra en ven, et familiemedlem eller en kollega. Måske har du også selv sagt det op til flere gange. Og nogle gange kan man føle sig stresset i en lille time, mens det andre gange kan vare flere måneder - eller sågar år.
Selvom der ikke findes en entydig definition af stress, er det stadig en af de mest udbredte lidelser. Ifølge Stressforeningen er ca. 35.000 danskere sygemeldt pga. stress - hver dag. Derudover lider 250.000 - 300.000 danskere af alvorlig stress.
Vi er omgivet af stressfaktorer alle vegne - det kan være ubetalte regninger, deadlines på jobbet eller familieproblemer. På internettet og i dameblade florerer det med stresstester, der forsøger at diagnosticere os.
Kan DNA'et afgøre, om vi kan få stress?
I dag kan man også få foretaget en DNA-stresstest mod betaling, der ifølge New Life Genetics, kan fortælle, hvad det er for nogle aktiviteter, der kan fremkalde stress for personer med samme genotype, som én selv. Testen kan også sige, hvilket erhverv der passer bedst til ens genetiske anlæg - i forhold til den stressreaktion, man har.
Men hvordan kan en DNA-stresstest forudse, om man er disponeret for at få stress? Vi sendte materialet fra New Life Genetics videre til relevante fagpersoner inden for genetik. Meldingen var klar:
- Stress er noget af det mest miljømæssigt udløste, man kan tænke sig. Det vil sige, at generne kommer langt nede i rækken af faktorer. Det vil være meget svært, om ikke umuligt, at bestemme geners betydning for stress. Jeg tror, at pengene er bedre givet ud ved at købe en god kasse rødvin og ”stresse af” med den, lyder det fra Michael B. Petersen, overlæge og professor i klinisk genetik ved Aalborg Universitetshospital.
- Pas på med de gentester
Thomas G. Jensen, professor i medicinsk genetik på Aarhus Universitet, har beskæftiget sig med genetik og gentests i mange år. Salg af gentests til forbrugere har været et omdiskuteret emne over længere tid og han har igennem mange år advaret imod de løfter, som mange gentests tilbyder. - Jeg fraråder det kraftigt. Man risikerer, at få nogle informationer, som man slet ikke er interesseret i og som kan bekymre én - fx om sygdomme. De overdriver meget og det kan sammenlignes med at få taget sit horoskop - begge dele er lige usikre.
Jensen uddyber ydermere, at stress er meget mere kompliceret end hvad der kan ses i en spytprøve. Et lille antal gener er ikke altafgørende for, om man er disponeret for at få stress. Stress er nemlig et resultat af mange faktorer – herunder fra miljøet. Det er vigtigt at påpege, at der findes masser af gentests, som er brugbare. Men det handler om, at være påpasselig. Thomas G. Jensen advarer især imod Direct-to-consumer gentests, der ofte tilbydes over nettet.
Lige nu kan du høre meget mere om stress på P1, hvor Hypokonder i øjeblikket undersøger videnskaben bag, hvordan stress og personlighed spiller sammen.