Svampe dyrket i kaffegrums skal inspirere andre til grøn omstilling

Den enes affald er den andens råvare. Det er ideologien bag virksomhed, der vil forbedre verden.

Før i tiden var det gængs viden, at kaffegrums er mægtig god gødning til potteplanter og ude i haven eller altankassen, for kaffegrumset er fyldt med næringsstoffer.

De senere år har flere virksomheder rundt i landet genfundet kaffegrumsets fantastiske egenskaber og brugt kaffegrums i deres produktion, blandt andet til produktion af spisesvampe.

Det nyeste eksempel på sådan en virksomhed er Beyond Coffee, der vil udnytte ressourcerne bedre, producere lokalt og inspirere andre virksomheder og private til at være med i den grønne omstilling.

Beyond Coffee drøner rundt på ladcykel i København og henter økologisk kaffegrums fra fem forskellige kantiner og restauranter for at dyrke spisesvampen østershatte i svampefabrikken, der holder til i to udtjente kølecontainere i København. Virksomheden sælger østershatte (tilbage) til restauranter i København og i virksomhedens egen butik.

Se mere i videoen øverst i artiklen, hvor projektleder Ebbe Korsgaard viser rundt.

Oversætter bæredygtige visioner til dagligdag

Tobias Lau er direktør i innovationsvirksomheden Social Action og har stiftet Beyond Coffee sammen med makkeren Thomas Harttung, der også er landmand og medstifter af Aarstiderne.

Tobias Lau er vant til at ’oversætte’ bæredygtige visioner til daglige handlinger.

I Natursyn på P1 fortæller han, at det driver ham at være med til at skabe en bedre verden ved at tænke i, hvordan ressourcerne kan udnyttes mere.

Østershatte dyrkes i sorte plastikposer i en gammel kølecontainer, der er placeret på en tom byggegrund i København. (Foto: © Dorte Dalgaard og Natursyn på P1, Dorte Dalgaard)

Innovation og produktion skal kombineres

Han ser store muligheder for cirkulære økonomiske virksomheder som hans egen, hvor man udnytter ressourcerne, producerer lokalt og belaster miljøet mindre

- Vi prøver at udnytte kaffegrums til at dyrke noget sund mad inde i byen uden at udlede en masse CO2 ved at køre lastbiler frem og tilbage, siger Tobias Lau.

- Produktionsideen, om at Danmark skal innovere og Kina producere, er død. Det er tydeligt, at den måde vi producerer på i dag ikke er holdbar. Når vi ser på population, stiger den. Når vi ser på forbrug, stiger det. Når vi ser på CO2-udslippet, stiger det. Når vi ser på metangasudslippet, stiger det. Der er alle mulige tegn, der viser, at vi skal gøre et eller andet, for at det ikke går galt, siger han.

Tror, mennesket er skabt til at bygge noget

Tobias Lau forklarer, at Danmark har flyttet meget produktion til fx Kina for at have ’en blå himmel her’, mens himlen ikke er blå længere i Kina på grund af forurening.

- Så det er heller ikke holdbart. Vi vil gerne introducere, at produktionen kommer tilbage i Danmark og er bæredygtig. Det er selvfølgelig af nød, men det er også af lyst, for jeg er sikker på, at det kan lade sig gøre, siger han.

- Og så tror jeg, at vi mennesker basalt set er lavet til at bygge noget og har lyst til det, og det har vi måske glemt. Jeg kan mærke, at det ligger dybt i mig, og jeg tror også, at det ligger dybt i andre. Det er bare den gnist, man skal turde tænde, som jeg gerne vil være med til at skubbe videre med den her svampeproduktion, siger Tobias Lau.

Tobias Lau er er direktør i innovationsvirksomheden Social Action og har stiftet Beyond Coffee sammen med makkeren Thomas Harttung, der også er landmand og medstifter af Aarstiderne. (Foto: © Dorte Dalgaard og Natursyn på P1, Dorte Dalgaard)

Vil gerne ændre menneskers tankemåde

Svampefabrikken er både et produktionsanlæg og et demonstrationsanlæg. Folk kan komme ind og se produktionen, hvor kaffegrums bliver til svampe. Det er en forholdsvis ny måde at tænke produktion på, hvor restprodukter og affald fra andre bliver brugt på ny.

- Så vores produktion skal også inspirere og danne mennesker, for vi tager et helt normalt produkt, som folk kender, og laver om til mad. Det synes jeg er megafedt, siger Tobias Lau.

- Og jeg håber, at sådan noget forhåbentligt kan være med til ændre folks tankegang, hvis de taler om det på arbejdspladsen, i skolen eller derhjemme. Det kan være med til at starte små skridt, hvor folk bliver bevidst om, at de kan gøre en forskel, og at det kan lade sig gøre at skabe en bæredygtig verden med cirkulær økonomi, siger han.

Dorte Dalgaard fra Natursyn på P1 har besøgt Tobias Lau og virksomheden. Hør eller genhør udsendelsen eller andre udsendelser af ældre dato på Natursyns programside, som hedder: dr.dk/natursyn. Herfra kan du også podcaste programmet.

Østershatte dyrket i kaffegrums

  • Man bruger kun omkring 0,2 procent af kaffebønnen (aromastofferne), når man brygger kaffe, mens man smider resten ud. Så der er masser af nærringsstoffer tilbage i grumset.

  • Når man dyrker svampe, skal man altid bruge pasteuriserede materialer. Alle mikroorganismer skal være slået ihjel.

  • Kaffe er et meget rent produkt, blandt andet fordi man overhælder det med kogende vand. Oveni er der meget koffein i, som er giftigt i naturen, men svampen nedbryder koffeinen, så det er også et bæredygtigt projekt.

  • Man blander den friske kaffegrums op med lidt kalk for at gøre kaffegrumsen mindre sur.

  • Derefter tilsætter man kaffe-avner, som består af de små skaller, der sidder rundt om grønne kaffebønner, inden den ristes, og som derfor også er et restprodukt fra kafferisterierne. Det er godt at blande i, fordi det løsner grumsen op og gør, at svampene bedre kan få fat.

  • Til sidst tilsættes så svampemyceliet, som er det fine, hvide rodnet.

  • Når svampemyceliet er blevet tilsat blandingen - eller substratet - som det er blevet til, fyldes det på plastikposer, der har huller, så østershattene kan ånde i posen, men stadig være beskyttet. Og så hænges poserne op i loftet.

  • Der tager cirka en måned fra kaffegrumset hentes hjem på ladcyklen og til, der kan høstes første gang. Efter et par uger høstes der så for anden gang, men med et væsentlig mindre udbytte.