Forskere tester om svampe kan kurere depression

Psykedeliske stoffer er forbudt, men nu tester forskere, om stofferne kan være en hjælp mod en folkesygdom.

David Erritzøe er læge og hjerneforsker på universitetet Imperial College i London. Han skal forske i, om stoffet psilocybin fra svampe kan hjælpe depressive mennesker. Mød ham i Videnskabsmagasinet på DR3 torsdag aften klokken 21:30. (Foto: © DR Videnskab, DR videnskab)

Mellem 150.000 og 200.000 danskere plages af folkesygdommen depression. Det kan være meget svært at hjælpe dem ud af sygdommen, fordi de bliver ved med at hænge fast i de triste tanker, og fordi nogle patienter ikke har tilstrækkeligt gavn af medicin.

Depression skyldes kemiske reaktioner i hjernen. Men måske kan psykedeliske stoffer fra svampe være med til at kurere sygdommen.

Den danske læge og hjerneforsker David Erritzøe går i maj måned sammen med sine kolleger på universitetet Imperial College i London i gang med forskning, der skal vise, hvordan psykedeliske stoffer påvirker hjernen.

Depressive tanker kører i ring

Forskerne skal udføre hjernescanninger af patienter med depression før og efter behandlingen med det aktive stof psilocybin fra svampe for at se, hvordan stoffet virker. Og forskerne følger patienterne tæt.

- Stoffet har en række rigtig interessante virkninger, siger David Erritzøe.

Ved depression er en del af den forreste del af hjernen – den mediale præfrontale kortex – overaktiv samtidigt med, at den arbejder for synkront sammen med den bagerste del af cingulum.

Det betyder kort fortalt, at de depressive tanker bliver ved med at køre i ring.

Stoffet kan bryde cirklen

Lægerne mener, at psilocybin kan dæmpe det stærke netværk, så det er lettere at få folk ud af de depressive tanker.

- Vi har set med psilocybin, at der bliver skruet ned for den måde, som netværket arbejder synkront sammen på, og aktiviteten bliver skruet ned, hvor den er overaktiv, forklarer David Erritzøe.

Forbudt at dyrke, sælge og eje svampene

Der findes cirka 200 svampe, der indeholder psykedeliske stoffer og virker hallucinerende. I Danmark er det kun svampen spids nøgenhat der vokser vild.

Det er forbudt at dyrke, sælge og have de euforiserende svampe hos sig.

Det skyldes blandt andet, at stofferne ifølge Sundhedsstyrelsen kan føre til angstanfald, psykoser og ulykker på grund af forvrænget virkelighedsopfattelse.

Lægen: Det giver mening at teste stoffet

I London bygger man forskningen på egne studier på raske mennesker og tidligere forskning og meldinger fra depressive mennesker, der har fortalt om deres oplevelser med svampe.

- Psilocybin er i hvert fald ikke så farligt, at vi ikke tør eller mener, at det er meningsfyldt at arbejde med det her stof selv til sårbare mennesker, der i det her tilfælde lider af depression. Det tør vi godt, og det ville vi ikke turde, hvis det var et meget farligt stof, siger David Erritzøe til Videnskabsmagasinet på DR3.

Langtidsholdbar virkning?

Forskningsforsøget med psilocybin bliver udført med engelske patienter, så der er ikke mulighed for, at fx danske patienter kan deltage.

I programmet torsdag aften mødes David Erritzøe med en 22-årig dansk mand, der fortæller, hvordan svampe har hjulpet ham ud af hans svære depression. Og effekten af psilocybin synes at vare ved i lang tid.

Den lange/blivende effekt er også noget forsker-kolleger fra USA har fundet i deres studier.

Det er interessant, siger Davis Erritzøe.

- Gjort under de rette former, givet i de rette doser og forberedt på den rette måde ser det ud som om, at det kan have en effekt, der strækker sig langt ud over den virkningstid, som psilocybin har i kroppen, og det er spændende, siger David Erritzøe.

Se mere i Videnskabsmagasinet på DR3 torsdag aften klokken 21:30.