Videnskabsmagasinet på DR3: Dræber modermælk kræft?

Forsøg på Lund Universitet tyder på ny kur mod kræft. Men Kræftens Bekæmpelse tvivler.

Kræftceller er så smarte, at de selv hitter ud af at overleve behandlingen. Ifølge Lund Universitet kan molekylet Hamlet behandle tumorer og påvirke udviklingen af tumorer, så man måske kan mindske behovet for kirurgi og stråling. (Foto: © DR Videnskab, DR videnskab)

Forskere på Lund Universitet i Sverige er måske på vej til at løse en af de store udfordringer inden for sygdomme – kræft. Forskerne mener, at modermælk kan dræbe kræftceller.

40 forskellige typer kræftceller er slået ihjel efter en kur med modermælk. Og for tiden forsøger flere kræftpatienter selv at helbrede kræften ved at drikke modermælk.

DR3’s nye Videnskabsmagasinet har været i Lund for at høre, om der er tale om en ny mirakelkur.

Særligt protein i modermælk binder fedtsyre

Catharina Svanborg er professor i klinisk immunologi. Hun leder forskningsgruppen, der forsker i kroppens eget forsvar mod infektioner og kræft.

Forskergruppen har store forventninger til, at kroppen selv kan bekæmpe sygdommene.

De mener, at der er et særligt protein i modermælk kaldet Alpha-lactalbumin, der kan dræbe kræft, fordi det kan binde til fedtsyre.

Det er sammensætningen af proteinet og fedtsyren, der slår kræftceller ihjel, og forskerne kalder forbindelsen for Hamlet - Human Alpha-lactalbumin Made LEthal to Tumor.

Tester på forskellige typer kræft

I øjeblikket laboratorie-tester Lund-forskerne det på hjernetumorer, tarmtumorer og urinblærekræft på dyr.

- Vi har indtil nu kun lavet to forskningsprojekter med mennesker, der havde hudsygdommen Papillon og urinblærekræft, hvor man kan sprøjte Hamlet direkte ind i tumoren, Og behandlingen har givet fantastiske resultater, siger Catharina Svanborg.

80 procent af hudsygdommen er forsvundet.

Jesper Nylandsted er seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelses forskningscenter i Danmark. Han er skeptisk over for forskningen i Lund.

- Modermælk er ikke noget mirakelmiddel. Det er ikke modermælksproteinet, der fungerer, men snarere den fedtsyre, der findes i Hamlet, der har den dræbende funktion, siger han.

På billedet kan man til venstre se, hvordan kræftknuderne forsvinder, når man behandler med Hamlet. Det er et før og efter billede. (Foto: © DR Videnskab, DR videnskab)

Er modermælk noget særligt?

- Det vil sige, at man ikke kan sprøjte Hamlet ind i blodbanen og forvente, at det virker rundt i kroppen, fordi det bliver inaktiveret i blodet, siger Jesper Nylandsted.

Han mener derfor, at man vil kunne finde samme effekt i al type mælk og ikke kun i modermælk.

Catharina Svanborg er uenig.

- Modermælk er den eneste mælk, der binder funktionen af Hamlet øjeblikkeligt, siger hun.

Men forskerne i Lund har endnu ikke testet Hamlet ved at sprøjte det ind i blodbanen, fordi de behøver mere forskning for at være sikre på, at behandlingen ikke skader.

Catharina Svanborg er professor i klinisk immunologi på Lund Universitet. Hun leder forskningsgruppen, der arbejder med kroppens eget forsvar mod infektioner og kræft. (Foto: © DR Videnskab, DR videnskab)

Været tilbageholdende med forskningen

Forskningsresultaterne har været offentliggjort løbende gennem årene, men faktisk har man bevidst gået stille med dørene, siger Katharina Svanborg.

- Vi har været meget tilbageholdende med vores forskning, så patienter ikke blev skuffede. Vi ville være sikre på, at vi har en effekt i mange kræfttumorer, inden vi snakkede for meget om det. Og det er vi nu, siger hun.

Kræftceller er smarte

Ingenting er en mirakelkur mod kræft, for kræftceller er så smarte, at de selv hitter ud af at overleve behandlingen.

- Men Hamlet er et molekyle, som lokalt kan behandle tumorer, og som kan påvirke udviklingen af tumorer, så man måske kan mindske behovet for kirurgi og stråling og andre behandlinger. Og jeg tror, at det er vældig vigtigt, siger Katharina Svanborg til Videnskabsmagasinet på DR3.

Se mere i den nye programserie - Videnskabsmagasinet - på DR3 torsdag aften klokken 21:30.