Miljøstyrelsen undersøger om øjenvippe-serum er farligt

Videnskabsmagasinet på DR3 har testet et øjenvippe-produkt. Nu har en læge bedt myndighederne se på produktet, og det bringer også EU på banen.

På billedet får reporter Kathrine Krone undersøgt sine øjenvipper af professor Jørgen Serup fra Bispebjerg Hospital. (Foto: © DR Videnskab, DR videnskab)

De fleste kvinder drømmer om lange, tykke øjenvipper. De seneste år er der kommet flere kosmetiske eyelash-produkter på markedet. Produkterne hævder at kunne opfylde øjenvippe-drømmen.

Problemet er bare, at produkterne indeholder et lægemiddel, der kan have alvorlige bivirkninger for både øjenpatienter og gravide siger professor Jørgen Serup fra Bispebjerg Hospital i København.

Videnskabsmagasinet på DR3 kigger torsdag aften på ét af produkterne sammen med professoren. Efter indslaget blev optaget, er han gået videre med sagen.

Nu bringer Miljøstyrelsen sagen op på EU-plan, mens producenten fastholder, at forbrugerne trygt kan anvende dets produkt.

Læge kalder eyelash for lægemiddel

Der findes som nævnt en række forskellige eyelash-produkter, som de øjenvippe-forlængende produkter også kaldes. I programmet tester reporteren på egen krop produktet M2 Beauté Eyelash Activating Serum. Efter otte uger er vipperne vokset cirka 2 mm.

Serummet er et kosmetisk produkt, der indeholder det aktive stof prostaglandin. Når man pensler M2-stoffet på, trænger midlet ind i hårsækken og stimulerer håret til at vokse.

Jørgen Serup, professor på Dermatologisk Afdeling (hudafdelingen) på Bispebjerg Hospital, mener, at produkter med prostaglandin er lægemidler og ikke kosmetik.

Kemisk variant kan have alvorlige bivirkning

Jørgen Serup forklarer til DR Viden, at lægemidler med prostaglandin bliver brugt som øjendråber mod grøn stær, og det kan have bivirkninger i form af irritation, varig pigmentændring i øjet – så øjet ændrer farve - ligesom det muligvis kan påvirke graviditet og fødselsveer.

- Når man så tilfører lægemidlet eller en kemisk variant af det til kosmetik, kan det have samme virkning og bivirkningsprofil som lægemidlet, uden at forbrugeren har anelse om, hvad vedkommende udsættes for, siger Jørgen Serup.

- Ingen kan vide, om varianten i virkeligheden er mere potent end lægemidlet så det faktisk har kraftigere virkning end lægemidlet, siger han.

Lægen har bedt Sundhedstyrelsen se på produktet

Samtidig er der en hel særlig problematik med eyelash med prostaglandin, fordi det ikke bør bruges af øjenpatienter, som samtidigt tager anden medicin mod grøn stær.

- Der kan nemlig ske et samspil mellem lægeordineret medicin og eyelash-produktet, så det kan påvirke trykket i øjet og sygdommen grøn stær, siger han.

Jørgen Serup har klaget til Sundhedsstyrelsen for at få styrelsen til at forbyde kosmetiske produkter med prostaglandin. Ifølge ham bør de kategoriseres som lægemiddel. Han henviser til, at Sverige har forbudt produktet.

Miljøstyrelsen bringer sagen i EU

Sundhedsstyrelsen mener, at der er tale om kosmetik. Derfor sendte styrelsen i går sagen videre til Miljøstyrelsen, der har ansvar for kosmetik, og nu bliver den til en sag i EU.

- Miljøstyrelsen er klar over problemstillingen. Og styrelsen tager det med på dagsordenen i EU’s borderline-gruppe om kosmetiske produkter i april, siger biolog i Miljøstyrelsen Bettina Ørsnes Larsen til DR Viden.

Borderlinegruppen diskuterer løbende produkter, der grænser til at være lægemidler, for at sikre forbrugerne mod uønskede bivirkninger.

Læge: Der bør være ens regler for at sikre forbrugerne

Jørgen Serup er glad for den udvikling i sagen.

- Det er det helt rigtige at gøre, for den produkttype sælges i det meste af Europa. Og vi kan ikke have en situation, hvor et produkt bliver betragtet som medicin i ét land og ikke i andre lande. For definitionen, på hvad der er medicin i Europa, findes i EU-direktivet, siger Jørgen Serup.

- Det er et alvorligt principielt problem, og én set med forbrugerøjne farlig vinkel, når medicinske produkter eller deres kemiske varianter kan anvendes i kosmetiske produkter uden, at forbrugeren på nogen måde bliver gjort opmærksom på det, siger han.

Tysk producent afviser kritikken

Det tyske firma M2 Beauté producerer det eyelash-produkt, som bliver testet af reporteren i Videnskabsmagasinet. DR Viden har bedt producenten M2 Beauté GmbH i Köln om en kommentar.

Svaret er, at man bruger et andet stof, som ikke har føromtalte bivirkninger. Samtidig forsikrer man, at forbrugerne trygt kan anvende produktet, siger distributør Rikke Skov på vegne af M2 Beauté GmbH:

''Prostaglandinderivater anvendes i lægemidler til behandling af grøn stær - særligt den medicinske ingrediens bimatoprost, og der er desværre mange, som sidestiller det medicinske ingrediens med de prostaglandinderivater, der anvendes i kosmetiske produkter til at forbedre væksten af øjenvipper og bryn.

M2 Beauté anvender MDN (Methylamido Dihydro Noralfaprostal) i sine aktive sera, som virker på en helt anden måde, hvilket er bevist i videnskabeligt dokumenterede undersøgelser.

MDN er også et prostaglandin-derivat, men MDN har ikke har nogen virkning på cellernes prostaglandin-receptorer.

Man kan således ikke konkludere, at bivirkninger, som kan forekomme med lægemidlet bimatoprost, kan forekomme i forbindelse med MDN, da MDN ikke har nogen farmakologisk effekt.

M2 Beauté har netop af denne årsag valgt at anvende MDN frem for andre prostaglandinderivater.

Der findes grundig dokumentation for MDN foretaget af et uafhængigt institut i Tyskland, som også er godkendt af de tyske sundhedsmyndigheder. Efterhånden er der solgt 700.000 af M2 Beautés populære Eyelash Activating Serum, og i ingen tilfælde har der været sundhedskritiske reklamationer (bortset fra svien ved påføring i nogle tilfælde).

M2 Beauté kan med sikkerhed sige, at produkterne indeholder en kosmetisk forsvarlig formel, som kvinder og mænd trygt kan anvende til at få fyldigere og længere øjenvipper og bryn. En formel som er udviklet i Tyskland og godkendt til kosmetisk brug i EU.''