Forskere er nu sikre: Mystisk objekt er fra et fremmed solsystem

Astronomer verden over fortsætter med at undersøge det nyopdagede interstellare objekt.

Billedet viser en kunstners illustration af det nyopdagede objekt. Det har fået navnet Oumuamua og stammer altså ikke fra vores eget solsystem. (Foto: © M. Kornmesser, Scanpix)

Et mystisk, aflangt himmellegeme har verden over fanget astronomers opmærksomhed. Objektet er helt særligt, fordi det kommer fra et andet solsystem.

Det er første gang, forskere har opdaget sådan et objekt.

Objektet, der har fået navnet Oumuamua, har været på rejse gennem vores solsystem. Dets form er både blevet sammenlignet med en cigar og en brandslukker.

Nogle astronomer mener, objektet er 400 meter langt. Andre mener, det er 800 meter langt. Og så er forskerne usikre på, hvor i rummet, objektet egentlig stammer fra.

Men der er til gengæld ikke længere nogen tvivl om, at Oumuamua kommer fra et andet solsystem end vores eget. Det er i hvert fald, hvad en ny analyse fra Pariserobservatoriet viser. Også NASA har netop bekræftet, at objektet er fra et fremmed sted i rummet.

- Det er meget spændende. Det er første gang, vi får lejlighed for at se nærmere på et objekt fra uden for solsystemet. Og dem ved vi meget lidt om, siger Jørgen Christensen-Dalsgaard, professor på Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet.

Beregninger bekræfter teorien

Oumuamua blev opdaget tilbage i oktober via et teleskop på Hawaii. Astronomerne kunne se en lille prik, der bevægede sig langt ude i rummet. Siden er objektet blevet undersøgt nærmere.

I analysen fra Paris har forskeren beregnet objektets bane, og hvordan den bevæger sig i solsystemet.

- Forskeren har set på de mulige forstyrrelser i banen. Fx om nogle af de store planeter har påvirket objektet, sådan at det ser ud som om, objektet kommer udefra, selvom det i virkeligheden startede i solsystemet, siger Jørgen Christensen-Dalsgaard og fortsætter:

- Men der er ikke nogen formodede objekter, der kunne have ændret banen ifølge analysen. Så det virker fuldstændig overbevisende, at det er et objekt, der ikke er fra vores solsystem, siger han.

https://www.youtube.com/watch?v=O6PpbO7vIjU

Svær at beskrive

Mange astronomer har kastet sig over det nyopdagede himmellegeme, og både størrelsen, formen og farven er blevet beskrevet.

Men størrelsen varierer i beskrivelserne, ligesom det er uklart, hvorvidt objektet fx er en komet eller en asteroide. Det skyldes, at astronomerne kun har begrænset data at studere.

- Vi har kun en lille lysprik at kigge på. Så det vi kan studere er, hvor meget lys der kommer fra objektet, hvordan lyset varierer, og hvilken farve lyset har, siger Jørgen Christensen-Dalsgaard.

Astronomerne er dog enige om, at objektet er aflangt.

- Lysstyrken vil ikke variere, hvis objektet var rundt. Derfor får man en idé om, at det er aflangt, siger Jørgen Christensen-Dalsgaard.

Objektets aflange form drager paralleller til et kendt fiktiv rumskib fra bogen Rendezvous med RAMA af den britiske science-fiction-forfatter Arthur C. Clarke.

Men ifølge Jørgen Christensen-Dalsgaard er det enormt usandsynligt, at Oumuamua rent faktisk skulle være et rumskib.

Måske flere objekter på vej

Da Oumumua var nærmest Jorden, var afstanden, ifølge NASA, cirka 24 millioner kilometer. Men nu er objektet på vej ud af vores solsystem igen. Det er dermed ikke længere muligt at skaffe flere data.

Men ifølge Jørgen Christensen-Dalsgaard vil vi muligvis få flere besøg af objekter fra fremmede solsystemer.

- Med de teleskoper, der er bygget nu, og som er ved at blive bygget, kommer vi nok til at se mange flere objekter fra andre solsystemer i fremtiden, siger han og fortsætter:

- Det vil også give os en idé om fordelingen af objekter i mælkevejen. I den sidste ende kan det hjælpe os med at forstå, hvordan planetsystemer er blevet dannet i løbet af mælkevejens historie.