Efter sommerferien skal der spilles en masse fodbold i 40 klasser på 11 skoler i Frederikssund, Roskilde, Frederiksberg og Københavns Kommuner.
Skoleeleverne i 5. klasse skal være med i et nyt sundhedsprojekt ’FIFA 11 for Health’, hvor eleverne hver uge spiller fodbold i 2 x 45 minutter. Projektet varer 11 uger, og hver uge har sit eget trænings- og sundhedstema, hvor børnene fx lærer om opvarmning og sund kost.
Det internationale fodboldforbund FIFA har udnævnt Danmark til pilotland for sundhedsprojektet. Og forskere fra Center for Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet følger eleverne for at se, hvor meget fodboldtræningen og sundhedsbudskaberne forbedrer elevernes fysisk form, sundhed og viden.
Gode erfaringer fra ulande
Gennem mere end 10 år har forskningen på Københavns Universitet dokumenteret, at fodbold booster sundheden markant, når utrænede børn, voksne og ældre spiller på små baner og får pulsen højt op.
Netop forskningen fra Center for Holdspil og Sundhed er rygrad i sundhedskampagnen, der siden 2010 har været i gang blandt fattige børn i Afrika og Sydamerika. Man mener, at de 11 sundhedsbudskaber og træningen har gavnet børnenes sundhed i ulandene.
Med en lettere justering af konceptet, så det passer til vestlige landes børn, vil FIFA nu i partnerskab med forskerne, Dansk Boldspil-Union, DBU, og de 11 danske skoler lade danske skoleelever gå forrest i kampen for bedre sundhed blandt verdens børn.
Målet er nemlig at udbrede konceptet til 100 dansker skoler over hele landet fra august 2016. FIFA’s langsigtede mål er at drible projektet ind i 30 vestlige lande frem mod 2019.
I skolen når man ud til alle
Professor Peter Krustrup fra Center for Holdspil og Sundhed har været med til at udvikle konceptet. Han har store forventninger til projektet.
- Det ligger i fin forlængelse af de projekter, vi tidligere har gennemført i de danske folkeskoler, hvor vi har brugt forskellige former for intens motion og analyseret, hvordan effekterne har været på sundhed og læring, siger Peter Krustrup.
Han mener, at sundhedsprojektet passer vældig godt ind i den nye skolereform, hvor eleverne hver dag skal være fysisk aktive i 45 minutter. Og han afviser samtidigt, at det på bundlinjen kun handler om at skaffe flere medlemmer til fodboldklubberne.
- Styrken ved ’FIFA 11 for Health’ er, at man når alle skolebørnene, også de utrænede og de overvægtige, der ikke dyrker idræt uden for skolen. Så projektet kan give et interessant bud på, hvordan man kan bruge skolereformen som løftestang for generelt at fremme sundhed og læring, siger Peter Krustrup.
Vil lære børnene noget om dem selv
De 11 sundhedsbudskaber er tilpasset vestlige børns hverdag i et samarbejde mellem Københavns Universitet og FIFA’s forskningsafdeling F-MARC.
Som noget nyt fokuserer man mere end tidligere på psykosocial velvære, blandt andet at man skal respektere hinanden, undgå mobning og være en holdspiller, og så skal børnene lære at tænke positivt.
- Det ser vi som et vigtigt supplerende element i forhold til børns trivsel og velvære. Fodboldøvelserne og budskaberne om samarbejde, respekt, motionsglæde og positivitet kan forhåbentlig være med til at give børnene mere selvtillid og et mere positivt syn på deres egen krop, siger Peter Krustrup.
Skoleleder håber eleverne får mod på mere
Ådalens Skole har i mange år fokuseret meget på at få børnene til at bevæge sig mere. Og skolen er blandt de 11 skoler, der deltager i 'FIFA 11 for Health' i næste skoleår.
Skoleleder Flemming West Clausen mener, at projektet kombinerer fysisk træning med sundhed på en ny, spændende måde, som man ikke er vant til i skolen:
- Normalt når man spiller fodbold, så spiller man fodbold. Selvfølgelig plejer man også at tale om, at man skal tale ordentlig til hinanden og fairplay, men det her går skridtet videre og kombinerer tingene på en anden måde, end vi er vant til.
- Man kan håbe, at tiltag som det her gør, at eleverne bliver mere interesserede i at dyrke idræt og lave mere i deres fritid, siger Flemming West Clausen til DR Nyheder.
DBU hjælper med uddannelse og træningsbaner
De 11 skoler står selv for fodboldtræningen og sundhedsundervisningen, og man satser på, at mindst en lærer på hver skole er uddannet fodboldtræner.
DBU’s rolle i projektet er at hjælpe til med kontakten til lokale idrætsklubber, hvis skolerne mangler træningsfaciliteter, og at afvikle et trænerkursus for lærerne.
- Vi har i DBU sat kraftigt ind med en ny strategi for samarbejdet med kommunerne og skolerne, så landets folkeskoler – og ikke mindst eleverne – kan nyde godt af fodboldens mange positive effekter inden for trivsel, sundhed, inklusion og sociale aspekter, siger DBU’s formand Jesper Møller i en pressemeddelelse.
FIFA satser både på spiludvikling og sundhed
FIFA har gennem årene ændret fokus fra kun at arbejde på at forbedre og udvikle fodboldspillet til i dag også at bruge fodbold til at fremme sundheden. Og målet er klart:
- Sundhed er ubestridt nøglen til udvikling og vækst. Fodbold forener alle – uanset alder, køn, etnicitet og sociale forhold. Derfor kan vi bruge fodbolden som et unikt, omkostningsfattigt og effektivt værktøj i verdens kamp for sundhed, fortæller Jiri Dvorak, leder for FIFA´s forskningsenhed F-MARC.
På fodboldkongressen 'World Congress on Science and Football - WCSF - i København har FIFA i dag officielt udnævnt Danmark til pilotland for sundhedsprojektet 11 for Health.
Hør mere om FIFA 11 for Health i aften i TV Avisen klokken 18:30 på DR1 og i eftermiddagens radioaviser.