Er julen i fare på rumstationen 400 km oppe i rummet?

Umiddelbart tyder det ikke på, at der bliver et kæmpe festmåltid i julen for den seks mand store besætning på ISS.

Glædelig jul fra ISS
Glædelig jul fra besætningen på Den Internationale Rumstation, ISS, i julen 2012. ESA-astronauten, hollænderen Andre Kuipers i lyseblå bluse forrest, var ankommet til ISS få dage forinden med et russisk Soyuz-rumfartøj.. (Foto: © ESA/NASA, ESA/NASA)

- Ja, selvfølgelig har vi vores eget juletræ – selv sokker til gaverne har vi. Glædelig jul, skrev den italienske astronaut, Samantha Cristoforetti, på Twitter den 20. december 2014.

Og der bliver helt sikkert jul på Den Internationale Rumstation, ISS, der kredser om Jorden med 28.000 km i timen.

Men måske bliver julemaden ikke helt så spændende, som man havde håbet på. Et forsyningsfartøj, der blandt andet skulle have bragt frisk grønt og frugt op til ISS, er nemlig blevet forsinket.

Russisk og vestlig jul

Det er det private, amerikanske firma SpaceX, der sammen med NASA har udskudt opsendelsen af den ubemandede Dragon-raket.

Nu hedder datoen tidligst den 6. januar 2015. Og det er måske ikke så skidt endda, for det falder godt sammen med den russiske jul, der ligger 13 dage senere end den vestlige jul.

Tre af de seks besætningsmedlemmer på rumstationen er nemlig russiske kosmonauter. De andre er to NASA-astronauter og så Samantha Cristoforetti, der er kollega med Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, i Den Europæiske Rumfartsorganisation, ESA.

Julen er hellig

Astronauterne på ISS beslutter selv, om de vil fejre jul.

- Men de fejrer helt sikkert jul, bedyrede Andreas Mogensen i fredags, da han stod på scenen foran over 1000 skole- og gymnasieelever i DR’s Koncerthus og fortalte om ISS og sin egen kommende rumrejse til rumstationen.

Og han henviste blandt andet til julesokkerne og plastikjuletræet, der i bedste amerikanske stil pryder rumstationen med sine farvestrålende guirlander.

Et normalt liv i rummet

Astronauterne forsøger at leve et så normalt liv som muligt på ISS.

De kan ringe hjem, når de vil, og sende e-mails, opdatere de sociale medier osv. og på den måde holde tæt kontakt med familie, venner og kolleger. Den 12. december, hvor mange af os var til julefrokost, deltog astronauterne på ISS fx også via videostream i en astronaut-julefrokost med deres kolleger på Jorden.

Markerer nationale mærkedage

- I det hele taget fejrer man de nationale mærkedage og helligdage og holder fri på dem, afhængigt af hvilke nationaliteter, der er på rumstationen.

Det forklarede Samantha Cristoforettis mission director Alexander Nitsch til DR Viden den 23. november 2014, da italieneren blev sendt op til ISS med et russisk Soyuz-rumfartøj.

Og man prøver at få bragt forsyninger op med festmad til ISS nogle dage i forvejen. Fx havde amerikanske kokke tilberedt en særlig Thanksgiving-menu for astronauterne i november med kalkun osv.

Krummefri mad

Rummaden er krummefri mad, for den vægtløse tilstand i rummet ville ellers sprede krummerne over alt på rumstationen.

Maden er pakket i dåser og vacuumposer, og konsistensen er lidt fugtig, så maden hænger sammen, og man undgår at tabe maden, så den svæver bort.

Salt og peber kommer på flaske i flydende form, så man kan smøre det på maden i stedet for at drysse det på – og ligesom med mulige krummer sprede salt og peber i alle retninger.

Faktisk er maden i forvejen meget krydret i lighed med flymad, fordi man mister lidt smagsfornemmelse i højderne.

1 liter vand koster over 200.000 kroner

Vandet drikker man af poser med drikketud. Juice består af pulver i en pose med drikketud, og så skruer man tuden på juice-posen sammen med tuden på vandposen og blander på den måde selv sin juice.

Man genbruger omkring 93 procent af vandet på ISS, også tis, der bliver renset, så vandet har en meget høj drikkevandskvalitet. Det koster nemlig over 200.000 kroner at fragte en liter vand op på ISS, skriver ESA på sin danske hjemmeside.

Det betyder i øvrigt også, at man ikke vasker sig så tit på ISS, men i stedet gør sig ren med våde klude. Og man vasker ikke tøj på ISS, men kasserer det, når det er blevet for beskidt.

Svært at være julemand

NASA-astronauten Barry Wilmore, der er kaptajn på rumstationen, har ifølge Samantha Cristoforetti sørget for juletræet og gavesokkerne til alle seks besætningsmedlemmer.

Rumstationen er et lukket system, og det ville være svært for en eventuel julemand at komme ind gennem en luftsluse og aflevere pakker. I stedet plejer julemanden at have skikkelse af et ubemandet forsyningsfartøj, der kobler sig på rumstationen med frugt og grønt.

I år er maden som nævnt tidligere forsinket, men mon ikke, der gemmer sig lidt festmad et eller andet sted alligevel? I hvert fald skriver NASA og SpaceX, at forsinkelsen ikke betyder noget for besætningen, for der er nok mad og brændstof om bord. Fx følger Samantha Cristoforetti et særligt kostprogram, som italienske kokke har udviklet til hendes mission, der også indeholder et forskningsprojekt med mad, der passer specielt til livet i vægtløs tilstand.

Gaver i sokkerne?

Astronauter har lov til at medbringe omkring 1500 gram personlig bagage. Det kunne være, at man har tænkt på julen, da man pakkede.

Måske kommer der så alligevel gaver i julesokkerne på ISS.

Det får vi helt sikkert mere at vide om. Normalt sender besætningen på ISS en julehilsen ned til Jorden.