Den 1. september 2015 skal Danmarks første og eneste astronaut, Andreas Mogensen, på en 10-dages mission til Den Internationale Rumstation, ISS.
Inden da har forskere undersøgt hans hjerne ved hjælp af MRI-scanning. Og når han vender hjem, skal han igen scannes.
Alle astronauter er forsøgspersoner og gennemgår en række fysiologiske undersøgelser. Andreas Mogensens hjerne skal vise, hvilke strukturelle ændringer der sker under hans mission.
Hvordan tilpasser hjernen sig vægtløs tilstand?
- Et af de rigtig spændende områder i forskningen på ISS er, hvad der sker med vores kroppe, når vi opholder os i vægtløs tilstand. Og i den forbindelse skal jeg have studeret min hjerne, siger Andreas Mogensen til P4 København.
Forskerne skal finde ud af, hvordan hjernen lærer at tilpasse sig den vægtløse tilstand i rummet.
- Det er lidt som at lære at cykle. Når vi først lærer at cykle, glemmer vi det aldrig igen, med mindre vi får en hjerneskade, siger han.
- Det samme sker med opholdet i vægtløs tilstand. Første gang du kommer op, lærer din hjerne det. Anden gang har du ligesom vænnet dig til det, siger han.
En ny verden for hjernen
Forskere ved ikke rigtigt, hvordan hjernen lærer.
Men ved at lave en MRI-scanning på Andreas Mogensen før og efter, han er kommet tilbage til Jorden, får forskerne en idé om, hvad der sker i hjernen.
- Det vil sige, hvilke strukturelle ændringer, der sker i hjernen, når den lærer at opholde sig i en ny verden. Og det bliver rigtig spændende, siger Andreas Mogensen.
Skarp træning frem mod missionen
Andreas Mogensen har det seneste år trænet 100 procent på missionen. Træningen foregår mange steder rundt i verden, så han rejser konstant rundt.
Han er ansat hos ESA, Den Europæiske Rumfartsorganisation, og træner hos ESA i Köln i Tyskland. Han træner også hos NASA i Texas i USA - og i Japan.
I Star City i Moskva i Rusland lærer han russisk og at styre Soyuz-kapslen, som han og de to andre besætningsmedlemmer skal flyve op til ISS i og lande med på Jorden. Selv om den er fuldautomatisk, skal astronauterne kunne styre den, hvis der opstår problemer.
Og ind imellem rejser han til Canada for at lære at håndtere den store udendørs robotarm på ISS.
Andreas Mogensen bor med sin kone og deres datter i Köln. Han er kun hjemme få uger om året.