Ubeboet stillehavs-ø er klodens mest plastikforurenede sted

Men i Danmark ophobes plastik også. Det har konsekvenser for naturen og dyrelivet.

Strandene på Henderson Island var ikke så uberørte og naturskønne som forskere forventede, da de sidst besøgte øen i 2015. Foto: J. Lavers, 2015 (Foto: © J. Lavers 2015)

Henderson Island er en ubeboet ø i det sydlige Stillehav.

Øen ligger over 5000 km fra nærmeste storby. Det svarer omtrent til køreafstanden fra København til Madrid, og retur igen.

Selv om øen er langt væk fra forureningskilder, er den af australske forskere netop blevet udråbt til det mest plastikforurenede sted på jorden. Hele 671 stykker plastikaffald per kvadratkilometer på øen, talte forskerne tilbage i 2015.

Og plastik påvirker ikke kun Henderson Island. Naturen og dyrelivet næsten alle steder på kloden har efterhånden stiftet bekendskab med det menneskeskabte materiale.

Seneste bevis herhjemmefra er, at en svane ved søerne i København har valgt at bygge sin rede af plastikaffald.

Ved Sortedamssøen i København har en svane valgt at bygge sin rede hovedsageligt af plastik. Foto: Lisbeth Engbo, Plastic Change

Stillehavsstrøm samler plastik på øen

Jennifer Lavers forsker i havenes plastikaffald ved University of Tasmania i Australien. Hun var en af to forskere, der brugte tre måneder på at dokumentere skraldet på Henderson Island i 2015:

- Ud fra vores prøver fra fem steder på øen estimerer vi at der er mere en 17 ton plastikaffald på øen, og at mere end 3750 nye stykker affald skyller op hver eneste dag, siger hun til avisen The Atlantic.

Grunden til, at netop Henderson Island er særlig ramt, skyldes at en stærk strøm i det sydlige Stillehav opsamler plastik, som så samles på bl.a. Henderson Island.

Affald fra hele verden

Henderson Islands unikke natur har siden 1988 været en del UNESCO's Verdensarv, men på trods af det har forureningen globale afsendere, viser de prøver, forskerne opsamlede på øen.

Faktisk kunne de spore plastik fra 24 forskellige lande på alle verdens kontinenter, undtaget Antarktis:

- Det fortæller os, at intet land er mere eller mindre skyldig, siger Jennifer Lavers.

Og selv om plastik fylder godt op på øen, er det en forsvindende lille del af den totale mængde plastik, der dagligt produceres. Faktisk svarer alt plastik på øen kun til to sekunders produktion på verdensplan.

På øen er dyrene blevet vant til plastikaffaldet. Her har en krabbe søgt ly i en gammel plastikbøtte. Foto: J. Lavers, 2015.

Et problem i hele verden

Plastikforureningen er et stigende problem for naturen. Særligt når det bliver nedbrudt til mikroplast, kan det påvirke havets dyreliv mange år frem.

Lisbeth Engbo er kommunikationschef i interesseorganisationen Plastic Change. Hun fortæller, at havene allerede nu er fyldt med plastik:

- Jeg har sejlet med Plastic Changes ekspeditionsskib fra Galapagos til Los Angeles gennem områder, hvor vi tog prøver af havvandet næsten 1000 km fra land. Der var plastik i hver eneste prøve, og det på trods af, at det var et farvand uden skibsruter og ingen havstrømme, der kunne være forklaringen på plastik i vandet, fortæller hun til DR.

Svanen i sortedamssøen viser, at problemet ikke kun hører til i Stillehavet. Men den forurening, som vi bl.a. ser i svanens rede er kun en lille del af den plastik, som påvirker naturen overalt på kloden.