Da forskeren og amatørbiavleren Federica Bertocchini opdagede, at en stor portion larver af voksmøl hærgede hendes bistader, puttede hun de små larver i en plastikpose. Det blev begyndelsen på en opdagelse, der kan gå hen og blive et vigtigt våben i kampen mod plastikforurening.
Det skriver The Guardian.
For da Federica Bertocchini senere ville smide posen med larverne ud, havde de spredt sig ud over hele rummet. De havde nemlig spist sig igennem plastikposen.
Den opdagelse gik Federica Bertocchini videre med, og det viser sig, at omkring 100 larver kan spise 112 milligram plastik på 12 timer.
Først vidste forskerne ikke, om larverne rent faktisk fordøjede plastikken, men det testede man ved at knuse en større portion og smøre dem på et stykke plastik – igen kom der huller frem.
Enzymer kan bruges til plastiknedbrydning
Nu vil forskerne først og fremmest finde ud af, om larverne rent faktisk kan bruge plastikken som en næringskilde.
- Vi vil vide, om de tyggede på plastikken som en mad, eller om det bare var fordi, at de ville flygte, siger biokemikeren Paolo Bombelli fra Cambridge Universitet.
- Hvis de bare spiste for at flygte, bliver de hurtigt trætte af det. Men hvis de mæsker sig i plastik som en energikilde, så er det en helt anden sag. Det arbejder vi på at finde ud af.
Senere håber forskerne at kunne udpege de enzymer, som larverne bruger til at nedbryde plastikken. Enzymerne kan på længer sigt måske arbejdes ind i bakterier som E. coli eller havplankton.
På den måde kan de hjælpe med at nedbryde plastik i naturen.
Ifølge The Guardian bruger den gennemsnitlige person 200 plastikposer om året, og det kan vare helt op mod 400 år, før en plastikpose er nedbrudt.