Størstedelen af verdens koralrev risikerer at dø inden år 2100

99 procent af klodens koralrev vil inden udgangen af dette århundrede være døende på grund af koralblegning, viser ny forskning.

Billedet her er taget i 1998, hvor dele af Great Barrier Reef var ramt af koralblegning. I dag ser endnu flere af verdens koralrev sådan ud. (Foto: © handout, Scanpix)

Koralrev er kendt som hjemsted for nogle af verdens mest fascinerende planter og dyr. Revene dækker kun én procent af klodens havbund - alligevel bor en fjerdedel af alle verdens fiskearter her.

Desværre ser de komplekse og farverige økosystemer ud til at gå en farveløs fremtid i møde. Inden udgangen af dette århundrede vil 99 procent af verdens koralrev hvert år være ramt af koralblegning - et fænomen, hvor revene mister deres farve og ofte dør.

Skyldes temperaturstigninger

Koralblegning opstår, når korallerne over en længere periode udsættes for kraftig stresspåvirkning. I mange tilfælde skyldes fænomenet temperaturstigninger i havet.

Koraller er yderst temperaturfølsomme, og når gennemsnitstemperaturen i en længere periode overstiger et kritisk niveau (+1-2 ºC ), begynder korallerne at blive svækkede.

Det får korallerne til at udstøde deres last af mikroalgerne zooxanthellae, der gennem fotosyntese producerer kulstof til korallerne og giver dem deres farve. Herefter mister korallerne farve og bliver hvidligt blege.

Video: Sådan foregår koralblegning

Massedød i Great Barrier Reef

Sidste år blev verdens største koralrev Great Barrier Reef i det østlige Australien ramt af den hidtil værste koralblegning. 35 procent af havets centrale og nordlige dele døde af blegningen.

Stigende havtemperaturer og en særdeles kraftig El Niño, der begge kan tilskrives klimaforandringer, fik skylden for det katastrofale massemord. Og nu viser et nyt studie, udgivet i tidsskriftet Nature, at koralrevene går en endnu mere dyster fremtid i møde.

Ifølge det internationale forskerhold vil hele 99 procent af klodens koralrev hvert år blive ramt af alvorlig koralblegning inden dette århundrede er omme - medmindre klimaforandringerne bremses.

Værre end nogensinde før

I øjeblikket er vi ifølge forskerne i midten af den længste globale koralblegning, der nogensinde er registreret. Den startede i 2014 og kommer til at fortsætte langt ind i 2017.

Normalt har korallerne mulighed for at ‘komme sig’ mellem to perioder med blegninger, men fordi begivenheden strækker sig over flere år, dør mange koraller nu.

To tredjedele af verdens koralrev findes i dag i området omkring Indonesien og i Stillehavet, hvor havtemperaturen er mest stabil.

Millioner af mennesker mister levebrød

Hvis koralrevene forsvinder, kan det få store konsekvenser for både havmiljø og mennesker. Fiskene forsvinder, og det samme gør levebrødet for de millioner af mennesker, der er afhængige af koralrevene for føde og indtægt.

Kystområder vil også lide stor skade, da koralrevene i dag beskytter dem mod skader og erosion.

Hvis koralrevene skal have chance for at overleve efter det 21.århundrede, skal den globale opvarmning bremses og CO2-udledningen reduceres.

Se time-lapse af koralblegning i videoen her: