Enestående koralrev bleget værre end nogensinde

2016 har været et katastrofeår for Great Barrier Reef, viser nye forskningsresultater.

Allerede i foråret advarede koralforskere om blegning af dele af Great Barrier Reef. (Foto: © handout, Scanpix)

Flere koraller end nogensinde før er i løbet af 2016 døde på Australiens Great Barrier Reef.

Det viser ny forskning fra Arc Centre of Excellence Coral Reef Studies - et forskningssamarbejde mellem flere forskningsenheder og myndigheder i Australien heriblandt James Cook Universitet, Det Australske Institut for Marinevidenskab og Australiens Nationale Universitet.

Ifølge forskningen er særligt 700 kilometer af den nordlige del af revet hårdt ramt - her er intet mindre end 67 procent af de lavtliggende koraller døde i løbet af de seneste otte-ni måneder.

Selvom revet har været hårdt ramt i tidligere år, så er koraldøden i år særligt slem, fortæller professor Terry Hughes, som er en del af forskningsenheden.

- Netop denne region undslap med mindre skader ved to tidligere blegningsbegivenheder i 1998 og 2002, men denne gang er de blevet hårdt ramt, fortæller han i en pressemeddelelse.

Revet skal sikres på lang sigt

Andre dele af revet er sluppet med lang færre skader.

I gennemsnit er kun seks procent af korallerne døde i den centrale del af revet, mens kun en enkelt procent er død i den sydlige del i 2016.

Den australske regering blev i foråret enig om en langsigtet plan, der skal gøre sikre det dyrebare rev overfor klimaforandringer.

Planen, der har fået navnet 'The Reef Plan 2050', skal blandt andet sikre, at revets 3.000 koralrev og 1.050 øer overlever med en investering på en milliard danske kroner henover de næste fem år. Statslige investeringer henover de næste 10 år forventes at ligge på omkring 10 milliarder danske kroner.

Planen mødte dog skarp kritik fra flere klimaorganisationer for ikke at være ambitiøs nok.

Koralrevet beskæftiger ifølge den australske regering intet mindre end 70.000 mennesker, ligesom revet indbringer landet 5,2 milliarder om året i turistindtægter alene.

Great Barrier Reef har været på Unescos Verdensarvsliste siden 1981.

Blegning af koralrev

  • Korallernes død bliver kaldt 'coral bleaching' - blegning, simpelthen fordi korallerne mister deres farve og bliver hvidligt blege.

  • Blegning forekommer, når korallerne udsættes for kraftige stresspåvirkninger fra det omgivende miljø - blandt andet, når havtemperaturen i området stiger igennem en længere periode.

  • Det skete da også i år, hvor temperaturen på Great Barrier Reef i februar, marts og april ifølge BBC steg med omkring en grad celcius i forhold til normalen.

  • En anden af hovedårsagerne er forsuringen af havene. Forsuring forekommer, når vandet optager C02 fra luften, og vandets PH-værdi falder.