I mange år har miljømediciner og professor Philippe Grandjean på Syddansk Universitet, SDU, kæmpet for at få ændret anbefalingerne for børn og gravide og ammende kvinder om at spise fisk. I dag er han kommet et stykke af vejen. Fødevarestyrelsen har ændret kostrådene for børn under 14 år og kvinderne. De bør ikke spise frisk rovfisk som tun, sværdfisk og haj. De bør også holde sig fra dåsetun med hvid tun og albacoretun. Og børn under tre år bør overhovedet ikke spise dåsetun. De nye kostråd er begrundet i, at ny forskning viser, at hvert fjerde barn risikerer skader på hjernen på grund af kviksølv, der ophober sig i rovfisk.
- Jeg er helt enig i den nye vejledning, og jeg går ud fra, at Fødevarestyrelsen sørger for at både fiskehandlerne og borgerne bliver opmærksomme på den, siger Philippe Grandjean til DR Viden.
Forsøg i DR-dokumentar viser nem vej
Han mener samtidigt, at myndighederne bør gå et skridt videre i forhold til gravide.
I forbindelse med DR-dokumentaren ’De ufødte børn’, der blev vist på DR1 mandag den 3. november 2014 lavede Philippe Grandjean et forsøg med kvinder, der spiste meget tun. De fik taget en hårprøve, så man kunne måle indholdet af kviksølv i deres blod. Flere af kvinderne lå klart over grænseværdien for, hvad der sundhedsmæssigt er forsvarligt. Et par af kvinderne indvilgede i at droppe tun i tre måneder, og det viste sig, at mængden af kviksølv blev cirka halveret, fordi noget af det farlige metal blev udskilt. Dermed kan der være meget at hente sundhedsmæssigt for børns udvikling, hvis man undgår at belaste dem med kviksølv.
Tilbyd gravide at blive målt for kviksølv
- Jeg vil anbefale, at man tilbyder gravide med hyppigt fiskeindtag – specielt hvis det omfatter rovfisk, ikke bare tun – at få målt deres indhold af kviksølv i en hårprøve, siger Philippe Grandjean.
- Denne analyse er relativt billig og hurtig. Med resultatet i hånden vil den gravide kunne se, om hun skal ændre på sin kost for at beskytte sit foster, siger han. Odense Universitetshospital er netop som et forsøg gået i gang med at tilbyde fiskespisende gravide at få taget hårprøver, så de kan få målt indholdet af kviksølv.
Fødevareministeren har kontaktet EU
I forbindelse med DR-dokumentaren sagde fødevareminister Dan Jørgensen, at han ville kontakte EU-Kommissionen for at få dem til at vurdere, om grænseværdien er for høj i forhold til kviksølv.
Ifølge ministeriets pressetalsmand har ministeren kontaktet kommissæren.