Klimaforskernes 5 råd: Ferie med god samvittighed

Du kan gøre meget for at minimere din kimabelastning samtidig med, at du holder en god ferie, fortæller eksperter.

(Foto: © Kristian Brasen, Scanpix)

På fredag starter skoleferien på folkeskolerne over hele landet.

Og for mange er ferie lig med forkælelse. Oplevelser. Rejser. Kød. Forbrug.

Det klinger umiddelbart dårligt med at holde sit personlige CO2-forbrug nede og passe på klimaet.

Men kan vi ikke holde en god ferie, uden at det skal være med dårlig samvittighed?

Vi har spurgt tre klima-eksperter. Her er deres fem råd til at holde en skøn ferie - med god, grøn samvittighed.

1: Hold én ferie

De mange små ferier og weekendture til Paris og London er ifølge Inge Røpke en farlig trend for klimaet. (Foto: © CHRISTIAN HARTMANN, Scanpix)

Ifølge Inge Røpke, som forsker i bæredygtighed ved Aalborg Universitet, er de små korte ferier og weekendturer med fly en af de helt store syndere.

- Det er nok den mest problematiske trend. Det skyldes, at lang transport, og især flyvning, er noget af det mest problematiske, man kan foretage sig, forklarer hun.

I stedet anbefaler hun, at man samler ferien og får længere tid i det land, man fx flyver til:

- Så hvis man starter med at reducere antallet af ferier, der kræver flyveture, så har man da ydet et bidrag, siger Inge Røpke.

2: Bliv tæt på, men forkæl dig selv

Du behøver ikke at flyve til fjerne kyster for at finde lækre feriesteder. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

I forlængelse af første råd gælder det naturligvis om ikke at skulle for langt væk. En ferie i Danmark er bedre end en i Italien, som omvendt er bedre end Thailand.

Ganske enkelt pga. den store mængde CO2, der udledes, når vi skal langt væk med især fly.

Men når du så holder din ferie i for eksempel Skagen, skal du til gengæld give den gas, fortæller Torben Chrintz, som er videnschef ved den grønne tænketank Concito:

- Jo billigere ferie, du holder, jo flere penge har du så til andet forbrug. For miljøet er det bedre, at du køber en dyr flaske vin eller et bedre hotelværelse på ferien frem for en ny fladskærm senere på året, forklarer han.

3: Fyld bilen op

Sørg for at fylde bilen godt op med passegerer, så I kan 'deles' om den dårlige samvittighed. (© Gettyimages)

Vil du til Italien trods forrige råd, har Torben Chrintz dog endnu et råd:

- Det er faktisk bedre at køre i bil til Italien end at flyve, hvis der er to eller flere passagerer i bilen, siger han.

Og hvis du kan fylde alle bilens pladser op, er det bedst. Så er I nemlig mange til at 'dele' klimabelastningen. Desuden kan du også tænke i at tage en bil, der kører langt på literen.

4: Tænk over dit forbrug, også på ferien

Den røde bøf er lige klimabelastende, om du spiser den i juli eller januar. (© Colourbox)

Forskning har vist, at vi har tendens til også at holde fri fra vores klimaambitioner, når der står 'ferie' i kalenderen.

Det skyldes ikke kun, at vi gerne vil holde fri fra miljøansvaret. Men det kræver ofte mere anstrengelse at være grøn på ferien, siger John Thøgersen, der er professor i bæredygtig forbrugeradfærd på Aarhus Universitet.

- På ferien er mange ting anderledes, end derhjemme. Vi lejer måske en bil, fordi vi ikke tør cykle, og måske har de ikke miljømærker på maden.

Men de generelle klimaråd som at skære ned på det røde kød og tænke over sit forbrug gælder også i agurketiden.

- Men i forhold til flyvning er det her detaljer, siger Inge Røpke.

Når de alligevel er vigtige, skyldes det bl.a., at de 'dårlige' vaner, vi får på ferien, sagtens er noget, vi kan tage med os ind i hverdagen. Og så begynder det store klima-meter at tælle.

5: Køb aflad

Ved at købe lidt regnskov sikrer du, at CO2 oplagres i træerne i stedet for at ende i atmosfæren, hvor det er med til at skabe den globale opvarmning. (Foto: © Brian Bergmann, Scanpix)

Vil du til Bali, og vil du i øvrigt også gerne til Budapest og Rom på weekend senere i år?

Så kan du som et plaster på såret 'snyde' og købe en form for aflad, fortæller Torben Chrintz:

- Jeg gør det selv, hvis jeg er nødt til at flyve langt. Man kan for eksempel vælge at investere i et skovbevaringsprojekt, som på den måde kan kompensere for din udledning af drivhusgasser, siger han.

Ved at bruge nogle få procent af dit feriebudget på fx et regnskovscertifikat fra Verdens Skove, kan du gøre din tur til Bali helt CO2-neutral.

På papiret, i hvert fald.

For reelt udleder flyet lige meget CO2, om du sidder med et regnskovscertifikat i hånden eller ej. Men du kan sidde der med bedre samvittighed, og verden er et stykke regnskov rigere.