Kan du dø af julen?

Fed mad, alkohol, kulde og skarpe gavebånd. Julen kan være hård for helbreddet.

Julen er hyggelig. Men pas på. For ud over velsignet bud bringer juledagene også store og små ulykker eller sygdomme, der giver trængsel på sygehusene.

Der er de mindre ulykker som for eksempel folk, der skærer sig på gavebåndene. For jo, det kan man godt komme til.

- Dem kan man faktisk skære sig ret meget på, siger Dorthe Kragelund, der er sygeplejerske på Aalborg Universitetshospital, og som har arbejdet og fejret jul på skadestuen mindst en håndfuld gange.

Der er ikke nogen offentlige statistikker, som er detaljerede og nye, og som giver et overblik over juletrængslen på sygehusene i Danmark. Erfaringerne siger dog, at sygeplejersker og læger har travlt.

Så julen kan være farlig – men kan man ligefrem dø af den?

1. Forstoppelse

Forstoppelse og overspisning kan være smertefuldt. Og det kan for eksempel være hele stykker and, der sætter sig fast i systemet, hvis man er forslugen. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Man kan få to slags maveproblemer af julemaden.

Den første er overspisning, hvor det især er fed mad, som sætter sig og stopper maven til, fortæller Jens Peter Krogstrup, der er overlæge på Afdeling for Stofskifte og Hormonsygdomme på Aalborg Universitetshospital.

- Maven tømmer sig for langsomt, og det er lidt den samme tilstand, som man ser ved mavesår, hvor den går i stå, og man bliver utilpas og føler, at man ikke kan få vejret. Så man skal sidde og gispe efter vejret, siger Jens Peter Krogstrup.

Og så er der det, man kalder forstoppelse, hvor det ofte er mad, der ikke er tygget ordentligt, som sætter en prop i systemet.

- Det kan være et helt stykke flæskesteg eller et stykke af en and, siger Jens Peter Krogstrup.

Forstoppelsen kan især sidde længere nede i tarmen, hvor det giver en tung fornemmelse.

- Der kender vi jo de der egnsretter fra Nordjylland med grønkål og hvidkål, som giver den der ubehagelige tyngdefornemmelse bagefter, siger Jens Peter Krogstrup.

Det kan gøre ondt og være smertefuldt. Helt på linje med for eksempel galdesten eller blindtarmsbetændelse. Men Jens Peter Krogstrup har dog aldrig hørt om patienter, som er døde af det.

2. Ensomhed

210.000 danskere over 16 år føler sig ensomme. Især de helt yngre og helt ældre. (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Ensomhed er ikke det samme, som at være alene. Det er der mange, som har det fint med at være.

Derimod betyder ensomhed, at man ikke har de sociale relationer, som man gerne vil have. Derfor kan man også være ensom sammen med andre.

- Dem oplever vi særligt i julen. De føler, at deres liv går i sort, fortæller Dorthe Kragelund fra Aalborg Universitetshospital. Så hvert år får de patienter ind, som har forsøgt at begå selvmord.

210.000 danskere over 16 år føler sig ensomme, viser tal fra Mary Fonden. De fleste af dem er helt yngre eller helt ældre.

Forskere fra Brigham Young University i USA har gennemgået de seneste 30 års forskningsartikler om ensomhed. Og de viser, at mennesker, som bliver udsat for social isolation, ensomhed eller bor alene, har 26-32 procent større sandsynlighed for at dø tidligere end andre.

3. Kulde

Få arrangeret hjemtransporten, inden man tager hjemmefra. Så ender man ikke med at skulle gå hjem og risikere at falde fuld om i sneen. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Lidt for meget alkohol, og så falder man om i en snedrive. Men det kan være farligt. For du risikerer at få det, som hedder hypotermi, hvilket er når kroppens temperatur kommer ned under 37 grader.

Det skal man virkelig undgå, siger Benedict Kjærgaard fra Aalborg Universitetshospital.

- De første symptomer er, at man fryser. Med mindre, at man er så bedøvet, at man ikke mærker det, fordi man har fået for meget at drikke til en julefrokost, siger Benedict Kjærgaard.

Han er en af verdens førende eksperter i hypotermi, og har været med til at udvikle en bestemt type hjerte-lungemaskine, der har reddet livet på mindst 50 mennesker.

- Og den yderste konsekvens, at man dør. For man kan ligge bevidstløs i lang tid og miste temperaturen, siger Benedict Kjærgaard.

Så julekulde? Det kan man dø af.

- Få arrangeret hjemtransporten, inden man tager hjemmefra, lyder rådet fra Benedikt Kærgaard, så man ikke ender med at gå hjem og falder om i sneen.

4. Luftforurening

Partikler fra stearinlys? Jo, de er faktisk værre end partikler fra dieselbiler. (Foto: © Peter Clausen, Scanpix)

Først skal træet tændes, som det lyder i sangen. Og generelt skal der hygges i julen, så vi finder stearinlysene frem. Men hov, så kommer der jo også røg og partikler i luften.

- Vi ved meget lidt om stearinlys-partiklernes farlighed. Der er ikke mange undersøgelser, men vi har lavet en af dem, siger Peter Møller, der er professor på Institut for Sundhedsvidenskab ved Københavns Universitet.

Her sammenlignede Møller og hans hold partiklerne fra stearinlys med dem fra dieselmotorer.

- Og der så det ud til, at partiklerne fra stearinlys var lige så farlige, eller måske endda lidt mere farlige, end dem fra dieseludstødning, siger Peter Møller.

Men så længe, at man ikke tænder stearinlys døgnet rundt, så er der ikke grund til bekymring, mener Møller.

- Der, hvor jeg synes, at der er et problem, er, hvis man gør det på daglig basis. Men vi skal også hygge os i julen, og man kan også have stearinlys tændt en gang imellem, siger Peter Møller.

Samtidig opfordrer han til, at man husker at lufte godt ud i sin bolig, når man har haft tændte stearinlys.

Så det farligste ved stearinlysene er nok, hvis der går ild i juledekorationen eller juletræet.