Tusindvis af danskere har siden 1. september tilmeldt sig som hjerteløber i Region Hovedstaden. Nu skal et nyt forskningsprojekt være med til at afklare, om ordningen kan redde flere danskere, der får hjertestop i hjemmet.
Der er sket en imponerende udvikling i antallet af hjertestoppatienter, der stødes af en hjertestarter i offentligt rum. Men når hjertestoppene sker i private hjem, kommer hjertestarterne sjældent i brug, og alt for få overlever.
Det viser en ny undersøgelse, hvor en forskergruppe med læge og ph.d.-studerende Steen Møller Hansen fra Aalborg Universitetshospital i spidsen har undersøgt 18.688 hjertestop uden for hospital.
- Nye tal viser, at antallet af patienter, der bliver stødt af en hjertestarter i offentlige rum er steget fra 1,2 procent i 2001 til over 15 procent i 2012. I samme periode er der ikke sket en udvikling overhovedet i private hjem. Brugen af hjertestarter er fortsat meget lav, siger Steen Møller Hansen.
Hastighed er afgørende
Problemet er, at det er vanskeligt at få fat i en hjertestarter, når man befinder sig derhjemme. Hvis der er en anden person til stede, vil vedkommende ofte have travlt med at prøve at genoplive patienten.
- Hastighed er helt afgørende. Op mod halvdelen af de hjertestoppatienter, der stødes med en hjertestarter, inden ambulancen ankommer, overlever. Det skal ses i forhold til en generel overlevelse efter hjertestop på 13 procent, siger Steen Møller Hansen.
Men det er her, hjerteløberne kommer ind i billedet.
For at få hjertestarterne i brug i private hjem og i de områder af landet, hvor det kan tage lang tid, for ambulancen at nå frem, igangsatte TrygFonden i samarbejde med Region Hovedstaden den 1. september i år landets største hjerteløberordning.
Frivillige hjerteløbere kan melde sig til at rykke hurtigt ud med hjertelungeredning eller løbe efter en hjertestarter til hjertestoppatienter både på offentlige steder og i private hjem i nærområdet.
Hjerteløberne downloader appen ”TrygFonden hjerteløber”, og via den kan Region Hovedstadens Akutberedskab sende en alarm til hjerteløberne om at løbe afsted i tilfælde af et nærliggende hjertestoptilfælde.
Tusindvis har meldt sig
På blot få måneder har knap 5.700 frivillige hjerteløbere meldt sig.
Siden den 1. september har der været 89 alarmer, hvor 209 hjerteløbere er løbet afsted.
- Vi har mange eksempler på, at hjerteløberne er nået hurtigt frem til hjertestoppatienterne. Vi kan også med ret stor sikkerhed sige, at hjerteløberne har været med til at redde menneskeliv allerede nu, blandt andet i et privat hjem, hvor den første hjerteløber kom frem inden for to minutter efter 1-1-2-opkaldet.
- Det er dog endnu for tidligt at konkludere noget på projektet efter halvanden måned, så vi skal fortsætte med at samle erfaringer i de kommende år, siger Fredrik Folke, klinisk forskningslektor på Herlev-Gentofte Hospital og forskningsleder i Region Hovedstadens Akutberedskab.
Det skal nu undersøges nærmere, hvorvidt det er teknisk muligt via appen at få aktiveret hjerteløberne til at nå frem før ambulancen. Desuden skal det undersøges, hvilken afstand det giver mening at aktivere hjerteløberne fra, og om hjerteløberne viser sig at være fysisk og psykisk klar til opgaven.
- •
Hjertestarterdagen er et initiativ fra EU-parlamentet, som afholdes for femte gang i Danmark af Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden mandag den 16.oktober 2017.
- •
Denne mandag i efterårsferien inviterer en række aktører børn og voksne til lærerige og spændende aktiviteter i hele landet for at sætte genoplivning på dagsorden i Danmark.
- •
Hjertestarterdagen minder danskerne om, at det er vigtigt at træde til, hvis de er vidne til et hjertestop, så flere overlever hjertestop uden for hospital i Danmark. Med temaet ”Foreningsdanmark træder til” har Hjertestarterdagen i år særligt fokus på at inddrage Danmarks mangeartede frivillige foreninger i arbejdet for, at flere overlever hjertestop.