OPDATERET: Efter denne artikel udkom, er DR Nyheder blevet gjort opmærksom på, at ordningen i Østrig er sat på pause på grund af mistanke om svindel. Ordningen forventes genoptaget til september.
Vi skrotter for meget og reparerer for lidt.
Det er flere eksperters konklusion på nye tal, der viser, at vores udgifter til reparation af elektronik, tøj og lignende er mere end halveret på 20 år.
En grim historie for klimaet.
For jo mere, der smides ud, jo mere skal der produceres nyt. Det tærer på jordens ressourcer og udleder klimaskadelige gasser.
Men det er ikke kun et dansk problem.
Også andre lande omkring os kæmper med, at for meget bliver skrottet.
Og i en række af dem har man forsøgt sig med politiske løsninger på at få flere varer repareret og blive lidt mere grønne.
DR Nyheder har her udvalgt tre eksempler på, hvordan andre lande går til problemet.
Østrig: Del regningen med staten
Det er aldrig rart, når mobiltelefonens skærm flækker, eller når vaskemaskinen pludselig laver mærkelige lyde.
Men i Østrig er noget af smerten blevet lindret med en ny "reparationsbonus".
Med den i hånden kan man få staten til at dække halvdelen af regningen til reparation af elektronik og hårde hvidevarer. Et tilskud på op til 1500 kroner.
Siden den blev indført sidste forår, har østrigerne gjort brug af det tilbud 650.000 gange. Oftest på mobiltelefoner samt opvaske- og kaffemaskiner.
Regeringen i Wien kalder det en kæmpe succes og har sat ekstra penge af til ordningen, som er finansieret med godt en milliard kroner fra EU's coronafond.
Foreløbige tal tyder på, at 90 procent af de apparater, der blev forsøgt fikset med hjælp fra støtteordningen, kunne repareres og få nyt liv.
Dog løb ordningen denne sommer ind i problemer. Der er mistanke om svindel for op mod 30 millioner kroner. Nu er der sat pause på tilskuddene indtil 25. september, hvor ordningen efter planen skal genåbne med et nyt "sikkerhedsnet".
Flere tyske delstater har indført en lignende støtte til reparation, og aktivister arbejder på at få den gjort landsdækkende i Tyskland.
Sverige: Momsen er skruet ned til det halve
I Sverige er den almindelige moms på 25 procent - ligesom i Danmark.
Men når det gælder reparationer af en række varer, er den skruet ned på cirka det halve: 12 procent.
Det indførte de svenske politikere i 2016 for at opmuntre til at livsforlænge varer i stedet for at købe nyt.
Rabatten gælder for eksempel hos cykelmekanikeren, når et fladt dæk skal lappes, kæden skal smøres, eller der skal nye klodser på bremserne.
Og den skærer også lidt af prisen på reparation af tøj, sko, lædervarer, duge og sengetøj.
En overgang var momsen på reparation endda helt nede på 6 procent, men den nuværende regering satte den tilbage op til 12 tidligere i år.
I Sverige er der desuden et fradrag, der giver skatterabat på reparation af hårde hvidevarer som køleskabe og vaskemaskiner i hjemmet.
Frankrig: Er den nem at fikse?
I Frankrig er man gået en anden vej. I stedet for at gøre reparationer billigere, prøver man at gøre de mest "reparérbare" produkter mere attraktive.
Nye produkter i en række kategorier skal nemlig tydeligt skilte med deres "reparationsindeks".
Det er et mål for, hvor lette de er at fikse, hvis de går i stykker. Og hvor dyrt det er at købe reservedele.
Varerne - blandt andet mobiltelefoner, computere, fjernsyn og græsslåmaskiner - får en karakter fra nul til ti.
Jo højere tal, jo grønnere er skiltet.
Det er producenten selv, der vurderer sit produkts "reparérbarhed" ud fra et sæt regler fra staten. Hvis de i en stikprøve bliver taget i at lyve sig grønne, vanker der bøder.
I Belgien arbejder man på at indføre et lignende system.
Franskmændene er desuden på vej med tilskud til reparation af tøj og sko. Det fortalte landets minister for bæredygtig omstilling, Bérangère Couillard, tidligere på sommeren.