Du kender måske situationen: Dit køleskab er begyndt at pruste underligt, det er efterhånden blevet irriterende at høre på.
Og nu melder spørgsmålet sig: Kan det betale sig at reparere - eller skal du finde et nyt med det samme og slippe for ærgrelsen over at have betalt en fagmand for at kigge på det - blot for at konstatere, at dit køleskab har set sine bedste dage?
Det dilemma kender svenske forbrugere selvfølgelig også, men nu bliver det billigere for vores naboer at give reparationen en chance frem for at købe nyt.
Fradrag og lavere moms
Fra 1. januar kan svenskerne trække udgifterne til arbejdslønnen fra i skat, når hårde hvidevarer bliver repareret derhjemme.
De udgifter bliver nu lagt ind i det ret generøse fradrag, som svenskerne i forvejen har for udgifter til arbejde i husholdningen. Her kan man trække hjælp til blandt andet rengøring fra i skat.
Derudover har Riksdagen også besluttet at halvere momsen på reparation af for eksempel cykler, sko og tøj.
- Vi vil gerne hjælpe forbrugerne til at påvirke miljøet mindst muligt. Det her skal gerne resultere i en mere bæredygtig måde at forbruge på, siger Per Bolund, forbrugerminister for Miljøpartiet.
Pris: 460 millioner
Alene i 2017 vil momsnedsættelser og skattefradrag koste den svenske statskasse 460 millioner svenske kroner. Det er penge, som regeringen håber kommer igen i form af øget beskæftigelse.
De mange flygtninge, der er kommet til Sverige de senere år, har nemlig gjort et allerede eksisterende problem endnu større: Sverige har i dag mængder af mennesker med ingen eller lav uddannelse, der har mere end svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet.
Det er mennesker, der måske var gode til at reparere sko og tøj i Syrien – men som sandsynligvis aldrig bliver elektroingeniører i deres nye hjemland. Det er blandt andet dem, regeringen håber på at få i arbejde nu.
- Reparationer er en arbejdsintensiv branche, det er her, der er arbejdspladser at hente. Så vi håber, at det her vil betyde, at virksomhederne vil forbedre deres service og ansætte flere, når efterspøgslen forhåbentlig bliver større, siger Per Bolund.