Med samme stejle stigning som en sanddynge i den arabiske ørken stiger verdens udledning af CO2 støt.
Samtidigt sætter den globale temperatur nye rekorder. Og om få uger skal verdens ledere igen forsøge at bremse klimaforandringerne, når de mødes i Dubai til klimatopmøde.
Den danske minister for global klimapolitik, Dan Jørgensen (S), spiller en central rolle i det klimatopmøde, COP 28, der om få uger bliver afholdt på den arabiske halvø.
Han er netop vendt hjem fra de forberedende forhandlinger i Saudi-Arabien, der er verdens næststørste producent af olie. Et land bygget på indtægterne fra de klimaødelæggende fossile brændsler. Og han er 'forsigtig optimist' på klimatopmødets vegne.
- Og der skal nok være streg under ordet ‘forsigtig’, siger Dan Jørgensen.
Indtil nu er det lykkes verdens lande at vedtage politikker, der ifølge FN's klimapanel, vil begrænse de globale temperaturstigninger til 2,7 grader - hvis de bliver gennemført. Og selv da, vil det have katastrofale følger.
Ifølge eksperterne må den globale temperaturstigning nemlig ikke passere 1,5 grader.
- Men når jeg trods alt er mere optimistisk, end jeg har været før, er det fordi, at diskussionen om, hvorvidt vi på et tidspunkt skal helt væk fra olie og gas, ikke længere er en, oliestaterne bare fuldstændig melder sig ud af og blokerer lige så snart, man nævner det, siger ministeren.
Det til trods for, at man i årtier har vidst, at netop forbruget af olie, kul og gas er hovedårsagen til de massive klimaproblemer, verden står i.
En vigtig detalje
Klimatopmødernes aftaler kræver 100 procent enighed. Derfor er en udfasning af fossile brændsler heller aldrig blevet skrevet ind i aftalerne.
Det svarer måske til at tale med en alkoholiker om at blive ædru, bare uden at tale om at skære ned på bajerne, de små kyllinger og skifte til danskvand. Er det ikke sådan lidt tragikomisk, og får I det med i år?
- Jo, det synes jeg faktisk er tragikomisk, siger Dan Jørgensen.
Da klimatopmødet i 2015 blev holdt i Paris, blev verden enige om, at de globale temperaturstigninger skulle holdes under 1,5 grad.
- Det har de olieproducerende lande også skrevet under på. Og så bliver vi nødt til at adressere problemets rod, og det er jo primært kul, olie og gas.
- Dét er det væsentligste spørgsmål på COP28. Det kan ikke blive pakket væk.
Årets klimatopmøde, også kaldet COP 28, foregår i Dubai i De Forenede Arabiske Emirater, der er nabo til Saudi Arabien. Emiraterne ligger i top 10 af verdens mest olieproducerende lande.
Hvis vi skal blive ved det her med alkoholen, er det så ikke lidt som at holde et AA-møde i en spiritusbutik?
- I alt for mange år har det været muligt for store olielande at blokere for fremskridt. Og jeg håber faktisk, at præcis det faktum, at det er et olieproducerende land, som sidder for bordenden, og hvis prestige er bundet op på, at der kommer et resultat, kan være med til, at der er større chancer for et positivt udkomme, siger Dan Jørgensen.
Oliesheik til kamp mod olien?
Klimatopmøderne styres af en person, der får titlen som præsident for mødet. I år er det Emiraternes Sultan Al Jaber, der er minister for industri og avanceret teknologi.
Men han er også direktør for et af verdens største olieselskaber, Adnoc, der er i gang med at udvide sin nuværende olieproduktion.
Han er et både kontroversielt og stærkt kritiseret valg. Kan man få en mand, der er blevet rig af at sælge olie, til at arbejde for en verden med mindre olie?
Indtil videre er der ikke noget at kritisere, forklarer Dan Jørgensen.
- Det kan jo måske virke lidt kontraintuitivt, at de vil arbejde i samme retning som os. Men hvis man forholder sig til, hvad de rent faktisk har gjort indtil videre, kan vi ikke sætte en finger på noget, siger Dan Jørgensen.
Han er af De Forenede Arabiske Emirater blevet udpeget til at lede et spor i forhandlingerne sammen med en minister fra Sydafrika.
Men han afviser, at han med sit samarbejde og sin betydeligt grønnere profil end den, de fleste har i oliestaten, kommer til at 'greenwashe' topmødets formandskab. Altså få det til at se grønnere ud, end det er.
- Jeg vil tværtimod se det her som et tegn på, at de faktisk mener det alvorligt, når de siger, at de gerne vil have et ambitiøst resultat. Hvis man fra emiraternes side ikke ønskede et grønt resultat af COP'en, så vil det være en underlig beslutning at give sådan en som mig den her rolle, siger Dan Jørgensen.
COP28 afholdes officielt fra 30. november til 12. december og dækkes indgående på alle DR's platforme.