Det går alt for langsomt med at handle på klimakrisen, men Danmarks første klimaminister er stadig håbefuld

Connie Hedegaard er helt enig med FN's generalsekretær, der i denne uge kaldte den globale indsats for at redde klimaet "ynkelig".

- Han har ret i, at det går urimeligt meget for langsomt, siger Connie Hedegaard om hårdtslående melding fra FN's generalsekretær i denne uge. (Arkivfoto) (Foto: © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix, Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Da Danmarks første klimaminister Connie Hedegaard åbnede klimatopmødet COP15 i København for 14 år siden, var det med et klart budskab:

Det var nu eller aldrig, hvis der skulle handles på klimaforandringerne i tide.

- Det her er vores chance, sagde hun i sin åbningstale.

Dengang lød budskabet, at vi havde travlt. Siden er den globale CO2-udledning kun steget.

Den udvikling fik torsdag FN's generalsekretær Antonio Guterres til at komme med en dyster melding.

Med de nuværende politikker fra alverdens magthavere kan vi forvente en global temperaturstigning på 2,8 grader inden slutningen af dette århundrede, lød det fra Guterres.

- Vi drøner på vej mod katastrofen med øjnene vidt åbne, sagde han på et pressemøde:

Guterres opfordrede til handling og kaldte den kollektive respons på de konsekvenser, vi allerede nu ser udspille sig globalt for "ynkelig".

At indsatsen er ynkelig, er Connie Hedegaard helt enig med ham i.

- Han har ret i, at det går urimeligt meget for langsomt, siger hun i et interview med P1 Orientering.

Selvom hun er enig med FN's generalsekretær, aner hun også et håb og en forandring siden COP15 i København, som endte uden en bindende aftale.

- Jeg ser, at der nu trods alt er en vilje til at fatte det. Jeg ved ikke, hvorfor vi altid skal ud på kanten af katastrofe, før folk tager sig sammen, siger hun.

Har I sovet under en sten?

Foreholdt at hendes budskaber for 14 år siden stadig er højaktuelle, ryger en tydelig frustration ud af Hedegaard. Allerede dengang vidste man godt, at problemerne var store og presserende.

- Jeg kan næsten ikke have, når voksne mennesker siger: 'Gud, er det så alvorligt - det vidste vi slet ikke.' Hvor har I været henne? Har I sovet under en sten? Det hørte vi jo allerede i 2007-2008.

Hun husker, at videnskabsfolkene allerede for 15 år siden gjorde det tydeligt, at der skulle komme en ambitiøs aftale ud af topmødet i København, fordi forskerne vurderede, at der var et vindue på cirka ti år, hvor klimaforandringer for mange stadig ville føles "teoretiske".

En relativt nyudnævnt statsminister Lars Løkke Rasmussen og Connie Hedegaard, der dengang bar titlen minister for FN's klimakonference i København, ved COP15 i 2009. (Arkivfoto) (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Ved indgangen til de 2020'ere, vi står midt i, ville virkeligheden derimod være en anden, forudså videnskaben. Oversvømmelser, hedebølger og afgrøder, der slår fejl, ville være hverdag i langt højere grad.

- Det, vi ser i verden omkring os nu, er vi blevet advaret om, siger den tidligere klimaminister.

Blandt andet derfor er der opstået en større vilje til at handle, mener Connie Hedegaard.

'Det her er ikke let'

Når hun skal forklare sit håb, henviser Connie Hedegaard blandt andet til omstillingen af energisektoren, hvor hun øjner fremskridt, til trods for at den globale CO2-udledning, der er relateret til energi, ifølge Det Internationale Energiorgan (IEA) nåede sit højeste i 2022.

Hedegaard hæfter sig ved, at nogle af de store økonomier som blandt andet Indien og Kina også har sat gang i en omstilling af energisektoren. Opgørelsen fra IEA viser da også en stigning i vedvarende energikilder.

Flere begynder ifølge den tidligere klimakommissær også at se muligheder og ikke kun begrænsninger i den grønne omstilling. Hun nævner blandt andet, at mange større banker og pensionskasser satser økonomisk på den grønne omstilling.

- Flere kan se, at der faktisk også er et interessant, spændende liv og nogle gode muligheder for virksomheder på den anden side af den her omstilling.

Hun tror på, at vi er kommet "meget, meget tættere" på det punkt, hvor kurven for de globale CO2-udledninger knækker.

- Vi har sagt de samme ting i mange år, men det er altså ikke helt nytteløst.

- Det, der bare er det ulykkelige for klimaet, er, at det tager virkelig lang tid at sætte verden på en ny kurs. Men vi har muligheden for det nu, og flere forstår nødvendigheden, siger Connie Hedegaard.

Fra Danmarks første klimaminister lyder der en klar opfordring til en "fælles samtale" om, at det at redde klimaet kommer med en pris.

- Det her er ikke let. Der venter svære valg, der venter svære prioriteringer. Jeg synes, der bliver brugt for mange kræfter på at prøve at bilde folk ind, at vi kan lave den her store forandring - med den korte tid, vi nu har tilbage til det - uden at det kan mærkes.

- Det kommer til at kunne mærkes. Det kunne jeg godt tænke mig, at man også politisk turde være mere ærlig omkring.

Hør hele interviewet med Connie Hedegaard her.