Ekstrem varme giver ekstremt vejr. Og lige nu er der ekstremt varmt verden over.
Mandag var tilmed den varmeste dag, der nogensinde er registreret på kloden, og dermed holdt den tidligere varmerekord fra søndag blot en enkelt dag.
Ifølge de foreløbige data fra EU’s klimatjeneste Copernicus blev den globale gennemsnitstemperatur mandag målt til 17,15 grader. Det er et hop på 0,06 fra søndagens rekord på 17,09 grader.
Det overrasker DMI’s klimachef Adrian Lema.
- Vi ved, at temperaturen vil forblive høj i efterdønningerne af El Nino. Men at der er så meget varme i systemet, at vi slår rekorderne flere dage i træk - og at den sidste rekord er så meget højere end den tidligere - det er overraskende, siger han.
Temperaturen forventes at aftage over de næste måneder, når effekten af det naturlige vejrfænomen El Nino klinger af.
Men de to varmerekorder fra søndag og mandag står på ryggen af en meget lang periode med ekstremt varme temperaturer, og det er særligt det, der bekymrer Adrian Lema. Også på den korte bane.
- Det, der gibber i mig, er, at de her meget høje temperaturer kan give vejrekstremer verden over. Hedebølger, skybrud, oversvømmelser og tørker. Så jeg bliver selvfølgelig nervøs for, hvad det her kan bringe med sig, siger Adrian Lema.
Ekstremt vejr er her nu
De seneste måneder har allerede bragt meget vildt vejr med sig. Hedebølger pressede sig først ned over Indiens enorme befolkning og siden Sydeuropa, Rusland og USA.
Oversvømmelser har lammet byer i Brasilien og Kenya, og enorme skovbrande i Canada og Californien fordriver tusindvis af mennesker fra deres hjem.
El Nino er et naturligt vejrfænomen, som stadig påvirker temperaturen, selvom det officielt er slut. Men langt størstedelen af temperaturstigningen skyldes ifølge FN's Miljøagentur (IPCC) de massive mængder drivhusgasser, vi mennesker pumper ud i atmosfæren, og som skaber global opvarmning.
Den stiger stødt, og lige nu har verden ifølge IPCC kurs mod en stigning på hele 2,9 grader i 2100 i forhold til temperaturerne før industrialiseringen.