Zimbabwes nabolande frygter for Mugabe-uro

Den demokratiske udvikling i Afrika har taget en bekymrende drejning, siger Afrika-ekspert.

Alle aviserne i Zimbabwe har krisen om Robert Mugabe på forsiden. (Foto: © Philimon Bulawayo, Scanpix)

Krisen i Zimbabwe, hvor landets præsident, Robert Mugabe, er blevet sat i husarrest af militæret, har skabt overskrifter verden over.

Lige nu forhandler den 93-årige præsident, som har styret det afrikanske land i de seneste 37 år, med landets hærchef, Constantino Chiwenga, om sin fremtid. Og følge den statsejede avis The Harald er der sket "betydningsfulde fremskridt" natten over.

De forhandlinger kan få stor konsekvenser for resten af regionen, ikke mindst nabolandet Sydafrika, forklarer Holger Bernth Hansen, der er professor emeritus ved Center for Afrikastudier på Københavns Universitet.

Her frygter man nemlig, at situationen vil udvikle sig og føre til uro, siger han.

- Igennem flere år er et par millioner zimbabwere rejst til Sydafrika som flygtninge eller illegale migranter, og derfor vil det blive en spændt situation for nabolandene i den sydafrikanske region, hvis situationen udvikler sig yderligere, siger han og fortsætter:

- Alle har en interesse i, at det går den rigtige vej.

Intet ønske om Mugabe-genkomst

Landene i den sydlige del af Afrika har mødtes for at drøfte situationen.

Og både den sydafrikanske forsvars- og sikkerhedsminister befinder sig lige nu i Zimbabwes hovedstad, Harare, hvor forhandlingerne finder sted. I går mødtes de med både Robert Mugabe og med hærchefen for at drøfte, hvad der skal ske med den aldrende præsident, nu hvor alt tyder på, at han er på vej væk fra magten.

Men også i den Afrikanske Union, der er Afrikas pendant til EU, har krisen vakt bekymring.

- Unionen har en meget fast politik om, at militæret skal holde sig ude af politik og ikke gribe ind, forklarer Holger Bernth Hansen.

Derfor håber unionen, at en løsning kan findes inden for ”forfatningens rammer”.

Man skal dog ifølge Holger Bernth Hansen bide mærke i, at der ikke er nogle lande, hverken i Afrika eller resten af verden, der kræver at Robert Mugabe skal genindsættes som præsident.

- De synes, at Mugabe har kørt det for langt ud ved, at han vil indsætte sin kone, Grace, som vicepræsident, siger han.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5a0deefa6187a40fb057a441

Demokratisk bekymring i Afrika

Grace Mugabe blev i forrige uge udpeget til ny vicepræsident, efter at Robert Mugabe havde fyret den hidtidige, hans partifælle Emmerson Mnangagwa.

Konen er dog ikke populær i befolkningen, og utilfredsheden i landet var derfor også stor i landet, da det skete.

- Det er en opskrift på uro, og derfor er der ingen, der siger, at han skal tilbage på posten, siger Holger Bernth Hansen, som lige nu befinder sig til en Afrika-konference i Chicago.

Her er udviklingen i Zimbabwe også på dagsordenen, og her er man bekymret for, hvad situationen kan komme til at betyde for den demokratiske udvikling på kontinentet.

- Man genser at hæren, der egentlig skulle holde sig neutral, rykker ind og bliver en politisk magtfaktor. I det hele taget er man begyndt at se bekymrende ting omkring den demokratiske udvikling i Afrika, siger Holger Bernth Hansen og fortsætter:

- Der er præsidenter, der går ind og reducerer de institutioner, der egentlig skulle sikre demokratiet, og det giver en vis bekymring.