“Putin ydmyget af mytteri”, “Putin skubbet til kanten” og “Rusland på randen”.
Sådan lyder det i et par af dagens forsider i de internationale aviser.
For selvom gårsdagens oprør i Rusland – og den pludselige aftale mellem Wagner-lederen og Belarus’ præsident – har efterladt mange med flere spørgsmål end svar, så er der én ting, som de fleste eksperter og kommentatorer kan blive enige om.
Lørdagens begivenheder har i dén grad svækket Vladimir Putin.
- Putins magt beror på, at han er den øverste leder. Den beror på, at den øverste russiske elite accepterer, at Putins ord er lov. Det vi så i går, var noget helt andet, siger Jens Worning Sørensen, udenrigskommentator for Kristeligt Dagblad og tidligere dansk generalkonsul i Sankt Petersborg i Rusland.
Nu er spørgsmålet så, om Putin lykkes med at komme styrket ud af situationen, som omverdenen beskriver som en ydmygelse.
Putins nederlag
Sent fredag aften begyndte det kaos, der skulle udspille sig i næste 24 timer. Og det begynder og slutter med én enkelt mand: Jevgenij Prigozjin.
Lederen af Wagner-gruppen – også kendt som ‘Putins kok’ – meddelte nemlig, at han, sammen med sine knap 25.000 soldater, havde krydset grænsen til Rusland, for at hævne sig på de russiske styrkers angivelige angreb på Wagner-soldaterne.
Det, der udspillede sig i timerne efter, var et nederlag for Putin, vurderer eksperter og kommentatorer verden over.
Klokken 09 lørdag morgen stillede Putin sig frem foran rullende kameraer og anerkendte, at der udspillede sig “en svær situation” i Rusland lige nu. Og selvom han aldrig nævnte Jevgenij Prigozjin ved navn, så var der ingen tvivl om, hvem præsidenten talte om, da han sagde:
- Det er en kniv i ryggen.
Under sin korte tale gjorde Putin det klart, at han mente, at der var tale om forræderi, og at de, der stod bag, skulle betale en høj pris. Han sammenlignede endda situationen med de opstande under Første Verdenskrig, som førte til en revolution og borgerkrig i Rusland.
- Det var – selv for Putin – en meget voldsom retorik, hvor han i bund og grund fortalte russerne, at nationens eksistens står på spil, siger Britta Kvist, DR’s journalist på udlandsredaktionen med særligt kendskab til Rusland.
Alligevel fik Prigozjin lov til at forlade byen Rostov ved Don, som han havde indtaget få timer før, ubeskadiget. Efter at have indgået en aftale med Belarus’ præsident, Aleksandr Lukasjenko, satte Wagner-lederen sig nemlig ind på bagsædet af en bil, og blev hyldet på vej ud af byen af russere, der gav ham highfives, klapsalver og ville have selfies.
Selfies og highfives til manden, der kun 10 timer tidligere var blevet kaldt for en forræder af præsidenten.
- Forræder er det værste ord, der findes i den russiske bog. Det er noget, som folk ryger i fængsel for i mange år. Men denne gang har Putin måtte gå på kompromis. Det er et nederlag, siger Jens Worning.
Han peger også på, at det især er pinligt for både Putin og Sikkerhedstjenesten, FSB, at man ikke var forberedt på, at det ville ske.
Prigozjin blev hyldet på vej ud af byen Rostov ved Don lørdag aften.
‘En total katastrofe’
Udover den korte tale fra Putin tidligt lørdag morgen, kom der ikke et pip fra præsidenten resten af dagen.
Selv efter Belarus og Prigozjin kunne meddele, at der var indgået en aftale, og at Wagner-gruppen nu ville vende om fra deres march mod Moskva, var der stadigvæk ingen lyd fra Putin.
Men måske siger Putins tavshed mere end ord.
Jens Worning vurderer, at Kremls håndtering af sagen viser, at man kæmper for at skabe et overbevisende narrativ. For selvom russiske medier er statsejede, så er det svært for Putin at skabe et narrativ, der forklarer, at Putin selv har kaldt Prigozjin for en forræder, men senere indgår en aftale med ham.
- Det er en total katastrofe. Alle med politisk betydning i Rusland, vil nu spørge sig selv, om det er den rette mand, der er ved roret, siger han.
Den officielle forklaring lyder nu, at det var den bedste løsning at indgå en aftale med Prigozjin, for at undgå blodsudgydelse. Men den forklaring harmonerer ikke med den voldsomme retorik, som Putin kom med tidligere på dagen.
Præsidenten står derfor overfor et alvorligt forklaringsproblem, som det lader til, at han efterlader til sin talsmand, Dmitry Peskov.
- Det ser jo mærkeligt ud, at Putin går ud og holder en tale til historiebøgerne, og så falder det hele pludseligt ned, siger Britta Kvist.
Putins usikre fremtid
Og det lader til, at det altså ikke kun er danske og internationale eksperter og kommentatorer, der mener, at gårsdagens begivenheder ser dårligt ud for Putin.
I et populært russisk talkshow, hvor den kendte tv-vært og kommentator, Vladimir Solovjov, taler med filmproducer og en hyppig gæst i Solovjovs programmer, Karen Shahnazarov, lyder det således fra gæsten:
- Det udstillede magtstrukturen. Hele verden følger med. Det her er ikke et godt signal for vores fremmede “venner”, eller for vores rigtige venner,
Programmet er tilsyneladende er optaget efter at Prigozjin indgik en aftale.
Han siger desuden, at det er et dårligt signal at sende til de lande, der sympatiserer med Rusland, såsom Kina og Indien.
Britta Kvist bider især mærke i den kommentar.
- Det at man i et russisk program taler om, at præsidenten er svækket, det synes jeg er en ny tone, siger hun.
Om Putin er i stand til at vende situationen til sin fordel, vil vi se i de kommende dage. Det kommer blandt andet an på, hvad det betyder for krigen i Ukraine, at 25.000 soldater er trukket ud, og om Ukraine har været i stand til at udnytte gårsdagens begivenheder, lyder det fra Jens Worning.
Britta Kvist peger på, at Prigozjin, og den kritik af Putin og styret, som han symboliserer, ikke vil forsvinde. Uanset om Prigozjin forsvinder eller ej.
Putin står derfor ‘ydmyget’ og ‘svækket’ tilbage, siger hun. Men hvad det vil betyde for den russiske præsident fra nu af, det er ikke til at spå om.
Spørger man den tidligere svenske stats- og udenrigsminister, Carl Bild, så har vi ikke set finalen endnu. Det siger han i et interview med det svenske medie SVT.
For selvom dagen i går endte som forventet – at Prigozjin ikke kunne overtage Moskva – så var Putin heller ikke i stand til at knuse kritikeren.
- Det vil helt sikkert udløse reaktioner. Ingen kan forudsige, hvad der vil ske næste gang, siger Carl Bildt.
I aften er Kim Bildsøe Lassen klar med en særudgave af Krigens døgn - naturligvis set i lyset af de seneste døgns voldsomme og opsigtsvækkende begivenheder i Rusland. Programmet går helt tæt på Wagner-gruppens oprør og også de konsekvenser, det kommer til at få for krigen i Ukraine. Det er kl 21.55 på DR1 og DRTV.