4.000 mand. Mellem 40 og 50 stykker tungt, militært isenkram. Kampvogne. Luftvåbensystemer og raketartillerivåben.
Wagner-gruppen havde taget "en betydelig mængde tunge" våben og udrustning ud på motorvej M4, da de i går bevægede sig af sted mod Ruslands hovedstad, Moskva.
Det skriver den amerikanske tænketank Institute for the Study of War på baggrund af efterretninger og militærbloggere.
Ifølge tænketanken bestod Wagner-gruppens kolonne, ud over de 4.000 mænd, af pansrede køretøjer, T-90M-kampvogne, infanterikampkøretøjer, Pantsir-luftforsvarssystemer og raketsystemet Grad MLRS.
Kristian Lindhardt, der er major og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, siger, det var en stærk kampgruppe, Wagner-gruppen havde taget med sig på den såkaldte "march for retfærdighed", som de selv kaldte den.
- De havde noget af det tunge skyts med. Hvis du skal stoppe et raketsystem som MLRS, skal det være med regulære militære enheder, siger han.
Flere russiske helikoptere er angiveligt skudt ned
Ødelæggelserne, som Institute for the Study of War vurderer, Wagner-gruppen har foretaget på sin vej mod nord, tegner også et billede af, at det ikke var de helt lette våben, de havde med sig.
Ifølge tænketanken menes gruppen at have skudt mindst syv russiske helikoptere ned. Det drejer sig blandt andet om en Mi-8-helikopter og tre Mi-8 MTPR-helikoptere, der blandt andet bruges til at lytte med og forstyrre fjendens kommunikation.
Myndighederne i Moskva indførte kontrol på vejene, da Wagner-gruppen var på vej mod hovedstaden. Samtidig blev befolkningen opfordret til at undgå at bevæge sig rundt i byen:
Desuden vurderer man, at 13 russiske piloter er døde, hvilket ifølge tænketanken i så fald vil være en af dagene, hvor tabstallet har været højest for russisk luftvåben under hele Ukraine-krigen.
- En Mi-8 er en stor russisk og ganske potent helikopter. Hvis det er korrekt, at Wagner-gruppen har skudt så mange helikoptere ned og en Mi-8, så er det ret alvorligt for de russiske styrker, siger Kristian Lindhardt.
Helikoptere nødvendige i Ukraine
Han peger på, at russerne særligt har vist styrke med deres helikoptere, siden ukrainerne begyndte offensiven for nogle uger siden.
- Så mange helikoptere har russerne nemlig heller ikke, og de har brug for dem, de har, i krigen i Ukraine. Så de helikoptere mangler de jo nu ved fronten, siger han.
Institute for the Study of War beskriver også, at Wagner-gruppen tidligere har gjort brug af en lignede militærenhed. Det samme fortæller Kristian Lindhardt. Han siger, at de med held har gjort det under krigen i Syrien og under operationerne i Afrika.
Men dagen i går viste også, hvordan Ruslands militære situation ser ud, mener Kristian Lindhardt.
Langs M4-motorvejen mod Moskva, så man i går billeder af politi og gendarmer. Og de ville ifølge ham på ingen måde være nok til at stoppe en march med det materiel, som Wagner-soldaterne angiveligt havde med. En nedkæmpelse ville have krævet hjælp fra blandt andet luftvåbnet, siger han.
Video fra Associated Press, der rapporterer fra Rusland, viser, at myndighederne i Rusland forsøgte at besværliggøre Wagner-gruppens march mod Moskva:
Nødvendige enheder var ikke hjemme i Rusland
- De pansrede enheder kunne sagtens have kørt igennem politiet. Der skulle regulære militære enheder til for at stoppe dem, og det tyder på, at Rusland ikke havde de enheder til rådighed hjemme, fordi de er ved fronten.
- I stedet virker det som om, at russerne tog de helikoptere, de lige havde i nærheden, og så har sendt dem ud for at se, hvad pokker det var, der skete på den motorvej, fortæller Kristian Lindhardt.
Det betyder dog ikke, at Wagner-gruppen og Jevgenij Prigozjin ville have klaret hele turen ind til centrum af Moskva. Men Kristian Lindhardt mener, at de ville have kunne nået til udkanten af hovedstaden, inden de blev nedkæmpet militært. Hvis det var kommet så langt, så ville det være med militært udstyr, som skulle tages fra fronten i Ukraine.
- I går så vi, at man i det russiske bagland ikke har noget at stille op med. Alt er disponeret. Der var ikke lige en garnison syd for Moskva, der lige kunne rykke ud. De er der simpelthen ikke, siger Kristian Lindhardt.
I aften er Kim Bildsøe Lassen klar med en særudgave af Krigens døgn - naturligvis set i lyset af de seneste døgns voldsomme og opsigtsvækkende begivenheder i Rusland. Programmet går helt tæt på Wagner-gruppens oprør og også de konsekvenser, det kommer til at få for krigen i Ukraine. Det er kl 21.55 på DR1 og DRTV.