Når enden er god, er alting godt, er tydeligvis et ordsprog, som der opereres efter i Ruslands medier.
Rusland undgik borgerkrig og unødvendig blodsudgydelse, og det skal både Ruslands ledelse og Wagner-gruppen have ros for, lyder det nogenlunde hos flere russiske medier dagen derpå, efter Wagner-gruppens leder, Jevgenij Prigozjin, lancerede et endagsoprør mod topledelsen i det russiske militær.
Hvad angår både statsstyrede russiske medier og de såkaldte militærbloggere, som nyder stor anseelse i Rusland, kredser samtalen sig primært om, hvor godt det var, at der kom en aftale mellem Rusland og Prigozjin.
Både Wagner-gruppen som helhed og Rusland bliver hyldet for at indgå en aftale, som forhindrede blodsudgydelse.
- Tak Gud for, at alt slutter godt og tak til "musikanterne" for at gå hjem, skriver Andrej Rudenko fra den statskontrollerede tv-station VGTRK.
David Narmanija, kommentator hos det statslige nyhedsbureau RIA, skriver i en klumme, at Rusland undgik borgerkrig og fremhæver, at de stridende parter nægtede at slå hinanden ihjel.
- 24. juni er ungdommens dag. Det er symbolsk, at Rusland netop på denne dag bestod sin modenhedstest og viste, at selv i kritiske situationer er vi i stand til at sætte os ved forhandlingsbordet og finde en løsning, lyder det fra Narmanija.
Avisen Komsomolskaja Pravdas krigskorrespondent Aleksandr Koc takker også Wagner og Rusland i et opslag på Telegram, hvor han peger på, at de har andre, de bør skyde på.
- Tak for at den sunde fornuft vandt, og "retfærdighedsmarchen" ikke forvandlede sig til en meningsløs og nådesløs nedslagtning. Tak til alle parter for det, skriver Koc.
Facaden skal opretholdes
Forræderi, en kniv i ryggen, personlige interesser vægtes højere end hjemlandet.
Ruslands præsident, Vladimir Putin, sagde ikke direkte, hvem han snakkede om, da han lørdag holdt en tale til nationen, men budskabet var ikke til at tage fejl af.
Der kan næppe være nogen tvivl om, at svadaen om forræderi var rettet mod Jevgenij Prigozjin, lederen af Wagner-gruppen.
Et uddrag fra Vladimir Putins tale lørdag:
Prigozjins Wagner-gruppe havde taget kontrol over storbyen Rostov ved Don og marcherede mod Moskva, da Putin leverede sin tale.
Siden trådte Belarus' præsident, Aleksandr Lukasjenko, ind fra siden og mæglede en aftale mellem Rusland og Prigozjin, som fik sat en stopper for oprøret. Aftalen indebærer, at Prigozjin flytter til Belarus i eksil, kriminalsagen mod ham droppes, og Wagner-soldater vil ikke blive retsforfulgt for oprøret.
Mens hele affæren mellem Prigozjin og Ruslands militære topledelse fylder gevaldigt i medierne herhjemme, er sagen en helt anden i de statskontrollerede russiske medier.
De læner sig primært op ad de citater, som Putins talsmand, Dmitrij Peskov, gav om aftalen mellem Rusland og Prigozjin, og så er det ellers videre i samtalen, fortæller Valentyna Shapovalova, som er Ph.d.-stipendiat ved Institut for Kommunikation ved Københavns Universitet, i P1 Morgen.
- Det, man skal forstå med de russiske medier, er, at der er en facade, som de skal være med til at opretholde. Der er nogle propagandafortællinger, som de skal være med til at fortælle. De fortællinger bliver formet oppefra, altså fra Kreml.
- Medierne har, ud over citaterne fra Peskov, forsøgt at aflede opmærksomheden og gå videre med dækningen af den såkaldte særlige militæroperation (som Rusland kalder krigen i Ukraine, red.), siger Valentyna Shapovalova.
I dag er det russiske nyhedsbillede præget af nyheder, der skal fjerne fokus fra gårsdagens oprør. Det er et stort skifte i forhold til gårsdagens dækning, mens Prigozjins oprør stod på.
- Hele sagen i går var en svær balance mellem at sige, at det er alvorligt og en svær dag for Rusland og sige, at regeringen har styr på det. Der er en facade, som skal opretholdes. Hvor troværdigt, det virker for selv de folk, som lever i propagandaverdenen, er et andet spørgsmål, siger Valentyna Shapovalova.
Et forklaringsproblem
Men det efterlader også et problem for de statskontrollerede russiske medier, vurderer Valentyna Shapovalova.
For efter en dag, hvor Prigozjin var blevet stemplet som landsforræder, blev han samtidig hyldet, da han sammen med Wagner-gruppen forlod Rostov ved Don.
Jevgenij Prigozjin forlader Rostov ved Don lørdag aften:
- I går var det Putins tale, der dominerede meget i dækningen. I talen og dækningen af den og hele sagen, var det ikke Wagner-gruppen, der blev fremstillet som forrædere, men at det var Prigozjin selv. Hele ansvaret for den her såkaldte retfærdighedsmarch blev puttet over på Prigozjin.
Prigozjin bliver hyldet, da han forlader Rostov. Den del passer jo ikke ind i fortællingen?
- Det gør det ikke, og det er også det, der gør, at jeg spørger, hvor troværdigt skiftet i fortællingen er.
- Kollektivt i de russiske medier mangler de stadig en forklaring på det her skift fra at kalde Prigozjin en forræder, og at medierne har kørt hele lørdagen på, at han er en forræder, til at sagen er droppet, og Prigozjin rejser til Belarus.
- Der mangler en krølle på den sag og en forklaring på, hvordan man kunne gå fra at fremstille en mand så negativt, til at han forsvinder ud af mediebilledet, siger Valentyna Shapovalova.
I aften er Kim Bildsøe Lassen klar med en særudgave af Krigens døgn - naturligvis set i lyset af de seneste døgns voldsomme og opsigtsvækkende begivenheder i Rusland. Programmet går helt tæt på Wagner-gruppens oprør og også de konsekvenser, det kommer til at få for krigen i Ukraine. Det er kl 21.55 på DR1 og DRTV.