Vestager forventes at give kæmpebøde til Google

Afgørelsen fra EU's konkurrencekommisær kan få indflydelse på din næste Android-telefon.

Google Android-styresystem kører på 74 procent af europæiske smarte telefoner og pads. (Foto: © DADO RUVIC, Scanpix)

Google kan stå til en heftig bøde og skarp påtale først på eftermiddagen, når EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, holder pressemøde.

Det skriver flere internationale medier, deriblandt BBC og Financial Times (bag betalingsvæg), her til morgen.

Kommissæren har gennem længere tid undersøgt, om Google presser producenter af mobiltelefoner til at installere Googles tjenester på deres telefoner – i strid med EU's regler om fri og fair konkurrence.

Afgørelsen i sagen var ventet i sidste uge, men blev ifølge Reuters udsat for ikke at blive overskygget af præsident Donald Trumps Europa-rejse.

Slut med krav om Google-tjenester

Men nu skulle det ifølge flere medier være sikkert og vist: Google står til et krav om at ændre praksis samt en bøde i milliardklassen.

Forventningen er, at EU-kommissionen vil fastslå, at Google skal ophøre med at kræve, at blandt andet dets søgemaskine er forudinstalleret, når telefonproducenterne lancerer en Android-telefon.

Det har hidtil været en forudsætning for at kunne få adgang til app-forretningen Google Play.

Samtidig vil kommissæren forholde sig til, at Google har betalt producenter for at installere selskabets tjenester på telefonerne og har forbudt dem at bruge andre udvikleres styresystemer baseret på Androids åbne kildekode.

En afgørelse, som begrænser Googles magt over, hvad der installeres på telefonerne, vil sandsynligvis ramme selskabet på trafikken til selskabets lukrative målrettede annoncer, skriver Politico.

Android dominerer EU's smartphones

- Forventningen er, at Margrethe Vestager afslutter sin undersøgelse af, hvorvidt Google har brugt styresystemet Android til at sikre sine tjenester en endnu mere dominerende stilling på internettet, siger DR's EU-korrespondent, Ole Ryborg.

Mere end to milliarder apparater på verdensplan bruger styresystemet Android. 74 procent af europæiske smartphones har styresystemet installeret.

Til sammenligning kører Apples IOS-platform på omkring 700 millioner maskiner.

- Det kan gå hen og blive en rekordstor bøde, potentielt endnu større end den bøde, som Google fik i juni 2017 på 18 milliarder kroner, siger Ole Ryborg.

Forsømt område

Margrethe Vestagers forventede afgørelse er del af hendes anstrengelser for at regulere de store techselskabers muligheder for dominans og monopol på det europæiske marked.

Området har tidligere været forsømt i EU, siger EU-korrespondenten.

- Kommissionen er ved at udvikle en klar linje i konkurrencepolitiken, som skal sikre, at der er fri konkurrence på internet, telefoni og techområdet, hvor vi ser, at virksomheder dominerer og flytter deres overskud hen, hvor de ikke betaler skat, siger han.

- Der har Vestager lagt en linje, hvor man kan se, at hun er parat til at presse de globale giganter, så der bliver fair og fri konkurrence, og de ikke udnytter deres dominerende stilling, siger Ole Ryborg.

Konkurrencekommissærens linje har indtil videre hentet beløb svarende til omkring ti års dansk kontingent hjem til EU-landene i bøder og skatter.

- It-firmaerne har fået de største bøder. Fra Margrethe Vestager tiltrådte i november 2014 og frem til i dag, har hun udstedt bøder på 183 milliarder kroner, siger korrespondenten.

Friere app-konkurrence

Hvis EU-kommissionens afgørelse som forventet går imod Google i dag, vil søgegiganten have 90 dage til at rette op på sin konkurrenceforvridning.

Det vil sandsynligvis indebære, at selskabet ikke længere vil kunne kræve af telefonproducenter, at deres telefoners Android-styresystem skal have Googles mange tjenester forinstalleret.

I stedet kan de sælge en helt "bar" Android-telefon eller vælge tjenester fra konkurrenter.

Dermed bliver europæiske forbrugere i fremtiden ikke - mere eller mindre frivilligt - skubbet direkte ind i Googles "økosystem", så snart de tænder deres nye telefon.

- Det vil på længere sigt kunne åbne op for, at nye og andre produkter kan komme ind på et marked, som Google og Apple stort set har sat sig på, og dermed skabe en mere fri konkurrence, siger Ole Ryborg.