Hvis du ikke vil have andre til at læse dine e-mails, så skal du måske tjekke indstillingerne på din mobiltelefon. I hvert fald hvis du bruger Gmail.
Hvis du har installeret en app på din mobiltelefon, tablet eller computer, som du bruger til at håndtere din Gmail med, så har udvikleren måske haft adgang til de mails, som du har sendt og modtaget.
Og det er ikke kun algoritmer, som har læst dig over skulderen. Google har givet ansatte hos tredjeparts-udviklere lov til at læse dine private e-mails.
- Jeg er på ingen måde overrasket, siger Jesper Lund, der er formand for IT-Politisk Forening.
Tusinder af e-mail-konti
Det er den amerikanske avis Wall Street Journal, der først kom med afsløringen. Ifølge avisen kan der være “hundreder” af software-virksomheder, som har haft adgang til brugernes indbakker.
En af virksomhederne kalder det for “normalt” og en “åben hemmelighed”.
I et af tilfældene har ansatte hos enkelte virksomheder haft adgang til tusinder af e-mailkonti.
Blandt andre Edison Software, der laver en gratis mailapp, som man kan bruge i forbindelse med sin Gmail. Hos marketingvirksomheden Return Path kunne ansatte for to år siden læse 8.000 brugeres e-mailkonti.
Du har selv trykket "godkend"
Som almindelig bruger af Gmail ved du ikke, om dine mails er blevet læst.
- Nej, det kan du ikke være sikker på, siger Jesper Lund.
Ifølge Google har brugerne selv givet tilladelse til det, når man trykker “godkend” til virksomhedens privatlivspolitik.
Her kan du selv tjekke hvilke apps, du har givet adgang til din Gmail.
Google har givet udviklerne lov til at læse e-mails, så de kunne udvikle bedre apps.
Du kan læse hele Googles indlæg om sagen i denne blogpost.
Ingen snagen i SMS'er
Reglerne er i dag indrettet sådan, at virksomhederne kan have en forretningsmodel, som er baseret på at bruge folks data. Ifølge Jesper Lund er det kun muligt, fordi lovgivningen ikke er fulgt med udviklingen.
- Det er derfor, at du aldrig hører om et teleselskab, der har analyseret deres kunders SMS’er. Fordi der for teleselskaber er meget præcise love for, hvad de må gøre og ikke må, siger Jesper Lund.
Ny EU-lov på vej
I EU arbejder man i øjeblikket på nye regler, der bedre skal beskytte e-mails. Men lige nu er der to lejre i debatten, siger Jesper Lund.
På den ene side er der virksomhederne, som mener, at e-mails kun skal være beskyttede, når de ryger gennem internettet fra afsender til modtager.
Og så er der forbrugerfløjen, der også vil have e-mails beskyttet, når de lander i indbakken og bliver arkiveret hos den enkelte service.
- Der er brug for en ny lovgivning, der bedre beskytter elektronisk information, siger Jesper Lund.