EU vil hæve skatten for techgiganter: En 'hovsa-løsning' mener Dansk Industri

Dansk Industri langer ud efter EU-Kommissionens forslag om ekstra skat til teknologi-virksomheder.

Store firmaer som Facebook og Google skal beskattes ekstra i EU. Men det er en dårlig ide, siger Dansk Industri (Foto: Mads Rafte Hein (grafik)

EU-Kommissionen vil ændre skattereglerne for teknologigiganter som Facebook, Apple og Google.

Ifølge EU har skattereglerne ikke fulgt med den eksplosive udvikling af digitale firmaers økonomi. EU anslår, at hvor skatten for industrivirksomheder ligger på 21 procent, ligger den kun på omkring ni procent for digitale firmaer.

Kommissionen vil derfor ændre beskatningsreglerne, så man beskatter omsætning ikke overskud. Men det er en dårlig ide, siger Dansk Industri:

- Forslaget om en omsætningsskat på udvalgte virksomheder er et særdeles dårligt instrument og en hovsa-løsning, siger direktør i Dansk Industri, Kent Damsgaard, i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.

Det nye forslag fra Europa-Kommissionen er målrettet de omkring 100 it-virksomheder, der har en global omsætning på mere end 5,6 milliarder kroner – og en omsætning i EU på godt 370 millioner kroner.

Men forslaget vil ramme skævt også i Danmark, advarer Dansk Industri:

- I første omgang er det rettet mod forholdsvis få virksomheder, men hvis sådan en skat bliver udbredt, vil den kunne ramme danske virksomheder og Danmark som land meget hårdt, siger Kent Damsgaard.

Et hul i reglerne

Ifølge EU-rapport fra sidste år er EU-landene gået glip af knap 39 milliarder kroner i tabt skatteindtægt som følge af de forskellige satser for selskabsskatten.

EU's økonomikommissær, Pierre Moscovici, siger til nyhedsbureauet AP, at der er store huller med de nuværende skatteregler:

- Vores regler tillader ikke, at medlemsstater beskatter digitale virksomheder, der opererer i Europa, når de har ringe eller ingen fysisk tilstedeværelse her, siger Pierre Moscovici.

De nuværende regler kræver kun, at selskaberne betaler skat i lande, hvor de er fysisk til stede. Derfor kan omsætningen sendes til lande, der har en lav skat.

Ser man eksempelvis på Facebook, så betalte virksomheden 0,03 procent i skat af sit overskud i EU-landene i 2015, mens det på verdensplan lå på 28 procent.

- Dette repræsenterer et stadig større sorte hul for medlemslandene, fordi deres skattebasis eroderes, siger Pierre Moscovici.

Flytter selskab til Irland

Hos Dansk Industri anerkender man, at der er et problem med tabt skatteindtægt i EU:

- Vi er enige i målet om, at skattesystemet skal sikre, at alle betaler den korrekte skat i det rigtige land. Både globaliseringen og den teknologiske udvikling kræver, at vi løbende diskuterer, hvordan vi indretter skattesystemet, så vi opnår dette bedst muligt, siger Kent Damsgaard.

Store teknologivirksomheder er flere gange blevet anklaget for at være lige lovligt kreative i deres omgåelse af skattereglerne.

Google har eksempelvis placeret sit hovedkontor i Irland, hvor selskabsskatten er væsentlig lavere end i resten af EU-landende. Og det er ikke sikkert, at Kommissionens forslag overhovedet vil blive stemt igennem af de 28 medlemslande.

Dansk Industri opfordrer til, at man i stedet søger en unilateral løsning gennem OECD:

- Dermed vil vi sikre, at der er fælles spilleregler i EU, USA og resten af OECD-landene. Det vil skabe et ensartet og robust system, og det vil ikke mindst beskytte dansk og europæisk erhvervsliv på den globale scene – og dermed i sidste ende den danske velfærd, siger Kent Damsgaard.

Europa-Kommissionens nye skatteforslag skal diskuteres på torsdagens EU-topmøde.