Luise er Tysklands ældste socialdemokrat: Vi har ikke en chance

Tyske stemmer på valgdagen: 100-årigt SPD-medlem tror ikke, at Martin Schulz er kendt nok til at blive landets næste kansler.

Luise Nordhold var med under demonstrationer mod Hitler, hvor de råbte slagord som "Den, der vælger Hitler, vælger krigen".

Tysklands ældste socialdemokrat bor i Bremen.

Luise Nordhold er 100 år gammel og meldte sig ind i SPD i 1931.

To år efter kom Hitler til magten, og samme år fik hun sit første kys. Under et birketræ til et hemmeligt 1. maj-møde uden for byen, hvor de forfulgte unge socialdemokrater var taget hen for ikke at blive opdaget af nazisterne. Manden, der kyssede hende, blev hun senere gift med.

De fleste af Luise Nordholds minder er på den måde vævet sammen med SPD. Helt fra barndommen, hvor det var lov i det socialdemokratiske hjem, at fremmede skulle inviteres med til middagsbordet, hvis de ikke selv havde nok at spise.

Om lidt skal hun selv ud at stemme sammen med sin søn, der bor lige ved siden af hende, men hun gør sig ingen sentimentale forestillinger om, at SPD skulle gå hen og få et comeback ved dagens valg til Forbundsdagen.

- Nej, svarer hun uden nølen på spørgsmålet om, hvorvidt Martin Schulz stadig har en chance for at blive Tysklands næste kansler.

Ingen kender Martin Schulz

Den sidste tid er der da heller ingenting, der har peget i den retning. De sidste mange meningsmålinger har spået SPD deres dårligste valg nogensinde med omkring 20 procent af stemmer.

Luise Nordhold valgkampsanalyse lyder, at partiet begik en fejl ved at skifte den tidligere partiformand Sigmar Gabriel ud med Martin Schulz.

Også selv om formandsskiftet en kort overgang førte til en næsten euforisk stemning og fremgang i målingerne.

- Martin Schulz er slet ikke kendt nok som socialdemokrat i Tyskland. Han har været i Bruxelles og er selvfølgelig en velanset mand, men om han kan holde alt det, han lover, det er folk skeptiske overfor, siger hun.

Det er ikke, fordi Schulz har gjort noget forkert, og i hendes øjne har han været mere klar end sin modstander Angela Merkel.

- Schulz har givet så klare svar, mens Merkel bare har siddet og sagt "ja, det skal vi arbejde på" og "det skal vi også gøre noget ved". Sådan lyder hendes undskyldninger hele tiden. Hun mangler at give nogle konkrete svar, siger Luise Nordhold.

Det socialdemokratiske syndfald

Historien er om SPD's nedtur strækker sig dog længere tilbage end både Martin Schulz og Sigmar Gabriel. I mange socialdemokraters optik helt præcis tilbage til den tidligere kansler Gerhard Schröders reformer af arbejdsmarkedet i årene fra 2003 til 2005, som for mange bliver set som partiets syndefald.

For at sætte gang i økonomien fik arbejdsgiverne gennem reformerne en række fordele, og samtidig blev presset på de arbejdsløse øget. Ikke ligefrem socialdemokratisk kernepolitik.

SPD's valgresultater siden genforeningen

  • 1990: 33,5 procent

  • 1994: 36,4 procent

  • 1998: 40,9 procent

  • 2002: 38,5 procent

  • 2005: 34,2 procent

  • 2009: 23 procent

  • 2013: 25, 7 procent

Under valgkampen har Martin Schulz under overskrifter om social retfærdighed lovet en revision af reformerne, og selv om han stadig mener, at reformerne var nødvendige, har han også indrømmet, at der blev begået fejl.

Den analyse er Luise Nordhold helt enig i.

- Det var jo kriseår, men kriseår er noget, der kommer og går, og man kommer sig jo også over kriserne, siger hun.

- Så I første omgang gjorde Schröder det rigtige ved at tænke, at folk skulle hjælpes i arbejde. Men at erhvervslivet så udnyttede det, og lod de fastansatte glide ud til fordel for tidsbegrænsede ansatte, det skulle de have set, siger hun.

Det er ikke kun i Tyskland, at Socialdemokratiet mister popularitet, og rundt omkring bliver spørgsmålet ofte stillet, om der overhovedet er brug for socialdemokratier i verden i dag. Og det er et spørgsmål, der kan få Luise Nordhold til at hæve stemmen.

- Det er den største fejl at sige, at der ikke er brug for et socialdemokrati. Så ville der jo kun være højrefløjen og venstrefløjen tilbage, siger hun og gyser ved tanken om, at det højreorienterede parti AfD denne gang ser ud til for første gang at blive en del af parlamentet.

- Det ville være det værste, der kan ske. Så genoplever jeg nazitiden igen. Alt det oplever jeg igen med AfD, siger hun.

Godt af et par år i opposition

Selv om udsigten til et dårligt valg for SPD gør Luise Nordhold trist, så tror hun, at hendes parti vil have godt af en periode i oppositionen, og hun håber ikke, at de efter valget siger ja til at gå med i endnu en stor koalitionsregering.

- Lige meget hvilket koalition, man går med i, så er man altid medskyldig, siger hun.

- Og måske kan vi få mere indflydelse ved at være i opposition.